Cannes 2007

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 27 maja 07, 19:27

Złota Palma: "4 Months, 3 Weeks And 2 Days", reż. Cristian Mungiu

Grand Prix: "Mogari No Mori", reż. Naomi Kawase

Wielka Nagroda Jury, (ex aequo): "Persepolis", reż. Marjane Satrapi i Vincent Paronnaud, "Silent Light", reż. Carlos Reygadas

Najlepsza aktorka: Jeon Do-Yeon za "Secret Sunshine"

Najlepszy aktor: Konstantin Lavronenko za "Izgnanie"

Najlepszy reżyser: "The Diving Bell And The Butterfly", reż. Julian Schnabel

Najlepszy scenariusz: "Auf der anderen Seite des Lebens", reż. Fatih Akin

Nagroda jubileuszowa: "Paranoid Park", reż. Gus van Sant

Złota Kamera (dla debiutanta): "Meduzot" reż. Etgar Keret i Shira Geffen. Specjalne wyróżnienie dla "Control" reż. Anton Corbijn

. . . . . . . . . . .

Un Certain Regard

Nagroda główna: "California Dreamin", reż. Cristian Nemescu

Nagroda specjalna jury: "Actrices", reż. Valeria Bruni-Tedeschi
Ostatnio edytowano 27 maja 07, 19:51 przez okon, łącznie edytowano 1 raz

okon

Na forum od:

Post 27 maja 07, 19:49

Czyli triumf Rumunów w dwóch najważniejszych konkursach.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 27 maja 07, 19:54

co cieszy :) i nagroda dla Fatiha Akina tez :)

Natalia

Na forum od:
15 lut 05, 1:19

Post 27 maja 07, 20:18

(i dla Control wyróżnienie, nie mogę się doczekać)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 27 maja 07, 21:08

Drodzy!!!

Bardzo się cieszę ze Złotej Palmy dla rumuńskiego fimu "4 luni, 3 septamini si 2 zile" ("4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni"). To był mój pierwszy konkursowy film w Cannes i do końca pozostał moim faworytem. Byłem też przekonany, że dostanie głowną nagrodę w Cannes (nie rozumiem do końca skąd wzięła się taka pewność!?). Ten film został też uznany za najlepszy film festiwalu przez krytyków (nagroda FIPRESCI). Cieszę sie też z faktu, że Jakub Duszyński świetnie poprowadzil trudne negocjacje i Gutek Film ma polskie prawa do tego filmu. Będziecie pierwszą publicznością w Polsce, która ten film zobaczy na naszym festiwalu we Wrocławiu (mam nadzieje, że nie wyskoczą żadne nieczekiwane przeszkody). Myślę, że tym właśnie filmem oficjalnie otworzymy nasz festiwal. Gutek Film ma też prawa do innych konkursowych filmów: "Persepolis", "Stellet Licht", "Import Export" Ulricha Seidla" (reżyser "Upałów"), a także do filmow z innych sekcji: " The Flight of the Red Balloon" Hou Hsiao Hsiena, "You, the Living" Roy`a Andersson`a (reżyser "Pieśni z drugiego piętra") oraz "Control" Anton`a Corbijn`a o życiy i karierze Ian`a Curtis`a z Joy Division. Zrobię wszystko, aby wszystkie powyższe filmy znalazły się w tym roku na naszym festiwalu. W najbliższym czasie postaram się napisać więcej o tych i innych canneńskich tytułach.

Pozdrawiam Was serdecznie,

Roman Gutek

paszczakos

Na forum od:
24 lis 05, 15:59

Post 28 maja 07, 0:10

oj oj oj, to trzeba będzie na "4 miesiące..." w kolejce stanąć z godzinę przed seansem - ale czuję, że będzie warto :)

No i przede wszystkim "Control" - tego nie mogę ominąć.
Nigdy nie czujesz się samotny, gdy masz ze sobą Smith&Wesson .45

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 28 maja 07, 8:46

Bardzo się cieszę,Panie Romanie.Jednak najpierw w planie na otwarcie był film z Marianną.
A tak przy okazji-co w sprawie Jej ew.występu we Wrocławiu?
Pozdrawiam na 52 dni przed 7.MFF ENH Wrocław 2007!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 maja 07, 10:11

chinaski: pomysł z pokazem na otwarcie IRINY PALM i koncert Marianne to nie była ostateczna decyzja. Ccialem po prostu wiedzieć co sądzicie o jej koncercie. Potrzebuję teraz kilku dni na podjęcie ostecznej decyzji w sprawie koncertu Marianne. Jeśli koncert będzie 19 lipca to przecież możemy pokazać dwa filmy tego dnia: film rumuński jako oficjalne otwarcie, ale także i IRINĘ PALM z Marianną F. w roli głównej. Koncert późnym wieczorem (ok.22.00) na Wyspie Słodowej.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 28 maja 07, 12:25

Viva Romania :!: Viva Argentina :!: [dwie nagrody dla Argentyńczyków: "XXY" L.Puenzo (Tydzień Krytyki), "Ahora todos paracen contentos" G.Tobala (Cinéfondation)]

A zatem po "Love Sick" i "12:08 na wschód od Bukaresztu" będziemy mieli w tym roku kolejny rumuński film w polskich kinach! Cieszy mnie to niezwykle. Szkoda jedynie, że do tego grona nie zakwalifikowało się arcydzieło "Śmierć pana Lazarescu" Cristi Puiu (pewnie długość filmu miała tu spore znaczenie).

Ciekaw jestem nagrodzonego obrazu Naomi Kawase. Jej "Shara" to rzecz wyjątkowa (moje odkrycie 1.edycji Filmów Świata Alekino). Panie Romanie, czy jest szansa na pokaz we Wrocławiu "Mogari No Mori"?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 maja 07, 12:47

Querelle: "Mogari no mori" ("The Mourning Forest") to znakomty film, bardzo mi sie podobał. Cieszę sie z nagrody dla reżyserki. Postaramy się, ale teraz nie mogę nic obiecać.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

okon

Na forum od:

Post 28 maja 07, 14:36

Cieszą wieści o ogólnopolskiej dystrybucji kilku tytułów. Zwłaszcza w kontekście nie tak dawnych informacji o perspektywie wycofania się z tego typu działalności.

Zastanawiam się też, dlaczego film Anderssona został chyba w ostatniej chwili wycofany z konkursu.

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 28 maja 07, 14:53

okon napisał(a):Cieszą wieści o ogólnopolskiej dystrybucji kilku tytułów. Zwłaszcza w kontekście nie tak dawnych informacji o perspektywie wycofania się z tego typu działalności.

Nic nie słyszałem o tej "perspektywie wycofania się z tego typu działalności"!!! Brzmi to niepokojąco...

okon

Na forum od:

Post 28 maja 07, 15:42

eMWu napisał(a):
okon napisał(a):Cieszą wieści o ogólnopolskiej dystrybucji kilku tytułów. Zwłaszcza w kontekście nie tak dawnych informacji o perspektywie wycofania się z tego typu działalności.

Nic nie słyszałem o tej "perspektywie wycofania się z tego typu działalności"!!! Brzmi to niepokojąco...

W zeszłym roku, tuż po zakończeniu festiwalu czytałem wywiad z panem Romanem, w którym pojawia się ta niepokojąca idea. Przyczyny są zrozumiałe.

Ach. Tych kilka tytułów sprawiło, że popełniłem artykuł o koniach (!?) do dziecięcej gazety, aby tylko zdobyć fundusze na karnet. Niebywałe. Koniec prywaty.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 maja 07, 16:11

okon: film Anderssona nigdy nie był zakwalifikowany do konkursu. Natomiast w ostatniej chwili został do dany do oficjalnej selekcji i znalazł się w sekcji Un Certain Regard.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 30 maja 07, 20:01

Andersson i w ogóle wszystko wszystko ! Wspaniale !
I got the ebb, I got the flow.

boguś

Post 4 lip 07, 18:00

ciekaw jestem zwyciązcy Un Certain Regard - rumuńskiego "California Dreamin". Cristian Nemescu to wielki talent - jego "Opowieść z bloku C", puszczana w polskiej tv, to jedna z najlepszych krótkometrażówek jakie widziałem. Szkoda, że Nemescu nie nakręci już żadnego filmu - zginął niedawno w wypadku samochodowym

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 9 lip 07, 21:44

Popieram! "Opowieść z bloku C" to rewelacyjny krótki metraż. "California dreamin'", które widziałam dwa dni temu na Lecie Filmów doskonałe. Mój kolega twierdzi, ze to film między "Pociągiem życia" a "Ziemią niczyją". Ja uważam, ze to film zupełnie osobny. W przedziwny sposób jednocześnie złośliwy i czuły, lokalny i uniwersalny. Mam nadzieję, że bedzie go można jeszcze gdzieś, kiedyś zobaczyć.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych