4. FF Era Nowe Horyzonty

Archiwalne posty ze starego forum FF Nowe Horyzonty. Forum zamknięte.
Nut

Post 4 lip 04, 19:42

Ja również mam kilka pytań;

Kiedy będą odbywać sie koncerty z płyt DVD, te z cyklu "OPEN YOUR MIND"? Po zaplanowanych koncertach, objętych rezerwacją? A jeśli ktoś nie ma dany koncert wejściówki?

I jeszcze pytanei numer 2; w formularzu domówienia biletów są pozycja nei opisane nigdzie na stronie (albo przynajmniej ja nei znalazłam). Czy można sieco nieco o nich więcej dowiedzieć? (Reportaż, Radom Odważny - spektakl "Wariacje małżeńskie na wielogłos i kanapę", Radom Odważny - spektakl "Podróż do wnętrza pokoju", Braty z Rakemna).

Z gór ydziekuej i pzodrawiam całą ekipę NH!!!

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 4 lip 04, 21:46

Nut masz rację. Nie wszystko jeszcze jest na stronie. Niektóre rzeczy zmieniają się w ostatniej chwili. Koncerty Open Your Mind bedą zawsze o 19 w Klubie. wstęp wolny. Braty z Rakemna to bardzo ciekawa formacja powstała po rozpadzie zespołu Pogodno. A Radom odważny to odważne spektale nowej polskiej daramaturgii z Teatru w Radomiu. wszystko jutro znajdzie się na stronie.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 lip 04, 21:48

Arija w tym roku nie ma warsztatów filmowych, będa za to warsztaty tańców szkockich

Nut

Post 4 lip 04, 22:11

Tańce szkockie? Podoba mi się :)

Dziękuje za odpowiedź!

muza

Post 4 lip 04, 22:30

Nut: o REPORTAŻU (Andrzej Karpiśki tym razem z Bogdanem Mizerskim) dowiesz się wszystkiego wchodząc na www.reportaz.com. Możesz też posłuchać dźwiękówjakie wydaje z siebie REPORTAŻ. Polecam też zdarzenie ŻAGLOWIEC NIETSCHE -to esej słowno-muzyczny w wykonaniu Tadeusza Sławka(anglista, były rektor Uniwersytetu Śląskiego) oraz wspomnianego już Bogdana Mizerskiego... To bedą dwa niepowtarzalne "koncerty". Obydwa odbęda się w sali balowej hotelu Pod Brunatnym Jeleniem (cały czas w remoncie).

arija

Post 4 lip 04, 23:48

A mi sie nie podoba, jak to nie?!?!?! juz na pewno? bardzo mi na nich zalezy.

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 lip 04, 23:57

O Rany Arija, zobaczymy co da się zrobić

arija

Post 5 lip 04, 0:17

No już spokojnie Kg, po prostu mam dość poważne plany przyszłościowe i czas mnie goni, więc naprawde liczę na te warsztaty.

b_boo

Post 5 lip 04, 0:35

Panie Romanie opinia to az nader zacna;) Taki tata i takie filmy...pozdrawiam i do Cieszyna (tam chyba duzo chetnych do adopcji sie znajdzie aczkolwiek ciut za starych;) )

piotrek

Post 5 lip 04, 1:13

hej panie Romanie nie wiem czy pan pamięta, w zeszłym roku pisałem na łamach gazety festiwalowej o zbyt głosnej i monotonnej housowej rąbance w klubie festiwalowym za co zostałem... nieważne, cieszę się że w tym roku program koncertów jest tak różnorodny, czyli różny od zeszłorocznego. tylko dlaczego bilety po 16 zł?!?!? toż to strasznie drogo!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 5 lip 04, 9:00

Piotrek !!! To Ty myślisz o przyjeździe do Cieszyna ? Myślałem, że będziesz z daleka mijal ten festiwal. Bardzo źle mówiłeś i pisałeś o ubiegłorocznym Cieszynie, na tym forum również (Twoje posty cały czas wiszą), na forum innego festiwalu także. Nie odzywałem się słowem, bo uznałem, że to nie ma sensu. Byłeś bardzo niesprawiedliwy. Bilety nie mogą być jeszcze tańsze !!! Skąd mam wziąć pieniądze ? Kup karnet, zapłacisz dużo mniej. Jeżeli znasz miejsca gdzie jest lepiej i taniej, jedź tam po prostu...Dobrych wakacji Ci życzę.

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 5 lip 04, 10:23

Zgodnie z ustaleniami wracam do propozycji spotkania forumowiczów w Warszawie jeszcze przed Festiwalem. Proponuję termin najbliższy piątek (9.VII), 18:00, Cafe Muranów. Kto jest chętny?

dotka

Post 5 lip 04, 10:28

Panie Romanie mam pytanie. Muszę zrobić praktykę, czy w przyszłum roku na festiwalu mogłabym odbyć praktykę? Da radę?

Maciufek

Post 5 lip 04, 10:33

Nie mogę się już doczekać...Cieszę sie z bogatej oferty kina koreańskiego. Warto poznawać niezwykłość Azji poprzez Kino!

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 5 lip 04, 11:34

Querelle, nie chce ci psuc apetytu na "Ken Park", scenariusz byl bardzo dobry (wiadmo, Korine), tylko za duzo ginekologii. W ogóle Korine ostatnio zajmuje sie bardzo dziwnymi rzeczami. Widziales "Gummo"? Ten podobal mi sie najbardziej

tolek

Post 5 lip 04, 12:37

Ja uwazam,ze ten festiwal wcale nie jest drogi.Karnety sa w akuratnej cenie.W porownaniu z WARSZAWSKIM FESTIWALEM(bilety jak dobrze pamietam kosztowaly 13 i 15 zl,nie bylo karnetow) ERA NOWE HORYZONTY to taniocha.Na WFF obejrzalem ok.40 filmow i wydalem na nie mniej wiecej 500 zl.W Cieszynie obejrze tyle samo a nawet wiecej za 214 zl.To jest olbrzymia roznica.Uwazam ze koncerty sa tez w cenie ok .Jestem bardzo zgodny z tym co robi Pan Roman Gutek bo dla mnie to wielka osobowosc.Pozdrawiam.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 5 lip 04, 13:27

MK, "Gummo" widziałem i bardzo cenię ten film. Czy jest lepszy od "Julien donkey-boy", trudno mi stwierdzić jednoznacznie, gdyż obydwa zrobiły na mnie piorunujące wrażenie. UWAGA: Ci, tórzy nie widzieli "Gummo" H.Korine, a chcieliby zobaczyć, to informuję, że film ten jest dostępny... w polskich wideotekach! (raczej w tych ze sporymi filmowymi zasobami). Ostatnio widziałem go na półce z..... komediami..... :/ Cóż, najwidoczniej okładka z chłopcem-króliczkiem implikuje takie chybione skojarzenia wideotekarzy.... Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

aga

Post 5 lip 04, 15:00

czy na stronie bedzie opis wszystkich filmow?

org.

Post 5 lip 04, 15:53

aga: tak, będą notki o filmach...Na stronie są podane tytuły angielski i oryginalne, więc możecie buszować po internecie. Materiałow o tych filmach jest dużo...

kokokokoo

Post 5 lip 04, 16:08

bardzo chcialabym sie wybrac do cieszyna, ale daleko jakos tak mam do niego...nie mam pojecia gdzie sie tam mozna zatrzymac. czy ktos moglby mi pomoc???

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lip 04, 16:43

Arija a mogą być warsztaty teatralne?

Marzena

Post 5 lip 04, 16:44

W zeszlym roku bylam po raz pierwszy na festiwalu, a pozytywne wspomnienia zwiazane z tamtym miejscem zostaja do dzis. Niestety w tym roku raczej sie nie zjawie i bardzo zaluje. Mam nadzieje, ze wszyscy obecni na imprezie beda sie dobrze bawic.
Co do "housowej rabanki" to chcialam zauwazyc, ze sporo ludzi na nia przychodzilo i bawilo sie na "parkiecie". Chociaz jakies muzyczne zroznicowanie by sie przydalo...
Pozdro dla cieszynskich kinomaniakow:P

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lip 04, 17:03

Dzieki Ci Marzena. Tez to zauważyłaś. Gdybyśmy póścili po 24 trochę bardziej "skomplikowanę" muzykę to Klub prawdopodobnie działałby tylko jeden dzień, A dziennie bawiło się w nim czasami nawet do 3000 ludzi. w tym roku w Klubie jest 10 zupełnie różnych koncertów. Będzie jazz, rock, pop, noise. Ale w nocy do czwartej rano nie zabraknie również rąbanki

kg
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lip 04, 17:09

oczywiście chodziło mi o puścili nie póścili. Przepraszam chwilowo skończył się Redbull

org.

Post 5 lip 04, 18:21

kokokokoo i inni: informacje o noclegach są podane na internetowej stronie festiwalu (eranowehoryzonty.pl). Z głównej strony należy kliknąć na Cieszyn i Czeski Cieszyn i tam jest baza noclegowa. Polecam akademiki w ktorych jest dużo miejsc...

piotrek

Post 5 lip 04, 19:19

dla pana Romana: "mam duży szacunek dla pana Gutka i jestem mu wdzięczny za ten festiwal, dlatego mam nadzieję, że nie będzie głuchy na głosy krytyki i uzna je za wartościowe sugestie. do zobaczenia za rok (mimo wszystko:)!
03-07-28 23:37:57 piotrek [pokaż na drzewie]"

arija

Post 5 lip 04, 19:33

Kg: wiesz, tak szczerze powiedziawszy, to potzrebne mi są warsztaty filmowe (a konkretniej operatorskie). Da się coś zrobić ??
p.s. Dzięki za zainteresowanie.

a.

Post 5 lip 04, 20:52

a co z tym wolontariatem? link na stronie nie jest uruchomiony... kto może zostać, z czym to się wiąże i czy nie jest za późno?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 5 lip 04, 21:01

Piotrek: Zapewniam Cię, że nie mam problemu z twórczą krytyką tego co i jak robię. Słuszna krytyka rozwija i pozwala iśc do przodu. Nie też problemu z festiwalem w Kazimierzu. Każdy z nich idzie własną drogą i nie przeszkadzają sobie. ZDZIWIŁEM SIĘ DZISIAJ BARDZO, ŻE INTERESUJESZ SIĘ JESZCZE CIESZYNEM I ZGLĄDASZ NA TO FORUM, BO PAMIĘTAŁEM CO NAPISALEŚ O TYM FESTIWALU ROK TEMU. PONIŻSZY TEKST WISI NA FORUM KAZIMIERSKIEGO FESTIWALU. WIDZĄC, ŻE ZNOWU SIĘ ODZYWASZ I NIE JESTEŚ SZCZĘŚLIWY poradziłem Ci, abyś pojechał na inny festiwal. OTO Twoje słowa, KTORE SKOPIOWAŁEM ZE STRONY KAZIMIERZA: Nowe Chorezonty [6]
czesc, wlasnie wrocilem z festiwalu w Cieszynie (bylem pierwszy raz) i musze przyznac, ze jestem rozczarowany. wg. mnie festiwal jest mocno przereklamowany. wartosciowych filmow bylo... troche, ale napewno mniej niz sie wydaje tym, ktorzy nie byli w Cieszynie, a ogladali program. poza tym tam w ogole nie ma klimatu festiwalowego! w porownianiu z kazimierzem to istne DNO! nic sie nie dzieje! klub festiwalowy to jedna wielka pomylka zainspirowana warszafskim klabingiem (bleee!). wszedzie pelno nadumanych warszawiakow, ktorzy patrza na ciebie z gory jesli pijesz piwo ze sklepu a nie z klubu za 4.50. wszyscy udaja, ze to swietny festiwal, a kazdy glos krytyki jest tlumiony. mam duzo szacunku dla pana Gutka, ale jesli w pore nie opanuje tego warszafskiego towarzycha, to nowe horyzonty umra szybciej niz sie pojawily albo stana sie festiwalem muzyki klubowej. A KAZIMIERZ NIGDY NIE ZGINIE, bo to po prostu JEST KAZIMIERZ (dolny nad Wisłą w dodatku)!!! nawet jesli program jest ubozszy, to klimat festiwalu rekompensuje wszelkie braki z nawiazka! do tego jeszcze swietne koncerty w klubie festiwalowym! (szkoda tylko, ze nie zaczynaja sie pozniej - np. o 22 albo 24) pozdrawiam wszystkich kinomanow!
2003.07.27 19:48, Autor: piotrek

Nut

Post 5 lip 04, 21:23

Ręce mi opadły...

Ja za Cieszynem zawsze będe stać całą sobą, i za Nowymi Horyzontami.

org.

Post 5 lip 04, 21:32

a.: link nie jest już aktywny, gdyż jest już za późno na zgłoszenia wolontariuszy !!! Zapraszam za rok, tylko zgłoś się wcześniej.

Kasia

Post 5 lip 04, 22:59

Mam pytanie: Ile będzie kosztować wypożyczenie roweru?jeśli ktoś ma karnet to ma zniżkę?

helia

Post 6 lip 04, 11:04

jak ja się cieszę, że przyjeżdżacie znowu wszyscy do Cieszyna! Moje miasto staje się coraz atrakcyjniejsze dzięki Wam i Festiwalowi. Mieszkam tu dopiero od 3 lat i wiem, że czasem trzeba cierpliwie znosić zaściankowość Cieszyniaków. Wybaczcie im to, oni naprawdę są kochani. Bawcie się dobrze! Ja też zamierzam... Jesli chcecie jakieś info o okolicach, albo o samym mieście z pierwszej ręki, to piszcie! ebrach@poczta.onet.pl

piotrek

Post 6 lip 04, 11:17

prosze mi wybaczyć Panie Romanie, ale spotkało mnie na zeszłorocznym festiwalu kilka rzeczy, przez które miałem prawo czuć się rozgorycznony. pozdrawiam i życzę udanego festiwalu.

julka

Post 6 lip 04, 12:53

jeden seans kosztuje 16 zl?bo juz nie wiem...a jesli ktos nie moze byc w czasie ostanich 3 dni festiwalu to musi kupowac na pojedyncze seanse...bo karnet jak rozumiem jest od 22.07-01.08???a nie ma takich dziennych biletow zawierające seans na 10.00, 13.00, 16.00,19.00,22.00....przeprasz   am ale ja juz sie pogubilam :( pozdrawiam

org.

Post 6 lip 04, 13:45

julka: jeden bilet kosztuje 11 złotych (do Domu Narodowego 6 zł, na "Szatańskie tango" 25 złotych, koncerty różnie, max 30 zł, jednak na większość koncertów w klubie normalny bilet kosztuje 16 zł). Bilety od jutra (7 lipca) będzie można kupować i rezerwować przez internet (www.eranowehoryzonty.pl). Tam też będą podane zasady sprzedaży i rezerwacji. W Cieszynie przedsprzedaż biletow rozpocznie się 21 lipca o 9:00 - 15:30 i 16:00 - 20: 00. Nie ma dziennych biletów...

żółtodziób

Post 6 lip 04, 20:32

ojej! W Cieszynie na festiwalu NH bede pierwszy raz i się troszkę obawiam . po pierwsze nie mam jeszcze zarezerwowanego noclegu i ... myslę nad akademikiem ... ciekawe czy będa wpuszzcać po 24:00 ., bo np. będzie koncert czy film ... ale chyab podejzrewam ,żebedą :}

żółtodziób

Post 6 lip 04, 20:35

a czy bedziecie dawac jakieś mapki Cieszyna i program festiwalu ... a bilet imienny jak zamówiłem i zaplacilem to odbiorę go w Cieszynie? a skąd mam wiedziec czy nie zabrakło dla mnie ... wysyłacie jakieś potwierdzenia?

Marzena

Post 6 lip 04, 23:17

zoltodziobku! Cieszyn jest tak malutki,ze jeden dzien i sie polapiesz gdzie mozesz kupic buleczki i mapke chyba dostaniesz:) Z tego co pamietam,to do akademikow mozna przychodzic,o ktorej sie chce:)

Fenol

Post 7 lip 04, 0:16

Mam bardzo duży szacunek do Pana Romana Gutka za to co robi i za to jestem mu wdzięczny. Byłem na festiwalu w Sanoku w 2001 r. i w Cieszynie w 2002 r. i 2003 r. Z jednym, niestety, muszę zgodzić się z Piotrkiem. W porównaniu z Sanokiem i pierwszą edycją festiwalu cieszyńskiego, w roku 2003 zauważalna była, niestety, w Cieszynie tzw. "Warszafka". Nie żebym coś miał przeciwko "Warszafce", (to jest ich styl życia, chyba??) i oczywiście nie dotyczy to wszystkich warszawiaków, ale wg mnie z atmosfery iśćie festiwalowej, sielankowej (Sanok) zrobiła się atmosfera warszafsko-festiwalowa (Cieszyn 2003 r). Aż strach pomyśleć, co będzie w tym roku. Pomimo tego ja i tak będę, bo festiwal, z wyj. tego mankamentu, jest świetny i z utęsknieniem czekam na niego przez cały rok. Pozdrawiam wszystkich z Warszafki i nie, oraz organizatorów i P. Romana Gutka. P. S. Sorki za te moje wynurzenia, ale przez te 3 lata festiwalu takie mam spostrzeżenia

007

Post 7 lip 04, 1:08

To będzie mój trzeci festiwal w Cieszynie. Nie rozumię Piotrka, który wypowiada się o NH tak niepochlebnie. Fakt, że z tą atmosferą festiwalową jeszcze nie wszystko jest ok, a namiot przypomina jakiś klub, ale za to merytorycznie (repertuar) jest bez zarzutu. A właściwie był. Chodzi mi o brak najbardziej interesującego dla mnie cyklu niezależnego kina amerykańskiego i filmów latynoamerykańskich. Niestety dla mnie, nie przepadam za kinem azjatyckim. Ta obyczajowość jest mi zupełnie obca. Próbowałem się przekonać do tej kutlury wielokrotnie, lecz poza małymi wyjątkami (doskonały w ubiegłym roku Czerwcowy wąż, na którego biletu o mało co nie sprzedałem tuż przed seansem - dzięki Bogu)nie wychodzi mi to najlepiej. Gdzieś przeczytałem posta p. Gutka, że filmy latynoamerykańskie można było zobaczyć ostatnio w Warszawie. Raczy Pan jednak wybaczyć, ale nie wybiorę się na wakacje do W-wy na festiwal na przełomie maja i czerwca, a do Cieszyna w lipcu bardzo chętnie. Stąd mój apel. Panie Romanie, nie zróbmy z Cieszyna festiwalu kina azjatyckiego. Jeśli to tylko możliwe, niech wróci kino z innych regionów. W tym to z Ameryki Południowej, gorące, tryskające energią, raz złymi, a raz dobrymi emocjami . Co do imprez towarzyszących to z roku na rok jest lepiej, a tegoroczny repertuar koncertowy jest już naprawdę ok. Pozdrawiam i życzę organizatorom dalej tyle zapłau.

Jacko

Post 7 lip 04, 6:29

zgadzam sie w pelni z 007 nie zrobmy tego festiwalu festiwalem dla Warszawiaków... co z tego ze cos bylo w Warszawie pokazywane skoro było pokazywane tylko w Warszawie, a zeszłoroczny cykl latynoamerykanski z cudnymi moim zdaniem prelekcjami byl jedną z najlepszych rzeczy jakie na festiwalu były... mam nadzieje że po kinie japonskim, koreanskim przyjdzie czas na wiecej filmow z Ameryki i przede wszystkim, o co chcialbym bardzo poprosic ze Skandynawii.
Pozdrawiam

kasia

Post 7 lip 04, 8:07

..Panie Romanie - czemu nie mogę potwierdzić obecności na pierwszym koncercie w klubie festialowym, gdy nie zamówiłam akredytacji? czy wstęp jest tylko wtedy, gdy zamówiło się akredytację czy jest błąd w formularzu zamówień?

ozi

Post 7 lip 04, 8:12

Panie Romanie... czy zamówione bilety musi odebrać osoba zamawiająca? czy nie mogliby tego zrobić znajomi z moim paszportem lub dowodem i numerem zamówienia? pytam ponieważ mam zamiar przyjecgać dopiero 3ego dnia i boję się że bilety będą już wykupione?

007

Post 7 lip 04, 11:30

Chciałem zapytać czy wiecie już Państwo, kiedy ruszy internetowa trezerwacja biletów?

Ania

Post 7 lip 04, 11:32

Dzisiaj, 7 lipca :)

anu

Post 7 lip 04, 12:07

sorry, czy ktos ma moze numer konta przedszkola nr 4? bo chcialabym sie upewnic ze mam dobry... :)

kubak

Na forum od:

Post 7 lip 04, 12:44

Fenol: czy mógłbyś podać jakieś konkrety? Ja jestem z Warszawy i na Festiwalu czułem się bardzo otwarty, chętny do poznawania nowych ludzi, wymiany wrażeń. Rażą mnie takie nacjonalistyczne, generalizujące wypowiedzi. Zwróć uwagę, że to właśnie ludzie z Warszawy organizują ten Festiwal! To ludzie z Warszawy zorganizowali w zeszłym roku spotkanie forumowiczów (w 90% przyszli na nie właśnie Warszawiacy), w tym roku zapowiada się podobnie - mamy więc jednak zdecydowanie otwartą naturę.

kubak

Na forum od:

Post 7 lip 04, 12:57

007: co rozumiesz pod hasłem "kino azjatyckie"? Jest to przecież tak różnorodna kinematografia, że nie można jej umieścić w całości w jednej szufladzie. Mamy tu przecież Kitano i kompletnie innego Miike. Mamy sentymentalnego Kar-Waia i "strasznych" braci Pong, itd. Z tego co wiem to kino Koreii to jeszcze inny nurt, odkrycie ostatnich lat (w Cannes w tym roku były aż dwa filmy w konkursie). Ja bym dał mu szansę.

007

Post 7 lip 04, 13:21

Kubak, ja też po raz kolejny dam szansę "kinu azjatyckiemu", bo jakie by ono nie było i tak będzie z Azji, ale przez cały kolejny rok będę tęsknił za czymś z Ameryki. Jak już pisałem sposób reagowania amerykanów na otaczającą nas rzeczywiśtość jest mi bliższa i tego już chyba nie zmienię. Niemniej pozdrawiam wielbicieli "skośniny", bo w tym roku w Cieszynie spotka ich prawdziwa uczta.
Ps. Czy coś już wiadomo w sprawie rezerwacji biletów?

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum Forum ze Stopklatki - 2. 3. i 4. MFF Nowe Horyzonty 2002-2004