jacy jestescie racjonlani!!!!, moze sie wam nic nie sni, ze kompletnie z tego filmu nic nie zrozumielście.. poza tym wcale go nie trzeba na siłe próbowac rozumieć, on sie toczy własnym rytmem, jest tajemniczy, przepiękny i zmysłowy. jak do tej pory nie wypowiedziała sie o nim zadna kobieta, a wiadomo przeciez nie od dzis ze mezczyżni sa prośći, i tłumaczenie im czegokolwiek nie ma najmniejszego sensu:)
dla mnie, jest czytelny, dilaogi nie sa banalne, a gra aktorska utrzymana w konwencji filmu, nie odrywa sie od całosci, nie dominuje jej, wszystko jest tu na równych prawach, to widz decyduje, w swojej wrazliwości, czy głównym aktorem jest człowiek, czy lalka w danej scenie.
Wystraczy posiadac przynjamniej podstawową wiedzę na temat malarstwa,żeby symbolika zawarta w obrazach wytłumaczyła więcej, niż pseudo-intelektualny bełkot racjonalnych filmów,
poza tym, gdbym to ja nakreciła film na podstwie swoich snów, to przebiłabym, nietylko braci,ale paradzanowa, lyncha i cała reszte, a po mojej śmierci, powstałyby filmy mające zrekonsruowac moje traumatyczne dzieciństwo, i dociec zródła skojarzeń, wizji i pokręconej symboliki