Tsai Ming-liang i Lee Kang-sheng we Wrocławiu

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 16 cze 07, 17:38

Dawno nie widziałem Joanny Łapińskiej tak szczęśliwej jak wczoraj. Doskonale ją rozumiem: tuż przed godzinją 13. otrzymała maila w którym było następujące zdanie
"Yes, as I said TML & Lee Kang Sheng will come the 23rd to 28th July".
To dzięki kontaktom, uporowi i wysiłkom Joanny, na nasz festiwal przyjadą Tsai Ming-liang i jego aktor (muza), Lee Kang-shen.
Większość z Was z pewnością zna dorobek Tsai Ming-lianga, który urodził się w Malezji, ale pracuje głównie w Tajwanie. Wiekszość jego filmów pokazywaliśmy na festiwalu w latach poprzednich. W tym roku, w konkursie zobaczycie jego najnowszy film "Hei yanquan" (I Dont Want to Sleep Alone). Lee Kang-sheng zagrał w prawie wszystkich filmach Tsai. Wyreżyserował także jeden pełnometrażowy film - Bu jian (The Missing), który pokazywaliśmy w nowohoryzontowym konkursie w 2004 roku.
Bardzo się cieszę, że jeden z najbardziej bezkompromisowych i radykalnych rezyserów filmowych przyjedzie na nasz festiwal, aby przedstawić najnowszy film i spotkać się z Wami.

Co sądzicie o przypomnieniu w tym roku 2-3 filmów zrealizowanych przez Tsai Ming-lianga? Które to powinny być tytuły?

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 16 cze 07, 17:42

O masz, o masz.

Świetny pomysł. Marzę o kinowym pokazie "Dong". Poza tym może te mniej znane tytuły? "Rebels of the Neon God", piękne, nagrodzone Złotym Lwem "Vive L'Amour", bądź "He liu".

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 16 cze 07, 17:58

Jezusieńkuuuuuuu! Tsai Ming-liang!

kaprysny

Na forum od:
26 maja 07, 8:46

Post 16 cze 07, 17:59

Panie Romanie, już teraz staję w kolejce po wywiad z mistrzem :)

A co pokazać. Hm... Chciałoby się rzec, wszystko :)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 16 cze 07, 22:36

Wspaniała wiadomość!!! Jej, jak się cieszę!!!

Proponuję, podobnie jak okon, "Vive L'amour!" oraz "Dong". No i skoro przyjedzie też Lee Kang-Sheng, to może przypomnienie jego genialnego "The Missing"? (który uplasował się na samym szczycie zestawienia moich festiwalowych konkursowych odkryć 4.ENH ex aequo z "The Time We Killed" J.T.Reeves).

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 17 cze 07, 0:14

To będzie jazda! "Vive L'amour!" oglądałem niedawno po raz kolejny, więc egoistycznie proponuję przypomnieć "Goodbye, Dragon In" i "Która tam jest godzina?", chyba najbardziej wyróżniające się dzieła Tsaia. Jest jeszcze taki krótki film, chyba niepokazywany jeszcze w Polsce nigdy: "The Skywalk Is Gone". To perełka, jeden z elementów układanki, na którą składają się filmy reżysera.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

newdem

Post 17 cze 07, 8:56

Z Vive' amour to można i puścić "Kapryśną Chmurę (Wayward Cloud)/Tian bian yi duo yun (2005).

Swoją drogą Panie Romanie, ciekaw jestem czy oglądał Pan polski średni metraż "Alfa Omega" z cytatem z Tsai Ming-liang'a i czy ten fragment wydał się Panu naruszeniem praw autorskich.
Ja bym to raczej obronił przed każdym sądem, ale Tsai Ming a właściwie producenci nie odpisali na polecony..Hehe..Ale w terminie festiwalowym prawdopodobnie będę w Australii :-((
pozdrawiam serdecznie

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 17 cze 07, 19:42

Zgadzam się z Querelle'em. Pokaz "The Missing" świetnie wpisałby się w tę wizytę. Zwłaszcza że film Lee Kang-shenga jest nieosiągalny.

Dude

Na forum od:
18 cze 07, 11:31

Post 18 cze 07, 16:43

No prosze. A juz myslalem, ze przepadnie mi "Hei yanquan", bo na pokaz na Taipei Film Festival juz sie nie zalapie. A nie dosc, ze film przyjedzie za mna do Polski, to Pan Roman skombinowal jeszcze rezysera. Szacuneczek.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 18 cze 07, 19:22

dziękuje <dopasasieklania>

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 19 cze 07, 18:21

prawdziwy Tsai MIng Liang?
to ja poprosze Goodbye Dragon Inn, Kaprysna chmura y która tam jest godzina
MK

pi

Post 25 cze 07, 13:05

Przede wszystkim Rebels of the Neon God - tego jeszcze u nas nie było!

zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 25 cze 07, 13:44

O_o
<gratulacje_dla_organizatorów>
<skacze_z_radosci>
mieszkam w nowym budownictwie, chcę się zakochać kolorowo

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 9 lip 07, 20:58

To w końcu nie będzie tych kilku filmów Tsai Ming Lianga? Nie widzę tego w programie...

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 9 lip 07, 21:15

Ale jest za to wybitne "The Missing" Lee Kang-Shenga, aktora-muzy Tsai Ming-Lianga, co cieszy niezwykle bardzo, bardzo, bardzo!

Dude

Na forum od:
18 cze 07, 11:31

Post 9 lip 07, 21:39

"The Missing" gościło już na ENH. Zdaje się, że na 4. edycji festiwalu. Jeżeli już powtórki to z tamtego konkursu chętniej obejrzałbym zdecydowanie lepszy "Good Bye Dragon Inn" samego Tsai.

Powrót do 7. - Przed festiwalem