Volver

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 20 lip 06, 20:39

No dobra to ja zacznę...
Wróciłem właśnie z Volver. Święto kina rozpoczęło się, tym razem bez długich przemówień i Pompy. Pompa wystąpiła ponoć w Operze przed pokazem Chaplina z orkiestrą. Mi takie rozwiązanie pasuje.

A co do filmu: nie zgodzę się z opiniami, że to najlepszy film Almodovora, ale chyba najlepszy scenariusz Almodovara. Było kilka lirycznych scen, przy których przechodziły ciarki na plecach, ale tu na pierwszy plan wyszła sama fabuła, historia niemalże kryminalna, która wciąga, ale nie porusza serca tak bardzo jak moje ulubione filmy Pedro. Scenariusz jest rzeczywiście zapięty na ostatni guzik, mięsisty, każdy element ma konkretne znaczenie w układance.
Oczywiście koniecznie trzeba zobaczyć.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 21 lip 06, 14:23

Zgodzę się z Kubkiem. "Volver" to Pedro dojrzały, przemyślany, dopracowany w najdrobniejszych szczegółach. To projekt niewątpliwie bardzo dobry formalnie, bez zarzutu, przyjemny - jak zwykle - dla ucha, oka i emocji. Ale to nie jest "mój" Pedro - w rankingu filmów Almodovara krytycY już umieścili "Volver" wysoko, ale w mojej osobistej hierarchii będzie za "Porozmawiaj z nią" i "Drżącym ciałem". Nie rozczarowałam się, na pewno nie, Pedro ma u mnie zbyt duży kredyt zaufania żeby mógł rozczarować, zresztą "Volver" ogląda się z absolutną przyjemnością, są to jak zwykle magiczne dwie godziny, tylko nie tak bardzo mi bliskie jak wspomniane wyżej filmy. Na pewno obejrzę "Volver" jeszcze kilka razy, jestem to winna Almodovarowi, i na pewno będe wszystkim polecać, Pedro nie wychodzi z formy, dojrzewa i wciąż dużo w nim mistycyzmu, magii. I za to go kocham, i za to doceniam "Volver". A teraz uciekam na "Niewidzialnych" :)
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

mk2

Post 21 lip 06, 22:00

A moim skromnym zdaniem Volver to najlepszy film Almodovara od czasu Kwiatu.A już na pewno ten film pozwolił pokazać Penelopie,że jest Aktorką...Pozdrawiam Kinomaniaków.

Filip II

Na forum od:
17 cze 06, 19:59

Post 22 lip 06, 16:51

Zacznę od tego, że Almodovar na pewno do moich ulubionych twórców nie należy, ale na szczęście ten film mnie mile zaskoczył. Scenariusz owszem - jest bardzo dobry, film ogląda się przyjemnie, ale fabuła ? Ojciec dobiera się do córki, ona go zabija, później wychodzi na wierzch sprawa morderstwa dwójki ludzi, potem nagle okazuje się, że żyje zmarła od dziesięciu lat kobieta... Za dużo jak na dwie godziny.

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 23 lip 06, 16:41

Filip II napisał(a):Za dużo jak na dwie godziny.

Urok Pedra, w jego słowniku nie istnieje stwierdzenie "za dużo" :)
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

Ollenka

Post 28 lip 06, 7:18

A mi się Volver nie za bardzo podobał. Ckliwy, nachalnie sentymentalny i nieprzekonujący. Ale fakt, dowiódł, że Penelopa grać potrafi.

Hubert H

Na forum od:
1 sie 06, 16:23

Post 1 sie 06, 23:13

"Volver" podobał mi się, bo był... łatwy i przyjemny. Był zabawny, wciągający. Był wg mnie całkowitą odwrotnością "Złego wychowania"-filmu niepokojącego, wulgarnego, prowokującego. W ogóle wydawał mi się dużo lżejszy od innych filmów Almodovara.

Coś, co byłoby zarzutem w przypadku wielu innych filmów, dla "Volvera" jest pochwałą, bo właśnie to stanowi o jego uroku-mianowicie jego anty-psychologiczność. Zabójstwo ani molestowanie nie wywołuje jakiejś wielkiej traumy u dziewczyny (a może dochodzi do mechanizmu wyparcia?...), żona też jakoś szczególnie nie rozpacza po stracie męża. Gdy córka dowiaduje się, że zamordowany nie był jej ojcem, też nie jest specjalnie poruszona. Życie toczy się dalej. Nawet łzy głównej bohaterki, gdy wspomina molestowanie w dzieciństwie wydają się sztuczne i niewspółmierne do ogromu cierpień.

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 1 paź 06, 20:33

kubak napisał(a):
A co do filmu: nie zgodzę się z opiniami, że to najlepszy film Almodovora, ale chyba najlepszy scenariusz Almodovara. Było kilka lirycznych scen, przy których przechodziły ciarki na plecach, ale tu na pierwszy plan wyszła sama fabuła, historia niemalże kryminalna, która wciąga, ale nie porusza serca tak bardzo jak moje ulubione filmy Pedro. Scenariusz jest rzeczywiście zapięty na ostatni guzik, mięsisty, każdy element ma konkretne znaczenie w układance.
Oczywiście koniecznie trzeba zobaczyć.

Zgodze sie tylko z tym, ze koniecznie trzeba zobaczyc, ale poczekajcie na DVD.

NataliaOK

Na forum od:
19 paź 06, 15:46

Post 19 paź 06, 15:58

Almodovar nalezy do moich ulubienców - ma niepowtarzalny styl.
Zgodzę się że świetnie wypadła Penelopa, dał jej możliwość "wygrania sie". Wyszła super-kobieco.

Ale u mnie w rankingu nadal na topie jest KIKA.

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 19 paź 06, 18:12

NataliaOK napisał(a):
Ale u mnie w rankingu nadal na topie jest KIKA.

U mnie tez "Kika" numer 1, a zaraz za nia "Zwiaz mnie".
Syl

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 5 lis 06, 12:41

A dla mnie numerem jeden Pedra pozostaje "Porozmawiaj z nią". I wolę filmy Almodovara z głębszym przesłaniem, aniżeli prawdą o tym, że tylko bączki mamusi tak śmierdzą. Doskonale film streścili reporterzy ENH. Zresztą brukowa ckliwość i opowieści "Skandali" przetwarzane przez Pedro na ambitne melodramaty powodują u mnie mdłości. Nie umniejsza to jednak kreacji Penelopy, gdybyż to jeszcze ona nie śpiewała z playbacku...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!