Propozycje filmowe 2007

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 31 sty 07, 22:07

mielcza napisał(a):A może jakieś filmy lyncha Davida. Jest wielu fanów tego reżysera, więc dlaczego nie puścić jego filmów na ENH. Filmy całkowicie wbiłyby się w atmosferę festiwalu.

Pan Lynch dostępny tu i ówdzie. Poza tym postmodernizm nieco démodé.

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 31 sty 07, 22:58

ja skromnie (zwłaszcza ze moje filmowe horyzony niezbyt rozległe) spytam tylko, czy znalazło by się miejsce w panoramie kina światowego na nowy film Shinyi Tsukamoto.

Czerku

Post 22 lut 07, 7:49

A ja nieskromnie zapytam czy jest szansa,zeby na festiwalu pojawilo sie "My Bluberry Nights" Wong Kar Waia np, na zamkniecie? Nie moge sie doczekac premiery i mysl,ze musialbym czekac az dystrybutor laskawie wprowadzi to jakis rok po swiatowej odebralaby mi wszelka zycia radosc:D

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 22 lut 07, 10:20

filip: staramy się o możliwość pokazania nowego filmu Tsukamoto "Akumu Tantei" (Nightmare Detective)
Czerku: pokaz "My Bluberry Nights" na naszym festiwalu będzie zależał od planów polskiego dystrybutora.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 23 lut 07, 23:00

czyli wszystko zależy od firmy kinoświat...

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 24 lut 07, 18:05

eMWu:dokładnie tak, podobnie jak w przypadku wielu innych filmów, ktore zostały zakupione przez polskich dystrybutorów. Mam nadzieję, że niektórzy z nich zgodzą się udostępnienić Wam swoje filmy. Wiedzą przecież, że jesteście bardzo opiniotwórczy:)

Pozdrawiam serdecznie

Roman Gutek

tomek_w

Na forum od:
14 sty 06, 9:53

Post 25 lut 07, 15:40

widzialem niedawno "A Guide To Recognizing Your Saints", debiut rezyserski Dito Montiela na podstawie jego wlasnej ksiazki. poruszajaca historia o dorastaniu, zdradzie, przebaczeniu etc. kiedy wydaje sie, ze o nastolatkach w Queens nakrecono juz wlasciwie kazdy film i pokazano ich zycie z kazdej strony, pojawia sie taki obraz i kaze zrewidowac te opinie. z wielka checia obejrzalbym ponownie w ramach Panoramy na przyklad. polecam!

eMWu

Na forum od:

Post 25 lut 07, 16:30

Roman Gutek napisał(a):eMWu:dokładnie tak, podobnie jak w przypadku wielu innych filmów, ktore zostały zakupione przez polskich dystrybutorów. Mam nadzieję, że niektórzy z nich zgodzą się udostępnienić Wam swoje filmy. Wiedzą przecież, że jesteście bardzo opiniotwórczy:)

Pozdrawiam serdecznie

Roman Gutek

Panie Romanie,

Kiedyś organizując repliki festiwalu gdyńskiego starałem się o pokazy dwóch filmów do których prawa miała firma kinoświat, ale premiery tych filmów były planowane pare tygodni, miesięcy później. Sukces był połowiczny. Na jeden film dostaliśmy zgodę, ale filmu "Jestem" nie udało mi się ściągnąć. Nie dowiedzieliśmy się dlaczego nie było zgody na pokaz tego filmu, ale kinoświat było na tyle miłe że chociaż jeden z filmów zaprezentowaliśmy praktycznie równolegle z festiwalem gdyńskim. Tyle że my organizowaliśmy mały przegląd. Może nowym horyzontom w niczym nie odmówią;)

Pozdrawiam

eMWu

Na forum od:

Post 25 lut 07, 16:49

Kinoświat ma jeszcze prawa do "The Lady from Shanghai" Kar-Waia (z Nicole Kidman), ale nie wiem czy film będzie gotowy do lipca

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 lut 07, 19:17

tomek_w: widziałem "A Guide To Recognizing Your Saints", nie zachwycił mnie, ale z pewnością warto pokazać w panoramie. Prawa polskie ma chyba Solopan.

eMWu: z firmą Kino Świat pracuje mi się dobrze i są szanse, że udostępnią niektóre swoje filmy na nasz festiwal.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 27 lut 07, 9:25

Fassbinder - ze względu na 25 rocznicę - chociaż kilka filmów, albo "Berlin-Alexanderplatz" prosto z Berlinale. Cassavetes! Może kontynuacja reżyserów Nowej Fali. Godard, Rohmer, Chabrol, Truffaut, bądź Ci mniej znani. Pewnie będzie smakowicie, jak co roku.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

nadrazil

Na forum od:

Post 28 lut 07, 9:13

Ciekaw jestem czy "Społeczeństwo spektaklu" Guy'a Debord'a jest w zasięgu organizatorów. Film na podstawie własnej książki analityka społeczeństw kapitalistycznych. Ponadto, o czym kiedyś pisałem, dokumenty zaangażowane politycznie, pokazujące przemiany społeczne, np. Williama Kleina "Grands soirs & petits matins" - o maju 1968 we Francji, albo "Loin du Vietnam", złozony z nowel m.in. Kleina, Resnais, Godarda, Vardy, Lelocha, Markera (!) - o wojnie w Wietnamie. Ponadto świetny, trzyczęściowy film "Batalla de Chile" w reżyserii Patricio Guzmana, ze wskazaniem na część pierwszą, z genialnymi zdjęciami Jorge Müller Silva. Ciekaw jestem czy ktoś zna te filmy. Nie widziałem Deborda i "Loin du Vietnam".
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

kamil

Post 28 lut 07, 13:14

David Lynch jest prowokatorem, magikiem,szarlatanem i jak każdy wielki artysta polaryzuje publiczność, dlatego Jego filmy powinny znaleźć się na 7.Edycji festiwalu ENH.Reżyser zawsze stawia dziesiątki pytań i zostawia je bez odpowiedzi. Wszędzie szukał tego „innego”. Bawił się anomaliami, zarówno fizycznymi („CZŁOWIEK SŁOŃ”), jaki i psychicznymi („GŁOWA DO WYCIERANIA”) nienormalnościami. Bawił się ciągami przyczynowo-skutkowymi i chronologią („ZAGUBIONA AUTOSTRADA”), z elementami ezoterycznymi („TWIN PEAKS OGNIU KROCZ ZA MNĄ”), z podświadomością, surrealizmem („BLUE VELVET”), symbolizmem („DZIKOŚĆ SERCA”) zaklinaniem zaświatów, światami równoległymi („DUNE”). Natomiast „PROSTA HISTORIA” to najdojrzalszy i najbardziej zaskakujący film w Jego dorobku, zaś, „MULHOLLAND DRIVE” to Jego Opus Magnum na końcu kamienistej drogi.

Gość

Post 28 lut 07, 13:21

To dobre, co napisał Kamil . Chodzi mi o Lyncha. Prawda jest , iż wprowadził On cos do kina tajemniczego to go wyróżnia na tle innych twórców. Może jednak sie zastanowi Pan Roman Gutek nad propozycją wyświetlenia jego filmów? Tym bardziej, że do kin w tym roku wchodzi jego najnowszy film kręcony w Polsce, w większej części.

Mielcza

Post 28 lut 07, 13:23

Hm, no prosze oststnio pisałem o Lynchu i jednak coś sie ruszyło.
Są ludzi , którzy chca go widzieć na tym festiwalu.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 28 lut 07, 16:57

Proszę pamiętać, że pod każdym postem kryje się IP komputera, z którego został wysłany.
Pisanie trzech wiadomości (w ciągu 9 minut i bez zalogowania) w imieniu trzech osób stanowiących tak naprawdę jedną nie mieści się w Kodeksie Nowohoryzontowca.

eMWu

Na forum od:

Post 28 lut 07, 21:56

porucznik Seblon napisał(a):Proszę pamiętać, że pod każdym postem kryje się IP komputera, z którego został wysłany.
Pisanie trzech wiadomości (w ciągu 9 minut i bez zalogowania) w imieniu trzech osób stanowiących tak naprawdę jedną nie mieści się w Kodeksie Nowohoryzontowca.

Hehe. Dobre:)...czyżby to sam David Lynch tworzył lobby na tym forum;) A jak można sprawdzic to IP zeby samemu wychwytywac takie akcje? Pewnie tylko moderator ma do tego dostep...Co do pomyslu pokazania lynchowskich dzieł to jestem przeciwny...wazny to tworca,ale latwo dostepny. 3 retrospektywy na festiwalu to okazja do poznania filmow do ktorych trudno dotrzec. Niby zawsze jedno z tych 3 nazwisk to wielkie, wielgachne nazwisko ale zwykle nie wszystkie a czesto wiekszosc filmow danego tworcy nie sa powszechnie znane.Pozdrawiam serdecznie.

filip

Na forum od:

Post 1 mar 07, 15:01

No i na propozycje co do retrospektyw też jest poniekąd za późno, skoro wiadomo już jakie czekają nas w tym roku. Też myślę ze sympatycy Lyncha są w wyjątkowo dobrej sytuacji. Co innego np. wymieniony jakąs stronę wczesniej Lindsay Anderson (moze któraś z przyszłych edycji ENH..). W innym wątku juz ktoś chyba pytał o I'm a Cyborg, But That's OK- jakie są szanse ze nowy Park Chan-wook będzie we Wrocławiu? (bo nie watpie że Organizatorzy sie o to postarają :)

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 1 mar 07, 21:46

eMWu napisał(a):
A jak można sprawdzic to IP zeby samemu wychwytywac takie akcje? Pewnie tylko moderator ma do tego dostep...

w każdym forumowiczu budzi się kiedyś taki mały Macierewicz ; - )

eMWu

Na forum od:

Post 1 mar 07, 21:56

paNMieczyslaw napisał(a):
eMWu napisał(a):
A jak można sprawdzic to IP zeby samemu wychwytywac takie akcje? Pewnie tylko moderator ma do tego dostep...

w każdym forumowiczu budzi się kiedyś taki mały Macierewicz ; - )

:D:D:D

jestem zaszczycony porównaniem ;););)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 mar 07, 22:07

Też myślę, że sympatycy Lyncha są w wyjatkowo dobrej sytuacji i nie ma sensu organizować teraz retrospektywy jego dorobku. Praktycznie wszystkie jego filmy można złapać w kinach na specjalnych pokazach, są dostepne na DVD, często pokazują je telewizje. Kilka z filmów Lyncha wprowadziłem do polskich kin. Jestem jego wielkim admiratorem. Film "Człowiek słoń" widziałem trzy razy......jednego dnia (niektórzy mówili, że jestem nienormalny, a ja zupełnie nie wiedziałem co mam im odpowiedzieć). Było to w roku 1980 lub 1981 w warszawskim kinie "Femina", film był pokazywany w programie Tygodnia Filmów Brytyjskich. Poszedłem na ten film nic o nim nie wiedząc. Nikt w Polsce wówczas nie słyszał nic o reżyserze o nazwisku Lynch. Już wtedy w Feminie wiedziałem, że to niezwykły artysta. Kolejne jego filmy tylko to potwierdziły. Lynch to artysta, który czuje kino. Artysta, który kreuje bliskie mi światy. Artysta, który (jak mało kto) zaskakuje i zadziwia. Jego nowy film "INLAND EMPIRE" jest jego szczytowym osiągnięciem. Jest manifestem absolutnej wolności twórczej. Jest manifestem niezależności. Nieważne, że zupełnie pogubiłem się w tej fantasmagorii. Nieważne, że na wielkim festiwalu filmowym połowa krytyków i ludzi z tzw. branży, opuściła salę po 30 minutch projekcji. Ciekawy jestem Waszych opinii.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 mar 07, 22:10

Wydaje mi się, że IP można sprawdzić w IPN-ie...

Pozdrawiam,

Roman Gutek

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 1 mar 07, 22:13

filipie: Lindsay Anderson tak, ale w kolejnych latach. I'm a Cyborg, But That's OK- są szanse ze nowy Park Chan-wook będzie w tym roku we Wrocławiu.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

eMWu

Na forum od:

Post 2 mar 07, 9:54

Roman Gutek napisał(a):Wydaje mi się, że IP można sprawdzić w IPN-ie...

Dziękuje za radę. Udam się tam natychmiast, a następnie złożę stosowny raport;););)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 mar 07, 10:57

eMWu: czekamy więc na raport. Może wczesniej trzeba powołać jakąś komisję do przygotowania raportu...

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

nadrazil

Na forum od:

Post 3 mar 07, 12:02

Czy wiadomo już jakie filmy pojawią się w dokumentach/esejach? Czy będzie jakiś z ubiegłego stulecia?

okon

Na forum od:

Post 5 mar 07, 0:32

a tu taka ładna dyskusja się odbyła? I gdzie ona?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 5 mar 07, 2:34

okon napisał(a):a tu taka ładna dyskusja się odbyła? I gdzie ona?

Drogi Okonie, po reakcjach użytkowników forum (serio!) odnośnie pisania nie na temat zebrała się w trybie pilnym Rada Nadzorcza Forum ENH. Podobnie jak wspomniani użytkownicy, uznała, że dyskusja całkowicie rozminęła się z tematem "Filmowe propozycje" oraz że doszło do wielkiego semantycznego nadużycia. Zgodnie z profesją i zamiłowaniem do porządku, ładu oraz komfortu podczas lektury zdecydowaliśmy się (niechętnie z resztą) na mały zabieg operacyjny o nazwie "TomasKatz009". Oczywiście, dyskusję można poprowadzić w innym dziale.* Przepraszamy za zaistniałą sytaucję.

*Mimo że istnieje funkcja wydzielenia postów do osobnego tematu, nie można było tego dokonać z przyczyny technicznej.

no_respect

Post 5 mar 07, 21:04

nadrazil: co do spoleczenstwa spektaklu, to ja nie wiem czy to jest najlepszy pomysl. pamietam jak ludzie reagowali w zeszlym roku na chociazby container moodyssona, i powiem szczerze, ze nie wyobrazam sobie reakcji na kino deborda. bo przy spoleczenstwie spektaklu container to romantyczna amerykanska komedia o rodzince w disneylandzie :) ale jezeli ciekawi cie sytuacjonistyczne kino to moge cie poratowac filmografia deborda i vienneta. moj gad: 3661367

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 5 mar 07, 21:57

Reakcje ludzi nie powinny mieć wpływu na program festiwalu.Jak komuś się nie spodoba,to może wyjść,a nie zachowywać się tak jak na Kontenerze.To tyle,przepraszam że się wtrąciłem do tej rozmaowy.Pozdrawiam.

nadrazil

Na forum od:

Post 6 mar 07, 22:16

Container jeszcze nie widziałem, ale nie wydaje mi się, żeby między tymi filmami była jakaś zbieżność. Ale skoro oba widziałeś, i o tym piszesz, to tak może być. Moodysoon "Dziurą w sercu" załamał mnie. Poprzednie jego produkcje były albo bardzo dobre, albo wręcz wysmienite, natomiast Dziura była po prostu denna. Z filmografiami chętnie się zaznajomię.

Panie Chinaski, trzeba się wtrącać :) Pewnie, że zawsze może wyjść, ale to smutne, że film do tego zmusza. Zdarzyło mi się kilka razy, a z "Dziury..." nie wyszedłem, gdyż nie chciałem innym przeszkadzać.

Natomiast Debord jest zapewne wymagający, ale ja lubię takie filmy, kiedy się wymaga czegoś od widza.

Jedno co na marginesie tej rozmowy muszę dodać, a co może zostać wzięte pod uwagę przy ewentualnym repertuarze, to sprawa tzw. "programów filmowych". Do niektórych filmów wydaje mi się czymś wręcz niezbędnym. Np. "Nasza muzyka" Godarda. Tyle pięknych zdań, aż chciało się je zapisać, a tak w programie mogłyby się znaleźć. A potem możnaby sobie je w domu przeczytać, zapamiętać i cytować :) I myślę, że do "Społeczeństwa spektaklu" też byłby potrzebny program :| Aby się za jego pomocą odnaleźć i w spektaklu filmowym i w społeczeństwie. Dokumenty o rewolucjach... - tak bym chciał.

com.pl

Post 10 mar 07, 14:43

na gutekfilm.pl pojawiła się informacja o ukończeniu zdjęć przez Tarra do nowego filmu i że ma zostać zmontowany na festiwal w Cannes. Pytanie o mozliwość pokazu tego filmu we Wrocławiu??

Mam pytanie do selekcjonerów i forumowiczów o film JeanaMarca Barra -Chacun, dans sa nuit
Czy ktoś cos widział czy ktoś cos wie?? bo nigdzie nie ma zadnych informacji a osoba rezysera dość ciekawa..

I czy krótkiemetraze pokazywane w Muranowie mają szansę na pokaz we Wrocławiu, może już bez sniadania ale moze z np Carne - Gaspara Noe i La Bouche de Jean-Pierre Lucile Hadzihalilovic (rodzinny pokaz) - [czy juz to w zeszłorocznych propozycjach przerabialiśmy??]

Czerku

Post 25 mar 07, 23:18

To ja zapytam jeszcze o szanse zaprezentowania na festiwalu kolejnego filmu ze specyficznego gatunku "Tych Ktore Musze Zobaczyc Jak Najwczesniej Dla Dobra Wlasnej Kondycji Psychicznej", czyli "Zavet" Kusturicy.... ;)

pi

Post 28 mar 07, 10:36

A ja bym chciał (jeśli nie w tym roku, to może kiedyś później) zobaczyć jakieś filmy (jakieś więcej filmów - retrospektywę może) Hou Hsiao-hsiena, na którego nigdzie indziej liczyć na pewno nie mogę.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 1 kwi 07, 8:13

Może nowy film Agnes Vardy "Quelques veuves de Noirmoutier" ? Byłoby to wspaniałe dokończenie ubiegło rocznej retrospektywy ;)

tayuki

Na forum od:
14 cze 05, 19:20

Post 4 kwi 07, 22:07

pi napisał(a):A ja bym chciał (jeśli nie w tym roku, to może kiedyś później) zobaczyć jakieś filmy (jakieś więcej filmów - retrospektywę może) Hou Hsiao-hsiena, na którego nigdzie indziej liczyć na pewno nie mogę.

Jestem jak najbardziej za !
I za Debordem też.

okon

Na forum od:

Post 10 kwi 07, 15:09

Zastanawiam się, jak w Rotterdamie wypadło "La marea" Diego Martíneza Vignattiego. Nieprzypadkowe to zainteresowanie, otóz pan Diego jest autorem zdjęć do "Japón" i "Bitwy w niebie" Reygadasa.

Tymczasem w obsadzie nowego filmu Harmony Korine'a, leń-reżyser Leos Carax.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 10 kwi 07, 17:29

okon napisał(a):Tymczasem w obsadzie nowego filmu Harmony Korine'a, leń-reżyser Leos Carax.

A propos Leosa Caraxa... Może w przyszłości retrospektywa? Filmów reżysera "Poli X" garstka, więc w programie festiwalu nie zająłby wiele miejsca :)

d4b0

Na forum od:
30 lip 06, 23:12

Post 11 kwi 07, 1:16

Do sekcji dokumentu moze "helvetica" (http://www.helveticafilm.com/)? film o designie i kulturze masowej kreowanej przez obecnosc tytulowej czcionki. Na stronie mozna obejzec fragmenty. Wlasciwie taki film powinien trafic do normalenj dystrybucji, ale w Polsce to raczej niemozliwe.

chinaski

Na forum od:

Post 12 kwi 07, 22:18

d4b0 napisał(a):Do sekcji dokumentu moze "helvetica" (http://www.helveticafilm.com/)? film o designie i kulturze masowej kreowanej przez obecnosc tytulowej czcionki. Na stronie mozna obejzec fragmenty. Wlasciwie taki film powinien trafic do normalenj dystrybucji, ale w Polsce to raczej niemozliwe.

Pewnie,bo Polska jest "krajem dyktatury prawicowej(...) i cenzury". Za to nigdy nie była krajem "dyktatury proletaryatu"..

tomek_w

Na forum od:

Post 17 kwi 07, 2:53

w miejsce zeszlorocznych propozycji filmowo-muzycznych (young, glastonbury) proponuje "fearless freaks", podobno znakomity obraz o flaming lips. zobaczylbym z wielka checia, mysle ze nie tylko ja.
imdb: http://imdb.com/title/tt0441758/

filip

Na forum od:

Post 17 kwi 07, 20:05

chodzą plotki ze Inland Empire wejdzie do kin w Polsce dopiero na jesieni.. więc propozycja przedpremiery w ramach festiwalu nie jest chyba bardzo niemądra ;)

chinaski

Na forum od:

Post 18 kwi 07, 12:27

filip napisał(a):chodzą plotki ze Inland Empire wejdzie do kin w Polsce dopiero na jesieni.. więc propozycja przedpremiery w ramach festiwalu nie jest chyba bardzo niemądra ;)

To jedyna decyzja,jaką można podjąć.Przecież nie będziemy czekać do jesieni,skoro premirę zapowiadano na 27 kwietnia.Trzeba ściągnąć TEN FILM.Za wszelką cenę!!!!!!!!!!!!!!

tomek_w

Na forum od:

Post 18 kwi 07, 12:39

mialem juz okazje widziec "Inland Empire", rzeczywiscie warto by sciagnac ten film do Wroclawia, zobaczylbym chetnie ponownie.

nadrazil

Na forum od:

Post 20 kwi 07, 8:21

Nowy film Harmony Korine "Mister Lonely" bardzo zobaczyć bym chciał :) "The Diving Bell And The Butterfly", reż. Julian Schnabel oraz "The Man From London", reż. Bela Tarr - też zobaczyć bym chciał. Nowego Lyncha też. Argumenty. Bela, Korine i Schnabel pobudzają do życia moje szare komórki, które dopiero wiosna budzi z zimowego snu. Na drugą połowę lipca szykuje się wysyp szarych komórek :) Pozdrowienia dla wszystkich

eMWu

Na forum od:

Post 20 kwi 07, 11:22

Lista filmów z cannes ogłoszona, a więc ma kilka...naście pytań:Zwiagincew? Van Sant? Tarr? Tarantino? Sokurow? Seidl? Reygadas? Kusturica? Fincher? Coen? Akin? Breillat? Kar- Wai? Arcand?Assayas? Winterbottom? co z Un Certain Regard? Co z tych nazwisk pewne? co może? co na pewno nie?

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 20 kwi 07, 12:55

eMWu, az mi pociemnialo przed oczami od tych nazwisk...
patrzylam na stronie Cannes i nie moglam znalezc listy filmow, tegoroczna jeszcze nie jest tam wywieszona
ciekawe jak bedzie z Washington Triera, nie moge sie doczekac, mimo, ze
Szef wszystkich szefow mnie nie przekonal (U.S.A. to jednak zupenie inna bajka)
MK

eMWu

Na forum od:

Post 20 kwi 07, 14:00

MK: Lista filmów jest na stronie oficjalnej festiwalu w Cannes. W relacji z konferencji prasowej (trzeba kliknac na "download the press conference in acrobat reader format" i w pdf-ie masz różne informacje na temat najbliższej edycji, w tym przede wszystkim pełny program). Inna sprawa że nowoogłoszony program filmowy można było bardziej wyeksponować na stronie.A nazwisk dużo ciekawych, więc postanowiłem spytac hurtem, żeby nie męczyc organizatorów co chwilę;) Mam nadzieję że już widzisz jasność;););)

MK napisał(a):eMWu, az mi pociemnialo przed oczami od tych nazwisk...
patrzylam na stronie Cannes i nie moglam znalezc listy filmow, tegoroczna jeszcze nie jest tam wywieszona
ciekawe jak bedzie z Washington Triera, nie moge sie doczekac, mimo, ze
Szef wszystkich szefow mnie nie przekonal (U.S.A. to jednak zupenie inna bajka)

eMWu

Na forum od:

Post 20 kwi 07, 14:00

Mnie "Szef wszystkich szefów" przekonał. Ale podszedłem do tego filmu z maksymalnie ograniczonymi oczekiwaniami jeśli chodzi o nazwisko reżysera. Trochę podobne do "Włoskiego dla Początkujących", odrózniające się jednak od tego tytułu przewrotnością typową dla Von Triera. A Lars jako narrator trochę się tłumaczył że nie robi filmu takiego bardzo ale to bardzo artystycznego;) Niepotrzebnie. Ja lubię filmy pokazujące ludzi w ten sposób (uważny, ciepły, prawdziwy). Niekoniecznie objawiające sens życia;)

Na pewno to nie był film nowohoryzontowy, ale to przecież nie znaczy, że zły.

tomek_w

Na forum od:

Post 20 kwi 07, 16:38

Tarantino i Rodriguez w kinach bodajze, odpowiednio, w czerwcu i w lipcu. Dlatego sadze, ze niekoniecznie beda na ENH. Na marginesie: troche dziwi fakt, ze polski dystrybutor nie wpuszcza tych filmow na ekrany razem, tak jak w USA, w trzygodzinnej wersji przedzielonej trailerami nakreconymi przez tych rezyserow, tylko zdecydowal sie na rozdzielenie obrazow.

Od pozostalych nazwisk rzeczywiscie moze sie zakrecic w glowie, byloby swietnie gdyby cos z tych filmow udalo sie juz pokazac we Wroclawiu. Osobiscie najbardziej licze na Van Santa.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 7. - Przed festiwalem