Festiwalowe Filmy na szóstej edycji NH - Nasze Propozycje

Co, gdzie, kiedy. Program z atrakcjami.
Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 2 kwi 06, 10:59

Ufo82: Jakub Duszyński pracuje nad sprowadzeniem kilku filmów z Bollywood do programu NOCNEGO SZALEŃSTWA. W tym cyklu znajdą się nie tylko filmy z Indii. Mogę już potwierdzić np. szalony komediowy musical ostrzegający przed nadużywaniem narkotyków pt. "Reefer Madness" zrealizowany przez Andy Fickman w koprodukcji USA/Germany. Pozdrawiam Was serdecznie. Roman Gutek

skirli

Post 2 kwi 06, 11:55

ciesze sie ogromnie na wiesc o dr9 (szykuje sie wm orocz festiwalu nieoficjalny zlot fanow bjork:P) ale jakas niescislosc zauwazylem : 6. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
20-30 lipca 2006, Wrocław a na oficjalnej polskiej stronie bjork na forum pisze "zapowiada sie, że będzie mozna zobaczyć dr9 w czerwcu we Wrocławiu podczas festiwalu filmowego Ery. " to czerwiec czy lipiec kmu wierzyc??:P

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 2 kwi 06, 11:59

lipiec lipiec...
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 2 kwi 06, 12:48

wczoraj widzialam swietny dokument: Southern Comfort, Kate Davis (2001) o grupie trans-seksualistów gdzies na amerykanskiej prowncji (zdaje sie, ze w Georgii), pokazanych w niezwykle naturalny psosób, zadnej tam skandalizujacej egzotyki. Bardzo piekna historia. co prawda film jest nienajnowszy, ale warto by go pokazac w sekcji dokumenty i eseje

http://www.nextwavefilms.com/southern/
MK

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 kwi 06, 14:56

skirli: oprócz dr9 we Wrocławiu (20 - 30 lipca 2006) pokażemy także film dokumentalny Alison Chernick o powstawaniu dr9 pt. "Matthew Barney: No Restraint" w którym też jest dużo Bjork. Zapraszam do Wrocławia. Pozdrawiam srdecznie wszystkich fanów islandzkiej artystki. Jeżeli potrzebujecie jakiejś pomocy we Wrocławiu to dajcie znać... Roman Gutek

skirli

Post 2 kwi 06, 16:07

bede we wroclawiu a po festiwalu zapraszam wszystkich do zoo:D ok a czy ktos moze mi przyblizyc jakie sa platnosci czy co:P

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 kwi 06, 16:45

skirli: do zoo chętnie się wybiorę. Myślę, że wyprawę najlepiej będzie zorganizować w nocy z 30 / 31 lipca (bedzie już po festiwalu). Najlepiej nad ranem kiedy już klub festiwalowy będzie pustawy...Ze wszystkich zwierząt najbardziej kocham świerszcze polne lubelskie (to taka rasa, one pięknie skirlą!!!). Ciekawe czy takie mają we wrocławskim zoo? Możesz sprawadzić? Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek
Ostatnio edytowano 2 kwi 06, 19:07 przez Roman Gutek, łącznie edytowano 1 raz

roman

Na forum od:
25 lut 06, 8:43

Post 2 kwi 06, 16:58

Chyba w nocy z 30/31 lipca.I komu tu wierzyć?

skirli

Post 2 kwi 06, 19:01

to zoo to troche offtop. Może na mój kaprys sprowadzą do zoo wale błękitne humbaki i orki?? jak myślicie oddam życie żeby je zobvaczyć na żyywo:D a może Bjork nam zrobi suprajs i przyleci na latającym wielorybie?? Tak poza tym znacie jakies niedrogie zakwaterowanie dla 2/3 osob we Wrocławiu czy sam się będę musiał rozeznać?AAAAAAAAAAAAAAAa nie moge sie doczekac:D

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 2 kwi 06, 19:11

Zapraszamy do skorzystania z pośrednictwa CIT.

Centrum Informacji Turystycznej
"The Meeting Point"
Rynek 14
50-101 Wrocław
tel. +48 71 344 31 11
fax +48 71 344 29 62

czynne: pon.-niedz. od 9.00 do 20.00

rezerwacje noclegów: nowehoryzonty@itwroclaw.pl
Więcej informacji stronie: http://ww.itwroclaw.pl

Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

skirli

Post 2 kwi 06, 19:20

dzieki mily z pana pan^^

skirli

Post 2 kwi 06, 19:23

w tym tygodniu bede zamawial krnet (so exciting:P) aa puśćmy sobie moulin rouge^^ moze nie jest to awangarda ale za to jak cieszy:D my w naszej miescinie mamy europrowincjonalia tez taki fjny "festiwal:D"

hipopotam

Post 4 kwi 06, 11:18

ja z chęcią obejrzałbym MIRRORMASK Dava McKeana...pod względem graficznym na pewno film poszerzający horyzonty:)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 kwi 06, 12:15

Hipopotam: MIRRORMASK Dava McKeana - myślałem o tym filmie, ale okazało się, że będzie on w Polsce w maju dostępny na DVD...Pozdrawiam. Roman Gutek

Darrrek

Post 4 kwi 06, 14:04

Byłoby świetnie zobaczyć dwa nowe filmy z Azji:

"Milarepa" Nethena Choklinga

"Król i klaun" Lee Jun-ika

Gość

Post 4 kwi 06, 18:30

Przyłączam się do tych co chcieliby obejrzeć "The Proposition" w reżyserii Johna Hillcoata i scenariuszu Nicka Cave'a

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 4 kwi 06, 21:53

Gościu: staramy się o "The Proposition", ale nie jest lekko. Producent chce sprzedać film do dystrybucji w Polsce...Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 5 kwi 06, 12:39

Zamówilam juz sobie muzyke do filmu i ciekawe jak sam film sie prezentuje. Moze tutaj bedzie predzej w kinach, chociaz na razie nic mi o tym nie wiadomo
MK

Darek

Post 5 kwi 06, 21:54

Retrospektywa Zoltána Huszárika to fantastyczny pomysł. Strasznie żałuję, że nie będzie mnie we Wrocławiu, bo po zobaczeniu parę lat temu obu cudownych fabul bacznie poluję na krótkometrażowe impresje, ale cóż... przeżyłem nieobecność 2 lata temu na Tarrze, rok temu na Bódym, przezyję i teraz... tylko nich pan Roman nie planuje za rok retrospektywy kolejnego Węgra np. Andrása Jelesa, bo tego już nie zniosę:) A niestety nie stać mnie, by przyjeżdżać na Wasz festiwal...

dodam tylko, że "Sindbad" Huszárika to film mojego życia, najcudowiejsze doświadczenie filmowe. Dobrze chociaż, że mam go na vhs:) Pozdrawiam!

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 kwi 06, 9:51

Panie Darku: ja też mam podobnie z "Sindbadem" - to jedno z piękniejszych filmowych doznań...Krótkie impresje Huszarika powinniśmy mieć na VHS lub DVD. Sprawdzę to i myślę, że będziemy mogli je Panu pożyczyć.

PS. Jeżeli się bardzo chce to można uczestniczyć w festiwalu. Mogę polecić Panu bardzo tani nocleg, może też Pan pomagać przy festiwalu. Mój e-mail znajdzie Pan w "profilu". Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 20 kwi 06, 16:25

Po pozytywnych doświadczeniach z kinem węgierskim, zwłaszcza Tarrem, "Śmiercią pana Lazarescu" i "Dealerem" Fliegaufa, chciałoby się obejrzeć więcej filmów z tego depresyjnego regionu.

Może "Taxidermia" Palfiego (twórcy "Czkawki" z 2002 roku) i "Friss levego" Agnes Kocsis zasługują na zaszczycenie festiwalu. Wciąż marzy się też debiut Fliegaufa, "Rengeteg".

Inne propozycje: Argentyński "El Custodio" Rodrigo Moreno, "Der Freie Wille" Glasnera, "Taking Father Home" Ying Lianga....

Tymczasem w Cannes będzie nowy Dumont. Głęboko wierzę, że zrobi kolejny zły, bądź gorszy film, który wszyscy z przyjemnością zobaczą we wrocławskim konkursie. Intrygujące też czy niejaki Rolf de Heer zaskoczy kuriozum większym od przesławnej "Tajemnicy Aleksandry".

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 20 kwi 06, 18:01

ciekawe, które tytuły z cannes (dziś ogłoszono program) są dla organizatorów nowych horyzontów pewniakami (nawet bez oglądania) na Wrocław. pewnie część znanych twórców jest pewna udziału co najmniej w panoramie.to tylko moje domysły:)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 20 kwi 06, 21:38

eMWu napisał(a):ciekawe, które tytuły z cannes (dziś ogłoszono program) są dla organizatorów nowych horyzontów pewniakami (nawet bez oglądania) na Wrocław. pewnie część znanych twórców jest pewna udziału co najmniej w panoramie.to tylko moje domysły:)

Podejrzewam, że takim tytułem może być nowy obraz Nuri Bilge Ceylana. "Uzak" w Cannes był wydarzeniem i od razu trafił do Cieszyna.

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 20 kwi 06, 22:17

okon napisał(a):
eMWu napisał(a):ciekawe, które tytuły z cannes (dziś ogłoszono program) są dla organizatorów nowych horyzontów pewniakami (nawet bez oglądania) na Wrocław. pewnie część znanych twórców jest pewna udziału co najmniej w panoramie.to tylko moje domysły:)

Podejrzewam, że takim tytułem może być nowy obraz Nuri Bilge Ceylana. "Uzak" w Cannes był wydarzeniem i od razu trafił do Cieszyna.

Hmmm.możliwe.mnie niestety 3 lata temu nie było w Cieszynie (dowiedziałem się co dobre dopiero rok poźniej;) ) i nie załapałem się na Uzaka:( Miał być potem w wąskiej dystrybucji,ale niestety do tej pory nie wszeł do polskich kin:( może znajdzie się w tej kolekcji DVD, o której pisze Pan Głuchowski w wątku "ile za dvd".

nigga

Post 3 maja 06, 10:32

ciekaw jestem czy uda sie pokazac na festiwalu nowy film ratanaruanga "invisible waves" - trailer jest zachwycajacy. mysle tez, ze powinien byc ujety w programie "thumbsucker", to naprawde wyjatkowy film a nie wiem, czy ktos w polsce zdecydowal sie na jego dystrybucje. pozdrawiam, niggah

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 maja 06, 13:41

nigga: Widziałem obydwa filmy o których wspominasz. Niestety, żaden z nich nie będzie pokazany we Wrocławiu. Być może "Invisible Waves" mają zachwycający zwiastun, ale film nie jest udany. "Thumbsucker" też nie należy do moich ulubionych tytułów. Podaj, proszę, jeszcze inne propozycje. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

nigga

Post 5 maja 06, 14:35

Roman Gutek napisał(a):nigga: Widziałem obydwa filmy o których wspominasz. Niestety, żaden z nich nie będzie pokazany we Wrocławiu. Być może "Invisible Waves" mają zachwycający zwiastun, ale film nie jest udany. "Thumbsucker" też nie należy do moich ulubionych tytułów. Podaj, proszę, jeszcze inne propozycje. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

to szkoda, wedlugo mnie, zarowno "last life in the universe", jak i "6ixtyn9", to swietne filmy. na propozycje juz napewno za pozno, ale na ktoryms z nastepnych festiwali napewno warto byloby pokazac chocby skromna retrospektywe dziel chrisa markera. osobiscie tez marze o prezentacji wszystkich filmow catherine breillat (w przyszlym roku powininna byc juz gotowa jej najnowsza produkcja). o "a tout de suite" juz ktos chyba tutaj pisal, sam trailer mnie zaintrygowal - widac, ze ten film osobliwie nawiazuje do tradycji kina francuskiego. moze "my mother" z isabelle huppert... do cyklu dokumenty/ eseje powinien trafic "rivers and tides" opowiadajacy o jednym z glownych artystow land-artu andym goldsworthy'm (za muzyke odpowiedzialny w tym filmie jest fred frith). mam tez nadzieje, ze z tegorocznego cannes trafi do wroclawia kilka tytulow. pozdrawiam, niggah.

Piter

Post 6 maja 06, 11:02

Wie ktoś może kiedy będzie podany program filmowy??

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 8 maja 06, 16:10

Dzień dobry!

Ja zaś chętnie zobaczyłbym retrospektywę Christiana Petzolda (patrz świetny "Toter Mann").
Ponadto ciekawym wydarzeniem byłby chyba przegląd kina holenderskiego, bardzo słabo rozpowszechnionego w Polsce na tle innych krajów europejskich.
Co do Nocnych Szaleństw - wciąż brakuje mi filmów określanych wokół wdzięcznym mianem "mindbenders", któremu kompletnie nie potrafię przydzielić polskiego odpowiednika - niezłym przeżyciem byłoby zobaczyć w kinie "Exotikę" Egoyana, "Primera" Shane'a Carrutha czy nawet "Jacob's Ladder" Lyne'a (wiem, było pięćset miliardów razy w TV). Albo "Spider Forest" lub "Memories of Murder", jeśli chodzi o moich ulubionych Koreańczyków.
A na deser "Survive Style 5+" Gena Sekiguchiego!

Co zaś do obecnego line-upu - nie mogę się doczekać "Piano Tunera". I nie tylko.
Do zobaczenia!
Wot's your function in loif?

kg
NH-Kreator

Na forum od:
31 sty 05, 11:28

Post 8 maja 06, 21:09

no nieźle ! Witaj na Forum elfavorro
7. Międzynarodowy Festiwal Filmowy
ERA NOWE HORYZONTY
Wrocław, 19-29 lipca 2007

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 9 maja 06, 15:43

Piter: od 10 lipca rozpoczynamy sprzedaz biletow na pojedyncze pokazy. Wtedy musi byc zamkniety kalendarz pokazow. Postaramy sie, aby byl on dostepny kilka dni wczesniej. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

Roger Karmanik

Na forum od:
7 lut 05, 21:26

Post 23 maja 06, 15:36

A może by tak zapomnianego Gillo Pontacorvo przegląd zrobić? Dawno już nikt Kapo i Bitwy o Algier nie widział. Jeśli wogóle..

Roger Karmanik

Na forum od:

Post 23 maja 06, 15:43

Poza ty proponuję kino "więzienne" i "wojenne": Idź i patrz Elema Klimowa oraz Klatkę Jonasa Mekasa. Tylko proszę już więcej nie pokazywać filmów w stylu "Jedwabnej Opowieści" (nie ważne czyjego autorstwa). Nie, Nie, Nie!!!!!!!!!

Roger Karmanik

Na forum od:

Post 23 maja 06, 15:49

W ramach szaleństw nocy, być może wyda się to dziwne, Cowboya Bebopa-knocking on heavens door, poprosimy ! Nie ma szaleństwa większego niż skumulowany potencjał kreskówkowej intrygi.

Roger Karmanik

Na forum od:

Post 23 maja 06, 15:51

elfavorro napisał(a):Dzień dobry!

Ja zaś chętnie zobaczyłbym retrospektywę Christiana Petzolda (patrz świetny "Toter Mann").
Ponadto ciekawym wydarzeniem byłby chyba przegląd kina holenderskiego, bardzo słabo rozpowszechnionego w Polsce na tle innych krajów europejskich.
Co do Nocnych Szaleństw - wciąż brakuje mi filmów określanych wokół wdzięcznym mianem "mindbenders", któremu kompletnie nie potrafię przydzielić polskiego odpowiednika - niezłym przeżyciem byłoby zobaczyć w kinie "Exotikę" Egoyana, "Primera" Shane'a Carrutha czy nawet "Jacob's Ladder" Lyne'a (wiem, było pięćset miliardów razy w TV). Albo "Spider Forest" lub "Memories of Murder", jeśli chodzi o moich ulubionych Koreańczyków.
A na deser "Survive Style 5+" Gena Sekiguchiego!

Co zaś do obecnego line-upu - nie mogę się doczekać "Piano Tunera". I nie tylko.
Do zobaczenia!

Memories of murder już się pokazało na NH. Pozostanie tylko tęsknota.

Roger Karmanik

Na forum od:

Post 23 maja 06, 17:44

Nocne Szaleństwa nie widzialy chyba jeszcze szaleństwa rewolucyjnego. Co powiecie na Glaubera Rochę i jego Bóg i Diabeł w krainie słońca?
Wielce rewolucyjne przesłanie. Potem z Glauberem było już tylko gorzej

(forever_more)

Post 29 maja 06, 12:03

Roman Gutek napisał(a):loco:
- "A Life in Suitcases"Greenaway`a z pewnością będzie we Wrocławiu, ale nie potwierdzam jeszcze.

hm, a czy jest już potwierdzone? zaciskam kciuki i bardzo liczę na Petera we Wrocławiu

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 31 maja 06, 15:19

Pewnie organizatorzy zastanawiają się już nad przyszłorocznymi retrospektywami...
nadrazil napisał(a): (...) proponuję niemal całkowicie nieznane filmy tego reżysera. "Zamek", "71 Chronologie des Zufalls", "Siebente Kontinent", "Czas wilka", "Benny's video". I to pewnie nie są wszystkie nieznane filmy Haneke. Co o tym sądzicie? A dlaczego Haneke? Bo jest jak siódmy kontynent, inspirujący, całkowicie nowohoryzontalny:), wstrząsający, bezkompromisowy, itd.

Podpisuję się pod słowami nadrazila. Michael Haneke. Takie wczesne jego filmy, jak "71 fragmentów" i "Siódmy kontynent" to mistrzostwo świata, pozycje jak najbardziej nowohoryzontowe/nowohoryzontalne.

forever_ more

Na forum od:
16 lut 05, 19:24

Post 1 cze 06, 8:07

Och, Haneke - pewnie jest już za późno na innowacje i zmiany w programie, podejrzewam, że lista zamknięta, ale taki przegląd Haneke byłby po prostu cudownością i rewelacją nad rewelację; tak trudno zdobyć te filmy, a najlepiej oglądać je na wielkim ekranie, co zahacza o całkowitą niemożliwość na co dzień

nadrazil

Na forum od:
6 sie 05, 10:55

Post 1 cze 06, 14:24

:) Otóż to. Ja ponadto chętnie bym obejrzał małą powtórkę z Fassbindera, "Chińską ruletkę", "Querelle" i cokolwiek innego, jakiś dokument. Ciekaw jestem czy to możliwe.
"W istocie, robię kino nie tylko wtedy, kiedy robię zdjęcia. Robię filmy, gdy śpię, gdy jem śniadanie, gdy czytam, kiedy z wami rozmawiam." Jean-Luc Godard

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 7 cze 06, 13:16

popieram "querelle"

myślę, że kerel też się dołączy do tej propozycji :-)

kurush

Na forum od:
5 lip 06, 9:53

Post 5 lip 06, 12:51

Oczywiście, mój post to nie propozycja na tegoroczny festiwal (chyba juz troszkę późnawo...:-) ), ale film, który mam na myśli, świetnie by współbrzmiał z pokazem filmów niemych. Myślę o "The Call of Cthulhu" Andrew Lemana z (chyba) 2004 r. - moim zdaniem rewelacja. Czarno-biały, zrealizowany w konwencji kina niemego jako hołd dla kina ekspresjonistycznego, tylko drobnymi szczegółami sugeruje, że nie wyszedł spod ręki twórcy współczesnego Murnauowi. Plastycznie wysmakowany, potrafi zawładnąć widzem, i to nie tylko wielbicielem H. P. Lovecrafta!...
Kurush

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 lip 06, 14:04

kurush: przypomnij sie z tym tytulem pod koniec września. Najlepiej wyslij maila na mój firmowy adres. Dziekuję. Pozdrawiam serdecznie. Roman Gutek

kurush

Na forum od:
5 lip 06, 9:53

Post 5 lip 06, 14:25

Zrobię to, jak bonie-dydy, zrobię! I jeszcze parę innych rzeczy!... :-)
Pozdrawiam i trzymam kciuki bardzo mocno! Nie będzie mnie na festiwalu (przychówek piszczy i do kina nie wypuści), ale śledził i kibicował będę namiętnie, jak ja to potrafię...
Kurush

Poprzednia strona

Powrót do 6. - Przed Festiwalem