14 lip 04, 23:28
Antonioni został ostatnio odkurzony w EE, który to program zaprezentował "Przygodę" i "Czerwoną pustynię". "Powiększenie" pojawia się dość regularnie: w przyszłą środę ponownie na TCM o 21. "Zabrieskie Point" o ile pamięć mnie nie myli mieliśmy przyjemność oglądać na Ale Kino w zeszłym roku. Dlatego też wybiorę się prawdopodobnie na "Noc" bądź "Krzyk" oraz "Zaćmienie", które podobno oparło się upływowi czasu i wciąż fascynuje... okaże się. Po "Szatańskim tangu" mam wciąż opory wobec pana Tarra. Niezwykłe to doświadczenie, trzeba jednak przyznać, że męczące, w niektórych momentach wręcz irytujące (historia z kotem. kto był, ten wie...). Zdecydowanie zbyt głęboka woda, jak na pierwszy kontakt z estetyką proponowaną przez Węgra. W moim przypadku prawdopodobnie padnie na "Potępienie" i "Jesienny almanach"... Czytałem, że "Wyspa" Kim Ki-Duka to najwybitniejsze osiągnięcie reżysera... opinie rozbieżne, należy zatem samemu się przekonać. Nad "Samiarią" pastwił się niegdyś po pokazach w Berlinie pan Płażewski. Krytyk. A im nie zawsze warto ufać...
Osobiście polecam "Chihwaseon" (był na Ale Kino)i "Last Life In The Universe", chociaż to kino dość powolne, ale dopełnione pięknymi zdjęciami Doyle'a... Trzy bardzo pozytywne opinie znalazłem na temat "Dealera" Fliegaufa. "Exils" w Cannes zostało przyjęte dość chłodno. Pan Gutek postanowił wprowadzić ten film do ogólnopolskiej dystrybucji, więc może jednak tkwi w nim coś interesującego... Greenaway owszem nowoczesny, ale zdecydowanie nie dla wszystkich. Pozdrawiam...