Ciekawe Filmy z Cannes 2006

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
I might be wrong

Na forum od:
20 lut 06, 19:48

Post 18 maja 06, 9:49

Panie Romanie prosimy, w miarę możliwości czasowych, o podzielanie sę wrażeniami z filmów, które zobaczył/zobaczy pan w Cannes!:-)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 28 maja 06, 23:25

I się skończyło.

LISTA NAGRODZONYCH W KONKURSIE GŁÓWNYM

Złota Palma
: "The Wind That Shakes The Barley" reż. Ken Loach

Grand Prix
: "Flanders" reż. Bruno Dumont

Najlepsza aktorka: żeńska obsada filmu "Volver" - Penelope Cruz, Carmen Maura, Yohana Cobo, Blanca Portillo, Chus Lampreave.

Najlepszy aktor: męska obsada filmu "Indigenes" - Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila, Roschdy Zem, Bernard Blancan.

Najlepszy reżyser: Alejandro Gonzalez Inarritu za film "Babel"

Najlepszy scenariusz: Pedro Almodovar za film "Volver"

Nagroda jury: "Red Road" reż. Andrea Arnold

Złota Kamera: "A fost sau n-a fost", reż. Corneliu Poumboiu

Un Certain Regard

Nagroda Główna: "Luxury Car", reż. Wang Chao (Chiny)

Nagroda Specjalna Jury: "Ten Canoes", reż. Rolf de Heer (Australia)

Nagroda dla najlepszej odtwórczyni roli żeńskiej: Dorothea Petre, "The way I spent the end of the world" (Rumunia)

Nagroda dla najlepszego odtwórcy roli męskiej: Don Angel Tavira, "El Violin", (Meksyk)

Nagroda Prezydenta Jury: "Mordercy", reż. Patrick Grandperret (Francja)

Jury Ekumeniczne

Nagroda główna: "Babel", reż. Alejandro Gonzalez Inarritu

Wyróżnienie: "Z odzysku", reż. Sławomir Fabicki

Tydzień Krytyków

Nagroda główna: "Amities Malefiques", reż. Emmanuel Bourdieu

FIPRESCI

Dla filmu w konkursie głównym: "Iklimler" (Klimaty), reż. Nuri Bilge Ceylan

W sekcji Un Certain Regard: "Hamaca Paraguaya", reż. Paz Encina

W sekcji Directors’ Fortnight lub Critics’ Week: "Bug", reż. William Friedkin

wicherek

Post 2 cze 06, 11:56

Nigdzie nie znalazłem komentarzy odnośnie nowego filmu Tony Gatlifa "Transylwania". Może ktoś z was widział?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 2 cze 06, 13:44

Widziałem "Transylwanię" Gatlifa. Ten film był pokazywany na zamknięcie canneńskiego festiwalu. Firma Gutek Film kupiła polskie prawa do tego filmu. Asia Argento i Amira Casar (wystąpiła w "Anatomii piekła", we Wrocławiu zobaczycie ją w nowym filmie braci Quay, który będzie w tym roku w konkursie) w rolach głównych. Asia Argento gra buntowniczą dziewczynę, która wyrusza z przyjaciółką do Rumunii do Transylwanii w poszukiwaniu człowieka, którego kocha... Fabuła, jak to zwykle u Gatlifa bywa, nie jest zbyt ważna ani skomplikowana. Świetne są te dziewczyny: piękne, szalone, wolne...Dużo cygańskiej żywiołowej muzyki. No i oglądamy świat, którego już prawie nie ma. Pięknie to wszystko Gatlif pokazuje. Fani jego filmów będą szczęśliwi. Może damy radę, aby sprowadzić kopię na festiwal do Wrocławia...Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek
Ostatnio edytowano 2 cze 06, 13:53 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 1 raz

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 2 cze 06, 13:53

Panie Romanie, a jak nowy Ceylan? Ciekawy jestem też tego debiutu "A fost sau n-a fost" z Rumunii. Widział Pan go? A jak wypadł twórca "Tajemnicy Aleksandry", de Heer?
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 cze 06, 14:21

kubak: o nowych filmach Ceylana i de Heera napiszę na tym forum w dziale "Roman G. pisze", gdzie omówię pokrótce najważniejsze filmy, które widziałem w tym roku w Cannes. Tutaj wspomnę tylko o rumuńskim A FOST SAU N-A FOST (angielski tytuł: "12:08 East of Bucharest"), który zostal nagrodzony "Złotą Kamerą" za najlepszy debiut. Nagrodę przyznaje specjalne jury ( w tym roku na czele tego jury stali bracia Jean-Pierre & Luc Dardenne - twórcy m.in. filmu "Dziecko", którzy byli w ubiegłym roku na festiwalu w Cieszynie). Jurorzy oceniali filmy, ktore zostały zakwalifikowane do konkursu, pokazów pozakonkursowych, Un Certain Regard, Quinzaine des Realisateurs i Semaine Internationale de la Critique. W tej konkurencji brały więc udział obydwa filmy polskie: "Z odzysku" Sławomira Fabickiego (był w "Un Certain...") i "Chłopiec na galopującym koniu" Adama Guzińskiego (był w oficjalnej selekcji, ale poza konkursem).
Akcja filmu rumuńskiego dzieje sie 22 grudnia 2005 roku w rocznicę wydarzeń rumuńskiej rewolucji z grudnia 1989 roku. Do programu tv został zaproszony nauczyciel historii, jeden z uczestników ówczesnych wydarzeń. Opowiada swoją wersję tamtych zdarzeń. W programie biorą również udział widzowie, którzy mogą dzwonić i dzielić sie opiniami. Okazuje się, że telewidzowie podają inne fakty niż bohater audycji... Nasz bohater mówi, że noc przed wydarzeniami 22 grudnia spędził z przyjaciółmi przygotowując plan demonstracji. Jeden z telewidzów twierdzi jednak, że widzial ich w jednej z restauracji skąd wyszli nad ranem zupełnie pijani. Dużo humoru, sporo podobieństw do polskich wydarzeń i zachowań naszych "kombatantów". Co sie wtedy dokładnie zdarzyło w Bukareszcie? Jak pamiętamy fakty? Jak potrafimy mitologizować historię. Dobre, realistyczne kino, ale nic więcej. Zdziwiłem się, że dostał "Złota Kamerę". Nie jest to film tej klasy co "Śmierć Pana Lazarescu" z ubiegłorocznego Cannes. Pozdrawiam. Roman Gutek

PS. Więcej o canneńskich filmach piszę na tym forum w dziale "Roman G. pisze"
Ostatnio edytowano 4 cze 06, 21:31 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 2 razy

ave_Adore

Na forum od:
21 lut 05, 14:29

Post 4 cze 06, 16:25

Roman Gutek napisał(a):Jurorzy oceniali filmy, ktore zostały zakwalifikowane do konkursu, pokazów pozakonkursowych, Un Certain Regard, Quinzaine des Realisateurs i Semaine Internationale de la Critique. W tej konkurencji brały więc udział obydwa filmy polskie: "Z odzysku" Sławomira Fabickiego (był w "Un Certain...") i "Chłopiec na galopującym koniu" Adama Guzińskiego (był w oficjalnej selekcji, ale poza konkursem).

Wlasnie! Te dwa tytuły mnie interesuja,
szczegolnie film Sławomira Fabickiego ..
Czy bedzie w niedługim czasie goscił na ekranach kin?
No i co wazniejsze, jak Panu sie podobał?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 cze 06, 21:30

Pani Małgosiu: widziałem tylko "Z odzysku". Podobał mi się. To jeden z ciekawszych debiutów pokazywanych w Cannes. Film o zaprzedaniu duszy diabłu i próbie odkupienia. Trochę podobny do "Długu" Krauzego...Nie wiem kiedy będzie w kinach. Pojawi się najpierw na festiwalu w Gdyni, później w Warszawie. Nie udalo mi się go uzyskać do konkursu Nowe Filmy Polskie do Wrocławia...Pozdrawiam. Roman Gutek

ave_Adore

Na forum od:

Post 5 cze 06, 14:54

Panie Romanie,

bardzo cieszy to podobienstwo "Z odzysku" do "Długu" Krauzego, skadinad swietnego obrazu.
Wydaje mi sie, ze film doceniony w Cannes bedzie interesujaca propozycja dla dystrybutorow w Polsce i niebawem zobaczymy go w kinach,
na co ogromnie licze.
Kolejnym powodem do radosci jest utworzenie konkursu Nowe Filmy Polskie,
to wlewa w moje patriotyczne serce (:)) otuchy.
Ciekawe co Pan nam zaprezenujee.

Pozdrawiam serdecznie, Małgosia.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 cze 06, 17:47

Pani Małgosiu: to podobieństwo do "Długu" nie jest takie wprost. Chodzi mi o sposób postępowania bohaterów. Bohaterowie obydwu filmów w imię dobrej sprawy świadomie wchodzą w zwiazek ze złem...Pozdrawiam. Roman Gutek

ave_Adore

Na forum od:

Post 7 cze 06, 13:26

Panie Romanie, kazde nawiazanie bedzie dobre (chyba..), co sie okaze w kinie :)

Pozdrawiam!

Powrót do 6. - Przed Festiwalem