10 lip 04, 22:02
Do Wawrzka: Dziękuję za wypowiedź. Rozumiem Twoje obawy i racje, ale może poniższa wypowiedź pozwoli Tobie i innym popatrzec na cieszyński festiwal trochę inaczej:1)Koszty wypożyczenia filmów, ubezpieczebnia i sprowadzenia kopii z zagranicy, tłumaczeń i wyświetlania napisów, sprawy techniczne (wynajęcie projektorów), nowa klimatyzacja w salach... TO WSZYSTKO KOSZTUJE OGROMNE PIENIĄDZE. CAŁE RYZYKO ZWIĄZANE Z FINANSAMI FESTIWALU BIORĘ NA SIEBIE I MOJA FIRMĘ. CHCĘ DOKŁADAC JAK NAJMNIEJ!!!. NIE DZIW SIĘ PROSZĘ, ŻE NIE CHCĘ DOPROWADZIĆ DO UPADKU MOJEJ FIRMY I ROBIMY WSZYSTKO, ABY W CIESZYNIE BYŁO DUŻO WIDZÓW. WIEM, ŻE JEŻELI BĘDĘ MIAŁ KŁOPOTY NIKT MI NIE POMOŻE. MUSISZ WIEDZIEĆ, ŻE JEŻELI NA KAŻDYM SEANSIE BĘDZIEMY MIELI KOMPLET (co oczywiście nie jest możliwe)TO wpływy wystarczą na pokrycie TYLKO POŁOWY KOSZTOW ORGANIZACJI FESTIWALU. TEGO TYPU FESTIWALE NIGDY NIE PRZYNOSZą ZYSKOW. TO NIE JEST MOŻLIWE. PIENIĄDZE OD ERY TEŻ NIE SĄ DUŻE...INNI DOKŁADAJA GROSZE, PAŃSTWO PRAKTYCZNIE NIE POMAGA FINANSOWO. JEŻELI CHCECIE OGLĄDAĆ NOWE FILMY W PRZYZWOITYCH WARUNKACH, TO TEN FESTIWAL NIE MOŻE BYĆ KAMERALNYM WYDARZENIEM. MUSI MIEĆ ZNACZĄCE WPLYWY ZE SPRZEDAŻY BILETÓW. INACZEJ NIE DA SIĘ GO ORGANIZOWAĆ. SPROWADZANIE I POKAZYWANIE NOWYCH FILMÓW KOSZTUJE BARDZO DUŻO. MUSISZ ZGODZIĆ SIĘ NA TAKI CHARAKTER FESTIWALU. 3)UCIĄŻLIWOŚĆi - myślisz, że na innych, "POWAŻNYCH" festiwalach jest inaczej. Też muszę czekaĆ w kolejkach, też się zdarza, że nie dostaję się na pokazy, też bardzo często rezygnuję z "normalnego" posiłku, płacę drogą akredytację i ogromne pieniądze za skromny pokój hotelowy, bo właściciel wykorzystuje okazję jaką jest festiwal. ROZUMIEM JEDNAK, ŻE NIE MOŻE BYĆ INACZEJ. OTRZYMUJĘ JEDNAK W ZAMIAN, PODOBNIE JAK WY w CIESZYNIE, OGROMNY STÓŁ ZASTAWIONY FILMAMI Z KTOREGO CZERPIĘ PEŁNYMI RĘKAMI i zapominam o świecie. I CO NAJDZIWNIEJSZE NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAC KOLEJNEJ EDYCJI. 2)Nowa sala, kino ERA nie jest na wolnym powietrzu, to zadaszona, nowa hala sportowa. Seanse zaczynają się o 10:00 i odbywaja sie przez cały dzień, tak jak w innych kinach. Pozdrawiam serdecznie.