Propozycje filmowe

Wasze propozycje filmowe, muzyczne. Zapowiedzi programowe.
ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 30 maja 12, 21:50

Mówisz o Submarino? Było akurat całkiem dobre w porównaniu jeszcze do wszystkich po Festen.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 31 maja 12, 9:55

Ale wszystkie po Festen, łącznie z Submarino były złe. Dlatego tak trudno mi uwierzyć, że Jagten jest lepsze, i aż boję się na to iść (jeśli będzie taka możliwość).

ayya

Na forum od:

Post 31 maja 12, 10:15

Submarino mi się akurat całkiem podobało, wcześniejsze już niekoniecznie. A Jagten to zupełnie inna klasa już jednak, choć jest to film, którego cała siła opiera się na barkach jednego aktora praktycznie.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 31 maja 12, 10:28

Z trudem obejrzałem Submarino do końca, dziś bym na pewno nie dotrwał. Śmiało może go wyemitować Polsat o 20:00. Vinterberg to reżyser jednego filmu (Festen). Niech lepiej zamiast Jagten pojawi się w kinach inny canneński tytuł.

Kino duńskie ma zdecydowanie za dużo miejsca w repertuarach polskich kin. W latach 90tych było to dla mnie zrozumiałe (Dogma), ale obecnie na to nie zasługuje. Czas najwyższy bardziej otworzyć się na inne europejskie kinematografie (np. na Szwajcarię, o którą upominał się nie raz Jerzy Płażewski).

ayya

Na forum od:

Post 31 maja 12, 10:39

Querelle napisał(a):Niech lepiej zamiast Jagten pojawi się w kinach inny canneński tytuł.

A co np.?

Generalnie w polskich kinach jest za mało europejskiego kina - europejski film albo musi coś wygrać na dużym festiwalu, albo być przebojem kasowym w swojej ojczyźnie. Pod tym względem Aurora Films robi całkiem sporo niezłej, choć dość przypadkowej jeszcze roboty. Wprowadzi do kin przesympatyczne, europejskie kino młodzieżowe (Ave), moje ulubione aktualnie kino rumuńskie (nowy Sitaru, Wszyscy w naszej rodzinie) czy nagrodzone w Sundance Teddy Bear.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 31 maja 12, 19:02

Jeśli już licytujemy się na przymiotniki, to muszę dodać od siebie, że "Festen" po latach też jest okropne i nie da się oglądać.

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 31 maja 12, 23:48

Nie zgadzam się, że duńskie kino nie ma nic do zaoferowania. Nie jest może stricte artystyczne, ale jako kino środka sprawdza się doskonale. Chociażby Boe, Refn, Fischer Christensen, Munk, Jensen, Bier, Shonau Fog, Thuesen, Genz, Oplev i wielu innych. Nawet pomimo obciążenia gatunkowego, większość ich filmów zachowuje charakterystyczną skandynawską dramaturgię, rodem z Ibsena i Strinberga, albo w przypadku komedii czarny, mocno wisielczy humor) W większości przypadków to bardzo teatralne kino,z klasyczną dramaturgią. A co do Vinterberga, faktycznie, nie jest to najlepszy duński reżyser, ale Submarino (chociaż przerysowany, zbudowany na schemacie równi pochyłej) aż tak zły nie był. Ponadto w Jagten jest Mads, a to jest gość, do którego mam pełne zaufanie:)
Ostatnio edytowano 1 cze 12, 0:54 przez vifon00, łącznie edytowano 1 raz

vifon00

Na forum od:
23 sty 12, 13:41

Post 1 cze 12, 0:07

A co do Aurory Films - To moim zdaniem najlepszy w tym momencie dystrybutor niezależny. Wkroczyli ostro z Faustem, Łonem i Oslo 31 sierpnia. I ciągle robią świetną robotę. Na pewno trzymają bardziej równy poziom, niż chociażby Vivarto, które ma filmy rewelacyjne, ale zdarzają się im też totalne gnioty.

Poprzednia strona

Powrót do Bitwa w niebie