Dwoje starszych miłośników kina

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
pekaes

Post 28 lip 06, 13:04

Chciałbym zwrócic Wam uwagę na dwoje starszych ludzi chodzących do kina na większość filmów. Mają około 70 lat. Pan pomaga sobie laską, pani jaby trochę bardziej sprawniejsza. Razem przechadzają się od kina do kina na kolejne projekcje. Cudowny widok zakochanych być może w sobie i w kinie ludzi. Zawsze, gdy ich widzę, wzruszam się. Czy my teraz w młodości wielcy kinomani będziemy w stanie odwiedzać takie wyborne festiwale w ich wieku? Mnie to bardzo zastanawia, a Was?

Gość

Post 28 lip 06, 14:38

nic nowego, to Ci panstwo, ktorzy ogladaja wszystkie filmy puszczane w kinach ;) nie tylko na tym fstiwalu;)

Gość

Post 28 lip 06, 15:01

tak, nawet chyba o nich powstal film dokumentalny, nieprawdaz?

yousek

Na forum od:
28 paź 05, 20:57

Post 1 sie 06, 15:10

tak jest, kiedyś go nawet oglądałam i strasznie bylam w szoku ujrzawszy ich na festiwalu, są niesamowici!

u

Post 1 sie 06, 18:02

ja ich bardzo czesto spotykam w kinach w Poznaniu :)

zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 1 sie 06, 19:30

tez zwróciłem uwagę, co to za dokument?? serdecznie pozdrawiam uroczą parę nowohoryzontowych kinomaniaków :)
mieszkam w nowym budownictwie, chcę się zakochać kolorowo

u

Post 1 sie 06, 21:41

INNA BAJKA reż. Marzena Więcek

guermantes

Na forum od:
22 lip 06, 13:45

Post 2 sie 06, 12:21

zakochałem się w nich. są cudowni. babcia ciągle mamrotała, a dziadek przysłuchiwał się temu ze stoickim spokojem. Mieli buzie i ciała jak z kreskówki albo z komiksu. Jak się muszą kochać! I jacy są razem szczęśliwi w swojej kinofilii. Dziadek zawsze nosił taki metalowy pręt w kształcie litery S i, siadając na fotelu w kinie(zawsze od brzegu), zawieszał na nim te wszystki torby plastikowe, jakie nosili ze sobą. Rozkładał sobie stojak do grilla przed siedzeniem i kładł na nim nogi. Babcia czasami śmiała się w momentach innych niż wszyscy, tzn w tych kiedy wyczuwałem jakiś cytat filmowy, którego nie mogłem odczytać, ale oczywiście oni pewnie wszystkie intertekstualności znali na wylot. Kurcze, chciałbym być tacy jak oni ;P

yousek

Na forum od:

Post 2 sie 06, 12:36

dokładnie, jak z kreskówki, mnie oni przypominali postacie z Tria z Bellvile, normalnie te nosy!

Ojciec Dyrektor

Na forum od:
31 lip 06, 21:57

Post 2 sie 06, 12:44

Hehe, w Łagowie, na Lubelskim Lecie Filmowym też byli :)

adv

Post 2 sie 06, 16:45

są cudowni, tak bardzo chcialbym zobaczyc ten dokument na przyszlym festiwlu nowe horyzonty

zeteenoen

Na forum od:
2 lip 06, 21:10

Post 2 sie 06, 16:50

adv napisał(a):są cudowni, tak bardzo chcialbym zobaczyc ten dokument na przyszlym festiwlu nowe horyzonty

BINGO!! Świetny pomysł...

Drodzy organizatorzy!!

Apelujemy o dokument o naszych sympatycznych kinomaniakach na nastepnej edycji, myślę, że będzie dało się to załatwić...
Dziekujemy

India

Na forum od:
1 sie 05, 21:55

Post 2 sie 06, 17:30

W necie nie ma zbyt wielu informacji o nich. Jedyne co udało mi się o nich znaleźć :

"Maryla Makowska- Kalinowska i Bogdan Kalinowskim z Poznania (...) obejrzeli wspólnie prawie 9 tysięcy filmów w kinach! Nie opuszczają żadnej kinowej premiery i żadnego ważnego festiwalu, choć w domu nie mają telewizora. "

źródło: http://www.poezja-polska.art.pl/new/aktual.php?id=632

Tak, tak. Ja również chciałabym zobaczyć "Inną bajkę"! ;)

Mr Brightside

Na forum od:
5 kwi 05, 18:47

Post 2 sie 06, 21:32

Ojej, jak się wszyscy wzruszyli, jak się słodko zrobiło. Proponuję na otwarciu następnego festiwalu wręczyć im medale.

Nie mam nic przeciwko parze sympatycznych staruszków, ale opanujcie się, ludzie.
Have no fear! Jerry's here!

gosc

Post 2 sie 06, 23:12

przeciez nie musisz tego czytac...

sokout

Na forum od:
24 lip 06, 19:33

Post 4 sie 06, 1:25

To co oni sobą prezentowali wielu "rozczuliło" lub zaciekawiło, czemu mamy się dzielić tylko wrażeniami filmowymi a nie festiwalowymi ogółem? Chciałabym za 50 lat trwać i w związku i w pasji filmowej jak oni. Zafascynowali widzę nie tylko mnie. Nie sądzisz że to godne nie tylko uwagi ale i pozazdroszczenia?
"Film powinien być jak kamyk w bucie"

Raff

Post 4 sie 06, 1:39

Medalu zapewne jeszcze nie dostali, ale wyróżnieni zostali nagrodą Jańcia Wodnika na Prowincjonaliach we Wrześni. Filmów o tej szczególnej parze powstało kilka, mi zaś przypomniał się krótki fragment jednego z nich. Cytat z pamięci:
Pani Marylka: Ja to bym nigdy nie pozwoliła po śmierci mojej nerki przeszczepić.
Red.: Ale dlaczego, pani Marylko?
Pani Marylka: No bo jak to: ja nie żyję, a on sobie z moją nerką w kinie siedzi i film ogląda.

soffika-zoe

Na forum od:
6 sie 05, 1:34

Post 4 sie 06, 22:05

wyobrazacie sobie 56 edycje ENH i caly festiwal pełen takich staruszków....:D
nas. festiwalowe małżeństwa, dzieci, wnuki, ciocie, wujkowie, chrzestni...
buhahaha:D:D:D
I still haven't found what I'm looking for

fullframe

Na forum od:
31 lip 06, 1:30

Post 5 sie 06, 13:19

Oby w 56 edycji ENH były jeszcze filmy na taśmie. Pewnie za tyle lat będziemy oglądać wizualizacje przestrzenne z możliwością "wejscia" do filmu ;)

yousek

Na forum od:

Post 5 sie 06, 13:51

no cos jak z marsjanina mercano, kurcze, musze czesciej w poznaniu do kina chodzic, moze wezme autograf od tej pary :D

soffika-zoe

Na forum od:
6 sie 05, 1:34

Post 5 sie 06, 14:08

o!:D full frame tez z Miasa Łodzi:)
I still haven't found what I'm looking for

joli

Post 18 sie 06, 11:55

Dzisiaj t. 18.08.2006 w Gazecie Wrocławskiej ukazał się artykuł o tym niezwykłym małżeństwie. Można go ściągnąć ze strony http://www.e.gazeta.wroc.pl/
(na rozwijanej liście - strona 20).
Kino kinem, ale poruszył mnie ich stosunek do siebie nawzajem...
Pomysł z filmem dokumentalnym o nich jest jak najbardziej nowohoryzontalny:) [/quote]

d

Post 18 sie 06, 15:15

Piekny tekt w gazecie , ja sie wzruszam bardzo

filip

Na forum od:
18 sty 06, 21:17

Post 30 gru 06, 13:46

Dzisiaj w Wysokich Obcasach wywiad z parą wielbicieli kina. W styczniu obejrza 9000. film.
(na stronie gazety artykuł od 1 stycznia 2007)

Sylvix

Na forum od:
5 lut 05, 19:39

Post 30 gru 06, 20:43

filip napisał(a):Dzisiaj w Wysokich Obcasach wywiad z parą wielbicieli kina. W styczniu obejrza 9000. film.
(na stronie gazety artykuł od 1 stycznia 2007)

Ciekawe czy pamiętają fabułę każdego obejrzanego filmu.
Muszę przeczytać ten artykuł.
-------------------------------------------------------------------------
Miałam okazję być z grupą staruszków w kinie i połowa z nich przespała seans. W Lunie też pamiętam śpiącego staruszka.
Takie są moje doświadczenia z wiekowymi osobami w kinie.

Syl

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 2 sty 07, 14:09

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!