4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
dotka

Post 8 lip 04, 10:51

jestem bardzo rozczarowana. Wczoraj jeszcze o 23:30 nie mozna było rezerwować biletów, a juz dzisiaj nie załapałam sie na rezerwacje tego filmu, na którym najbardziej mi zależało czyli nowego Almodovara. Mam pytanie w związku z tym że jeszcze można rezerwować bilety w kinie czeskim. Czy tam seans jest po czesku? bo jak tak to odechciewa mi się przyjeżdżać na festiwal.

aga

Post 8 lip 04, 11:51

Jakieś informacje nt. filmu "The five obstructions" rez. J. Leth, L. von Trier???

szu

Post 8 lip 04, 12:48

Czy na 100% zareserwowane bilety bedezie mozna odebrac w centrum festiwalu od 21.07? Chcialabym miec taka pewnosc...

mili

Post 8 lip 04, 13:15

do Zu: w sprawie tych karnetów i filmów, których nie dało się rezerwować może zameiluj do kogoś,kto zajmuje się biletami - sprawdź w "kontaktach" w prawym menu. ale tak w ogóle zgadzam się, że powinno być więcej info na samej stronie.

nooo

Post 8 lip 04, 14:00

oh!to niesamowite jak ludzie potrafia sobie sami stwarzac problemy!!!zastanowcie sie chwile zanim zapytacie o jakas glupote!w czeskim cieszynie filmy sa w oryginalnej wersji jez z polskimi napisami...

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 8 lip 04, 14:28

Kubak: zamordowales mnie, bo ja w pazdzierniku bede gdzie indziej...

MK

Na forum od:

Post 8 lip 04, 14:35

ZnOwu ktos wyciagnal ten "problem" napisow do filmow po czeskiej stronie... Chyba byloby troche bez sensu tlumaczyc filmy na czeski, jesli organizator jest polski. Pan Roman twierdzil, ze po czeskiej stronie beda napisy w staro-cerkiewno-slowianskim i licze ze dotrzyma slowa (tylko prosze nie cyrylica, bo sie gorzej czyta)

Zu

Post 8 lip 04, 14:58

Do Mili- juz to zrobilam,zadzwonilam tam i spytalam o karnety itp.Okazuje sie ze karnety byly tylko dostepne droga internetowa,a jesli chodzi o pojedyncze bilety to ponoc maja jeszcze byc przed samym festivalem sprzedawane.Jest wiec szansa ze jesli sie ktos nie zalapie na kilka seansow to prawdopodobnie bedzie mial taka mozliwosc na miejscu.Pozdrawiam.Aha i jakies te noclegi drogie na kwaterach prywatnych,jedna pani powiedziala mi 35 zl to zlecialam z krzesla i nie tylko jedna...ehh

newdem

Post 8 lip 04, 15:59

organizatorzy chwilo nie odpisuja na maila..a ja chcialem zwrocic uwage na pewne niescilosci np. film Palms (Rosja) w planie (pdf) i jego brak na liscie A-Z , niemoznosc rezerwowania na Katatonie..(pokaz specjalny - ale nie ma tego jako wydarzenie specjalne), brak jednego terminu na 29 Palms.. Organizatorzy maja w tej chwili pewnie duzy kociol, ale moze ktos pomoze to rozwiklac

Zu

Post 8 lip 04, 17:49

tez nie dostalam odpowiedzi w sprawie mojego zamowienia a raczej jego malej zmiany i nie moge zamowic biletu na wydarzenie specjalne dopoki nie mam potwierdzenia ze dokonali zmiany o ktora prosilam bo film koliduje z koncertem.Ehhh juz mnie to wszytsko meczy,a z karnetem spoznilam sie kilka godzin...bardzo zaluje.

Zu

Post 8 lip 04, 20:26

no dobra , pardon za moja lekka irytacje,mialam zly dzien i duzo 'niefajnych' rzeczy sie wydarzylo.
Ehh juz sie nie moge doczekac Cieszynka,sciskam wszystkich mocno:)

Karolka

Post 8 lip 04, 23:12

Kubak, ja cicho siedze, bo mimo checi, poprostu nie wim czy bede mogla sie stawic. A moze zrobimy zbiorke 22go w Cieszynie, jeszcze przed Almodovarem? Pozdrawiam!

Karolka

Post 8 lip 04, 23:16

Albo wykombinuj jakis inny termin... W koncu do Muranowa troche blizej niz do Cieszyna, a ja chetnie bym sie czegos jeszcze o festiwalu dowiedziala i innych manniakow poznala :-))

Skyp

Post 9 lip 04, 0:57

No dobrze.. ale co z etiudami studentów koreańskich z PWSFTVIT? Z checia bym to zobaczył jesli nie kolidowaloby to z cyklem kina koreanskiego(choc przypuszczam ze tloku na tej prezentacji nie bedzie ;))...

Bo puki co jesli dobrze rozumiem to ten punkt programu jest w zawieszeniu(w kazdym razie jego termin jest niepsrecyzowany nadal):
http://www.cieszyn200   4.eranowehoryzonty.pl/cykl.ph   p?g7i=76
Prosilbym o jakies konkrety... co do faktycznych szans zobaczenia...

dorotka

Post 9 lip 04, 2:46

Z nocnego dyżuru mojemu ukochanemu Tomeczkowi maniakowi kina, admiratorowi Pana Gutka pojawiającemu się na tym forum jako Tolo przesyłam wiadomość o mojej niekończącej się miłości doń!!!!! Nie mogę się doczekać naszego wyjazdu do Cieszyna!!

e-mass

Post 9 lip 04, 8:55

Witam,
Jestem kolekcjonerem i z checia kupie zwiastuny filmow na kliszach z kina.
Niestety nie wiem gdzie pisac w tej sprawie. Moze ktos Z Was moze mi pomoc?
Posiadajacych takowe badz wiedzacych gdzie dalej szukac prosze o kontakt.
Moj nr tel 0507 171 151, lub GG: 276441, e-mail: e-mass@o2.pl

Dziekuje,
e-mass

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 9 lip 04, 10:46

Mam chwilę, aby z Wami porozmawiać. NA GŁÓWNEJ STRONIE INTERNETOWEJ SĄ PODANE KONTAKTY, NAZWISKA I FUNKCJE OSÓB ZAJMUJĄCYCH SIĘ przygotowaniem FESTIWALu. JEŻELI MACIE PYTANIA I WĄTPLIWOŚCI, PROSZĘ PISZCIE BEZPOSREDIO DO NICH. NIE MAMY TERAZ CZASU, ABY ŚLEDZIĆ FORUM I ODPOWIADAĆ NATYCHMIAST NA WASZE PYTANIA. DZIĘKUJĘ. Skyp: etiudy studentów koreańskich będą pokazywane przed "normalnymi" filmami koreańskimi. Z jakimi tytułami znajdziesz na stronie festiwalu. Musisz kliknąć na program festiwalu w pdf. i otworzą Ci sie kolorowe kratki. Te zaznaczone na pomarańczowo to filmy koreańskie, musisz szukać w teatrze i w kinie Central. Jeżeli chcesz otrzymać ten program do swojego komputera podaj mi swój adres. Wyślę Ci szczegóły. Pozdrawim wszystkich, szczególnie jednak DOROTKĘ I JEJ UKOCHANEGO TOMECZKA!

Cieszyniak

Post 9 lip 04, 10:58

Już się nie moge doczekać na rozpoczęcie festiwalu. Super sprawa, super ludzie, super filmy. Tak trzymać!

trzy kropki

Post 9 lip 04, 12:34

Program jest świetnie ułożony - gratulacje, chyba po raz pierwszy uda się obejrzeć wszystko, co mnie zainteresowało ;-) Bardzo mnie ciekawi "Bottles and Gods" (!), "Wheel of Time" (!), "10 on Ten", oczywiście dokument o Pynchonie i masa innych. Zastanawiam się tylko nad 4. filmami: Whisky, Camel(s), Invisible Light, Too Young to Die - może już ktoś je widzial i spróbuje doradzic? ;-) Na nowego Godarda jednak się nie doczekaliśmy - mam nadzieje, ze w przyszłym roku dotrze! Pozdrawiam

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 9 lip 04, 13:31

Spotkanie Forumowiczów (wygląda na to, że skromne) dziś o 19:20 w Cafe Muranów. Planujemy kolejne w przyszłym tygodniu. Zapraszam.

dorotka i tolek

Post 9 lip 04, 13:37

Dziekujemy za szczególne pozdrowienia od Pana Romana Gutka i również pozdrawiamy.Naprawde nie możemy się już doczekać festiwalu.A może by go tak przyśpieszyć?

Aga

Post 9 lip 04, 15:05

hej
Czy sa jeszcze jakies szanse na zdobycie karnetu ??? Gdyby ktos rezygnowal z festiwalu i wlasnego karnetu to chetnie go odkupie - Aga moj gg : 3642938 lub agata.zory@wp.pl lub 609661200
dziekuje, goraco pozdrawiam i zycze dobrej zabawy

wiolama

Post 9 lip 04, 16:23

pozdrawiam wszystkich gości festiwalu. widzę że opinie na temat Cieszyna są zróżnicowane, (od zachwytów, po skrajną krytykę i posądzanie nas o zaściankowość)-wybaczam, nie pozostaje więc nic innego jak przyjechać i samemu się przekonać,(miasteczko milutkie, malutkie, wszędzie blisko, ludzie spokojni, sympatyczni)- kochani czekamy na was. apropos, jeśli macie jakieś specjalne życzenia-np. ktoś pali jakieś nietypowe papierosy, albo czegoś nie mogliście dostać w sklepie spożywczym i to was "wkurzało" dajcie znać- w miarę mozliwości postaram się sprostać waszym życzeniom- właścicielka sklepiku spożywczego przy ulicy frysztackiej w Cieszynie.ps. może godziny otwarcia od 6.00 do 22.00 to za mało? a do której byście chcieli? pa dozobaczenia w Cieszynie

Skyp

Post 9 lip 04, 16:25

Faktycznie... znalazlem to co mnie interesowalo.. ;) Moj blad polegal na tym ze plany co do filmow ktore chce zobaczyc opracowywalem w oparciu o poprzedni plan seansow ktory byl dostepny na stronie... tym samym z lekkka zignorowalem fakt pojawienia sie tego najnowszego w formacie pdf ;)
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam ;)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 lip 04, 16:27

Przed chwilą przyjechał do nas wydrukowany (kolorowy) KALENDARZ FESTIWALOWYCH PROJEKCJI. Czeka na Was już w kinach Muranów i Wars, będzie wkrótce w innych warszawskich kinach. Natychmiast te druki wysyłamy do innych miejscowości, ale to potrwa kilka dni (jest weekend). Kalendarz pokazów BĘDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ w nowym numerze POLITYKI, który znajdzie się w kioskach w najbliższą środę (14 lipca). Szukajcie kalendarza we wszystkich egzemplarzy POLITYKI kolportowanych w okręgach: KATOWICKIM, KRAKOWSKIM, POZNAŃSKIM, GDAŃSKIM i WARSZAWSKIM (na więcej nas nie stać). To i tak jest kilkadziesiąt tysięcy... Pozdrawiam

Gość

Post 9 lip 04, 18:08

kochani do tej pory nie otrzymałam potwierdzenia, że otrzymałam karnet, pieniążki wpłacałam u was w firmie, proszę odezwijcie się bo nie wiem co się dzieje, jeżeli możecie telefonicznie to strasznie fajnie bo rzadko mam dostęp do poczty
Emilia Ziółkowska

emilia

Post 9 lip 04, 18:09

mój e-mail emalia_z@poczta.onet.pl
emili   a z

peter

Post 9 lip 04, 18:28

o kurcze nawet w polityce kalendarz projekcji - no robicie wszystko co się da aby do nas dotarła informacja o festiwalu - niesamowite !! wielkie gratulacje za takie zaangażowanie

espelho

Post 9 lip 04, 19:38

hej apropos dyskusji o warszafce to w tym roku w cieszynie zagra fisz z tworzywem ciekawe czy zaspiewają 'warszafka płonie' hehe

espelho

Post 9 lip 04, 19:40

a ja jestem z wrocławia i żałuje że do nas nie dotrze kalendarz projekcji :( może mi ktoś wyśle jak go poproszę?

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 9 lip 04, 19:45

dotrze dotrze - szukaj w dobrych kinach i klubach

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 lip 04, 20:29

Kalendarz pokazów jest w iternecie (www.eranowehoryzontty.pl. Można go również drukować ze strony albo zapisywać w swoim komputerze. Informację o TYM, ŻE KALENDARZ pokazów będzie włożiny do części nakładu nowego numeru POLITYKI podałem, aby ułatwić Wam znalezienie go. Jak poniżej napisał Krzysztof (kg)staramy się, aby klendarz był dostępny w większości miejscowości. Szukajcie w dobrych kinach i klubach. BEDZIE OCZYWIŚCIE W CIESZYNIE W DUŻYM NAKŁADZIE....

mili

Post 9 lip 04, 21:40

ktoś mi powiedział, że "na festiwalach filmowych można robić wszystko, tylko nie oglądać filmy". hmmm:) nie zniechęcam się, ale co Wy na to?? pozdro.

espelho

Post 9 lip 04, 22:58

jest jeden problem - we Wrocławiu nie ma ani jednego dobrego kina... z klubami też średnio :( heh chyba jestem zbyt wybredny... no ale mam nadzieje, że gdzieś wpadnie mi w ręce ten kalendarz!

kropka

Post 10 lip 04, 0:00

Mili: zależy kto w jakim celu jedzie na festiwal... osobiście uważam, że cel powinien być tylko jeden: zobaczyć jak najwięcej filmów :))a można obejrzeć nawet 50:)

MK

Na forum od:

Post 10 lip 04, 7:08

Mili, a kto tak powiedzial? Moze on jedzie na podryw. Rok temu mi sie taki trafil, po Snake of June dogonil mnie jakis koles i spytal sie czy bym moze nie chciala miec takiej przygody jak bohaterka filmu... brrrrr.

007

Post 10 lip 04, 8:01

Panie Romanie, kilkadziesiąt tysięcy za promocję festiwalu w Polityce? Przepraszam za śmiałość, bo to nie moja sprawa, ale czy oni nie robią tego w barterze? Przecież są patronem medialnym festiwalu i w zamian otrzymują emisję spotów reklamowych przed każdym z festiwalowych seansów. A tak na marginesie (a może właściwie przede wszystkim)festiwal to wspaniałe wydarzenie. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie obecnie wakacji bez pobytu w Cieszynie. Gratuluję!

org.

Post 10 lip 04, 10:22

te kilkadziesiąt tysięcy, o których mówił pan Roman to liczba egzemplarzy programu, które zostaną dołączone do Polityki

eMWu

Post 10 lip 04, 12:14

mam pytanie.zauważyłem że film Audition w programie w pdfie występuje dwa razy:23 lipca o 22 i 28 lipca o 22.Natomiast w programie w htmlu(kalendarz projekcji) występuję tylko w tym drugim terminie.Czy to jest pomyłka czy może w htmlowskim planie sa wyłącznie projekcje z wolnymi miejscami?Jeśli to pomyłka to pytam który plan jest aktualny i poprawny(nie chodzi tylko o Audition tylko o to wg którego kalendarza mam planować przebieg moich rajdów po kinach:))

enh.org

Post 10 lip 04, 12:21

do eMWu: Audition jest w tych dwóch terminach

mili

Post 10 lip 04, 14:03

od MK: kolesiowi, co mi to powiedział chyba chodziło o tłok i niemożność skupienia, ale z tego co piszesz wnioskuję, że może być śmiesznie, a może nawet nieco strasznie...? :)

007

Post 10 lip 04, 15:11

Jeszcze raz o programie NH w Polityce. Wszystko jasne. Żle zinterpretowałem słowa p.Romana "...(na więcej nas nie stać. To i tak jest kilkadziesiąt tysięcy..."
Pozdrawiam

gosz

Post 10 lip 04, 15:34

chcialam dowiedziec sie, czy bedzie mozliwosc wypozyczenia roweru??
hmm..ja zdaje sie bez problemu dokonalam zamowienia netowego

gobo

Post 10 lip 04, 15:40

gosz: będzie :)

ooo

Post 10 lip 04, 16:05

pppp

dns

Post 10 lip 04, 17:30

Mam 2 wolne miejsca na przejazd samochodem z Gdyni do Cieszyna. Jeśli są chętni to proszę o email: dns@poczta.onet.pl Pozdrawiam! :-)

Wawrzek

Post 10 lip 04, 19:40

A ja trochę zepsuje te zachwyty nad przemyslnością działu marketingu festiwalu. Reklama - owszem, działa na całego, wszędzie słychać o Cieszynie, a z wypowiedzi pana Gutka na konferencjach prasowych wynika, że ludzi będzie znacznie wiecej niż poprzednio. Tylko że... w ubiegłym roku na obiad w restauracji czekałem ok 30-40 minut. Czasami zdarzało się nie zdążyć na seans - przychodziłem 10 min przed seansem i słyszałem że "miejsc nie ma". Miejsc do spania było "w sam raz" - ale wiecej osób miałoby bardzo poważne trudności ze znalezieniem czegokolwiek. Do kina trzeba było przychodzic pół godziny wcześniej, żeby mieć pewność że wpuszczą. Jeżeli teraz więc przyjedzie dwa razy więcej ludzi - to ile trzeba będzie czekać na obsługe w barze w środku dnia? Ile wczesniej trzeba będzie przychodzic do kina (tak, wiem, jest jedno kina więcej, no ale bez zartów - to kino jest na 1000 osób i w dodatku na wolnym powietrzu, więc bez urazy, ale nie zmieni zanadto sytuacji)??? Gdzie znajdą miejsca noclegowe ci, którzy chcą przyjechać na kilka dni? Cieszyn to małe miasto, jego przepustowości i infrastruktury nie zwiększy sama dobra wola organizatorów. Nie jest trudno zaprosić setki osób na impreze; znacznie trudniej wszystkich obsłużyć tak, żeby byli zadowoleni i chcieli wrócić raz jeszcze. Pewnie zaraz ktos się przyczepi do jakiegos słówka, albo zacznie mnie kopać, że "pana Gutka się nie krytykuje", albo powie cos złośliwego. Ale - mnie nie do końca podoba się ta opcja na reklamę, żeby Cieszyn był na ustach wszystkich, i żeby wszyscy byli w Cieszynie. Nie wiem też, czy poza finansowymi, da to spodziewane rezultaty - przede wszytskim satysfakcję widzów. Troche za duzy wydaje mi się ten rozmach marletingowy. Oby przełozył się na jakość festiwalu i poziom zadowolenia uczestników. Pozdrawiam i oczywiście do zobaczenia.

nut

Post 10 lip 04, 20:08

Mam możliwośc odpowiadania jako pierwsza, a więc z niej skorzystam. Hm, Twoja wypowiedź jest bardzo logiczna i właściwie to nawet zrozumiała, ale i tak pozwole się z nią nie zgodzić. Era Nowe Horyzonty to jest festiwal, a wiec rządzi sie swoimi prawami. Dla niektórych będą to uroki, dla innych wady. Jasne, że najlepiej by było, żeby wygoda osiagnęłą maksimum - żadnych kolejek, żadnego czekania, żadnych nerwów. Ale jest to neiwykonalne i nieważne cyz mówimy o 100 osobach czy 10 000. Prawdą jest, że im więcej osób tym większe mogą być utrudnienia, ale przecież każdy ma prawo przyejchać do Cieszyna i delektować sie tą duchową ucztą. Chyba oto w tym wszystkim chodzi, zeby te filmowe perełki trafiły do jak największej ilości maniaków. Ja traktuje te niedogodności jako uroki festiwalu (każdego, nie tylko w Cieszynie), tym bardziej że później mogę już zachwycac się osząłmiająca liczbą filmów. Cieszyn jest dla wszystkich, ale na pewno nie znajdziesz tam nikogo przypadkowego, kto nie lubi kian czy filmów. I to ejst najpiękniejsze.

stazzio

Na forum od:
30 sty 05, 1:13

Post 10 lip 04, 20:14

Masz, Wawrzku, moim zdaniem, sporo racji, obawiając się nadmiernego rozrośnięcia się festiwalu. Ja również martwię się nieco, że będzie tłok, przyjedzie dużo przypadkowych ludzi (takich, co nie wiedzą na przykład, że w kinie nie rozmawia się przez telefon etc. - a było ich niemało już rok temu), czekają nas długie kolejki w sklepach i jadłodajniach... Pewnie, że najfajniej by było, gdyby Nowe Horyzonty pozostały imprezą kameralną, na której moglibyśmy w małym gronie oglądać ciekawe filmy. Ale... no właśnie, nie zapominaj, że jest to impreza, na którą każdy, kto ma ochotę, może przyjechać. Bo niby dlaczego mieliby zostać tej możliwości pozbawieni? Dla naszej wygody?
Dla mnie różne uciążliwe zjawiska cieszyńskie tracą na znaczeniu w obliczu tego, co mogę tam obejrzeć... Pozdrowienia :)

Richard

Post 10 lip 04, 21:50

Z tego, co się orientuję, planuje się, że do Cieszyna przyjedzie około 40% więcej widzów, niż w roku poprzednim. To dość duży skok. Zobaczymy..., choć jeśli nawet wszystko ze strony Nowych Horyzontów zostało idealnie zaprojektowane, i nie będzie problemów z dostaniem się na filmy etc., to wątpie, by miasto i tegoż infrastruktura zdołały zaspokoić potrzeby tak olbrzymiej ilości uczestników, nie wspominając już o klimacie, atmosferze, czy komforcie. Pamiętajmy, że poprzez tak rozdmuchane akcje marketingowe, przypadkowych ludzi pojawi się zapewne więcej, niż rok temu (i chyba właśnie o to chodziło komuś, kto zarzucił hasło „warszafka” - że festiwal stał się po prostu czymś trendy). Uważam, że Ci, co kinem ambitnym się rzeczywiście interesują, trafiliby do Cieszyna bez tej całej medialnej otoczki... Do zobaczenia na "Szatańskim Tangu"! ;-)

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004