Jak to się robi?

Co obejrzałeś? Co chcesz zobaczyć? Co sądzisz?
paw

Post 28 lip 06, 11:26

To chyba najlepszy film dokumentalny jaki widizalem, mamy swojego Moora, Jest wielkim optymista co do przyszlosci polskiego dokumentu. Mam pytanie, czy ktoś z was zapamietal nazwisko mlodego polityka, ktory wystepuje w filmie i robil kariere dzieki Tymochowiczowi. Moze ktos wie co sie z nim teraz dzieje?

A*

Na forum od:
29 sty 05, 15:55

Post 28 lip 06, 13:37

Dokument doskonały, choć przerażający. Trudno jednak mi się zgodzić z porównaniem pana Łozińskiego do Moore'a, myślę że to nie ta klasa dokumentu, Moore to populista, manipulator, często łamie podstawowe zasady filmu dokumentalnego. Polski Moore? Chwilowo chyba takiego nie mamy, dzięki Bogu. Ale doskonałych dokumentalistów - jak najbardziej.
"Sceny filmowe, które przeszły do historii mojej wrażliwości. Codzienność i niecodzienność odbita w kadrach filmowych. I nieustająca świadomość, że oglądanie i pisanie o filmach to szaleństwo,które należy popełnić,żeby zrozumieć do końca"/A.Filipiak

Don Aleksandro

Post 28 lip 06, 21:46

Dariusz Konopka się ten jegomość nazywał.
Sądze, że ten film może uruchomić poważną dyskusje w Polsce, i obnażyć cynizm bezideowych ludzi....
Miałem wrażenie, że najbardziej szczerą, uczciwa postacią byl sam diabeł- Tymochowicz, który akurat nie udawał i nie ukrywał, że "dobro Polski, bieda ludzie" to tylko "bla, bla bla".
Film ten obnaża fakty, co do których nieistnienia woleli byśmy się łudzić...
Film który pozostaje w pamięci...
Wielkie uznanie.

Pozdrawiam.

fullframe

Na forum od:
31 lip 06, 1:30

Post 31 lip 06, 8:06

Podpisuję się. Najlepszy polski dokument ostatniego dziesięciolecia!
Montaż na najwyższym poziomie, tak powinno się robić dokument.
Pozdrawiam Twórców.

bart

Post 31 lip 06, 10:13

Film niby mówi o tym co wiadomo, ale kedy widzi się jak powstaje polityk 'od zera', jest to wstrząsające. Pamiętam, jak ten chłopak na początku był jedynym, który powiedział, że pójdzie po trupach do celu. Niesamowite jest, jak waha sie, czy przystąpić do samoobr. a potem na całego tam idzie. Widać też jak Lepper wytrenował techniki Tymochowicza do perfekcji.
Sprawdziłem posłów w sejmie - Konopki nie ma w sejmie tej kadencji. Na szczęście nie udało mu się.
Lepper jest...

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 31 lip 06, 10:54

Pytanie tylko czy ów dokument ujrzy światło dzienne, szerzej , czy TVP go przyjmie, czy nie wymusi zmian, mam wątpliwości.

fullframe

Na forum od:
31 lip 06, 1:30

Post 31 lip 06, 15:28

TVP ma udzialy w produkcji, moze nie przytnie - tylko pytanie - jak daleko siegaja macki politykow pokazanych w filmie?...

jamro

Na forum od:
19 lip 06, 16:51

Post 31 lip 06, 15:41

Niektórych ten film śmieszył (wystarczyło, że pojawił się Lepper na ekranie- żenada, czy śmianie się z niego i Giertycha jest teraz modne po prostu?) dla mnie był on przerażający i dał wiele do myślenia. Poza tym tylko ten film no i może jeszcze Plac zbawiciela wybiły się z konkursu filmów polskich, który stał na strasznie niskim poziomie. Sztucznie patetyczne sceny ze Wstydu, Przebacz czy Kto nigdy nie żył były po prostu koszmarem. Mam nadzieje, że w przyszłym roku to wszystko lepiej wyjdzie

don aleksandro

Na forum od:
30 lip 06, 0:29

Post 31 lip 06, 20:41

Co do "Placu Zbawiciela" to bym go tak nie gloryfikował, wcale a wcale nie poszerzał horyzontów, raczej był zrobiony na "stelażu" Długu, i choć wzbudza w widzu napięcie i solidne emocje, to jednak sposób i styl już był wypróbowany. Dlatego sądze, że nie było na festiwalu filmu polskiego (może poza "jak to sie robi") który by zachwycił nowatorskim i przykuwającym uwagę widza ujęciem problemu.

madeleine

Post 17 sie 06, 14:50

Zapamiętałam i pewnie będę długo pamietać: "Człowiek człowiekowi produktem".

Pierwszy.

Post 31 sie 06, 17:31

Mam apel do wszystkich którzy widzieli ten film!!!
Kazdy kto go ogladał wie że pokazuje bardzo trafnie nasza scene polityczna i młodych polityków na dorobku, dla tego powinniśmy pilnowac by nie zginął gdzies w arhiwah telewizji tylko trafił do szerszej publicznosci, dał ludziom do myślenia a nie którym pokazał komu hcą oddać kierowanie naszą przyszlością.
I jak mało który film nadaje sie do edukacji filmowej w szkołach prowadzonej przez NoweHoryzonty..

Powrót do 6. - Filmy - wypowiedz się!