6. Węgierska Wiosna Filmowa

Festiwale, przeglądy, retrospektywy. Zapowiedzi. Wasze wrażenia.
Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 3 kwi 07, 22:11

6. Węgierska Wiosna Filmowa odwiedziła już Toruń i Szczecin, a niebawem w:

KATOWICACH - Centrum Sztuki Filmowej (13 - 17 kwietnia)
WARSZAWIE - Kino Muranów (18 - 22 kwietnia)
KRAKOWIE - Kino Ars (20 - 24 kwietnia)
WROCŁAWIU - Kino Warszawa (9 - 13 maja)
POZNANIU - Kino Muza (16 - 20 maja)
ŁODZI - Kino Charlie (23 - 27 maja)
LUBLINIE - Kino Chatka Żaka (30 maja - 3 czerwca)

Wśród pełnometrażowych filmów głośna, owacyjnie przyjęta w Cannes "Taxidermia" György Pálfiego oraz zbierające świetne recenzje "Świeże powietrze" Ágnes Kocsis.
Ponadto "Biała dłoń" Szabolcs Hajdú, "Moje jedyne" Gyula Nemes, "Wyzwoliciel ptaków, chmura, wiatr" Istvána „Taikyo” Szaladjáka oraz filmy krótkometrażowe.

Czy ktoś z Torunia lub Szczecina był, widział i może podzielić się wrażeniami? Ciekaw jestem Waszych opinii.

Obrazek

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 4 kwi 07, 22:12

Widziałam "Moje jedyne". Cóż, ciężko mi ocenić jednoznacznie ten film. Miesza się w nim konwencja teledyskowa, dokument, nie ma jasno określonego wątku.
I to właściwie można rozpatrywać jako zaletę jak i wadę.
Oczywiście ogląda się całkiem przyjemnie, acz mnie brakowało w tym filmie ciszy, nieustannie w tle leci muzyka, co mnie osobiście zmęczyło.

boguś

Post 24 kwi 07, 18:01

Ja oglądałem tylko "Świeże powietrze", bo jak zwykle w Krakowie seanse Węgierskiej Wiosny są o tragicznie późnej porze - po ich zakończenu pozostaje tylko powrót nocną taryfą w cenie całego karnetu na przegląd:)

Napiszę tylko, że film Kocsis jest znakomity, na granicy arcydzieła
Gorąco polecam!

Fluxus

Na forum od:
28 gru 04, 23:38

Post 26 kwi 07, 15:14

Querelle napisał(a):"Wyzwoliciel ptaków, chmura, wiatr" Istvána „Taikyo” Szaladjáka

A to ktoś widział? Bo to ta sama stajnia producencka co sławetny "Diler" i wróży dobrze.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 26 kwi 07, 20:10

Filmu Szaladjaka nie widziałem. Praca...
"Taxidermia" Palfiego rzeczywiście jak najbardziej godna uwagi. Bardzo nowohoryzontowa pozycja. Jednak jakoś szczególnie mnie nie zachwyciła. Miejscami działała odpychająco z powodu zbyt wyraźnej artystycznej prowokacji, przekalkulowania i wszechobecnego chłodu.
Głośny debiut Agnes Kocsis "Świeże powietrze" to naprawdę kawał dobrego kina. Sporo tu Kaurismakiego (genialna scena potańcówki), a w końcówce i Fliegaufa (nie sposób nie zauważyć w ostatniej sekwencji nader wyraźnych nawiązań do wspomnianego powyżej "Dealera").

Powrót do O innych festiwalach i przeglądach filmowych