Co podczas 12.MFF NH?

Wasze propozycje filmowe, muzyczne. Zapowiedzi programowe.
marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 31 lip 11, 14:12

Znamy już niektóre zapowiedzi programowe dot. 12.NH - planowane są m.in.:
- przegląd kina meksykańskiego w tym retrospektywa Carlosa Reygadasa
- retrospektywa Dusana Makavejeva
- retrospektywa Ulricha Seidla
- retrospektywa Petera Tscherkassky'ego

Poniżej link do wywiadu Stopklatki z Romanem Gutkiem
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... ?wi=79414;

Cieszy, że Organizatorzy skorzystali przy programowaniu kolejnej edycji NH z niektórych propozycji filmowych, zgłoszonych przez dyskutujących na forum pasjonatów kina.

dopisane przez moderatora:
:arrow: Joanna Łapińska i Roman Gutek o 12. edycji Nowych Horyzontów
marco

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 31 lip 11, 15:40

Cieszę się na reżysera z Jugosławii i zmniejszenie liczby tytułów w zamian za częstsze projekcje. Ale po cichu liczyłam na kino niemieckie zamiast meksykańskiego, chciałabym obejrzeć z polskimi napisami na przykład "Die Fremde", "Wer wenn nicht wir", "Die kommenden tage" czy "Vincent will meer".

eMWu

Na forum od:
25 paź 05, 23:33

Post 31 lip 11, 22:52

Właśnie, Pan Roman zapowiedział mniej filmów na większej liczbie seansów. Wydaje mi się to dobry pomysł, ale zastanawia mnie czy ta zapowiedź oznacza mniejszą liczbę sekcji?

Melomanka

Na forum od:

Post 1 sie 11, 0:33

Ciekawe, czy rzeczywiście uda się za dwa lata korzystać z Narodowego Forum Muzyki. Może akurat coś zdążyło się zmienić, ale jeszcze niedawno budowla nadal nie wychodziła ponad powierzchnię ziemi, a rozkopano to miejsce już 3 lata temu.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 1 sie 11, 23:35

Mam nadzieję, że retrospektywa meksykańska nie ograniczy się do powtórek filmów Reygadasa, Eimbcke, Escalante i Naranjo. Liczę na jakieś odkrycia, zwłaszcza że od czasów Argentyny i Węgrów to pierwszy ciekawy - przynajmniej dla mnie - przegląd narodowy.

Melomanka

Na forum od:

Post 11 wrz 11, 23:44

O, "Wenn wer nicht wir?", którego sobie życzyłam, będzie miał polską premierę i to wkrótce :-)

wwww_www_ww_w

Na forum od:
28 lip 11, 10:01

Post 1 paź 11, 19:31

Mam nadzieje, że w ramach sekcji filmów Meksykańskich znajdzie się rewelacyjny "Sezon na kaczki"?

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 9 lis 11, 19:00

Ja mam nadzieję zobaczyć na 12 NH w ramach przeglądu filmów z Meksyku (BTW - świetny pomysł; doskonali, nowohoryzontowi twórcy i to dalej płodni - tacy, którzy dadzą się zaprosić) filmy Eimbcke - "Sezon na kaczki", który przegapiłem w kinach oraz "Nad jeziorem Tahoe". W ogóle sekcję meksykańską fajnie byłoby poprowadzić właśnie młodymi-zdolnymi rewolucjonistami (Escalante, Reydagas, Eimbcke, ale też, jak wspomnieli poprzednicy, ci mniej znani). Z zeszłego roku (2010) obejrzeć chciałbym na pewno "Abla" Diego Luny oraz nowelową "Rewolucję". Może jest szansa?
Z retrospektyw luźno powiązanych (miejscem) fajnie byłoby zobaczyć filmy Sama Peckinpaha, choć może to już na 3 AFF?

PS. Jest to oczywiście niczym nie poparta nadzieja, ale wracając wieczorem z Grindermana na 11 NH miałem wrażenie, że pewną ciągłością byłoby zaproszenie do Wrocławia Toma Waitsa (stylistycznie luźno: Patton, Cave i Waits jawią mi się jako bardzo silne, niezależne i nieprzewidywalne zjawiska). Traf chciał, że wydał tydzień-dwa temu nową płytę ("Bad as me") i jest nadzieja na trasę. Cholera, gdyby tak zahaczyła o Wrocław... :)

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 9 lis 11, 22:28

Kokojambo napisał(a):Z retrospektyw luźno powiązanych (miejscem) fajnie byłoby zobaczyć filmy Sama Peckinpaha, choć może to już na 3 AFF?

Korzystam z okazji ponowienia propozycji retrospektywy Sama Peckinpaha, chociaż znam prawie wszystkie jego filmy oprócz telewizyjnych, spośród których na miano lektury obowiązkowej zasługuje "Noon Wine" uważany jest przez niektórych za lepszy od "Dzikiej Bandy". Podzielam pogląd, że AFF może być lepszym miejscem do tej retrospektywy niż NH.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 10 lis 11, 10:03

Dzięki reklamie w dodatku o AFF z najnowszego "Newsweeka" znamy kolejną sekcję 12. NH, a mianowicie mockumenty.

Kokojambo

Na forum od:
31 paź 11, 14:32

Post 10 lis 11, 16:35

@Jarosz
Kupiłem właśnie tegotygodniowego "Newsweeka" (z Bonieckim na okładce) i nie mogę znaleźć nic o AFF-ie. Czy to dobry numer, czy więcej nie korzystać z tego kiosku?

Jarosz

Na forum od:

Post 10 lis 11, 23:09

Kokojambo, bardzo dobry numer, właśnie ten, a w środku powinieneś mieć również specjalną 16-stronicową wkładkę o AFF. Jeśli jej nie było, to kupiłeś wybrakowany egzemplarz. Ale nie martw się - w Termosie widziałem całe stosy tego dodatku i podczas festiwalu na pewno też będzie go mnóstwo, toteż łatwo nadrobisz stratę :D

EDIT: już po napisaniu tego postu wpadł mi w ręce wczorajszy dodatek festiwalowy do wrocławskiej "Wyborczej" i zgłupiałem, bo okładka wygląda bardzo podobnie do dodatku do "Newsweeka", w związku z czym nie wiem, który z nich - czy też oba - leżał na stosach w Termosie...

Jarosz

Na forum od:

Post 14 mar 12, 19:25

Znamy kolejne dwa punkty programu dzięki całostronicowej reklamie w marcowym numerze "Kina".
Animacyjną retrospektywę będzie miał Witold Giersz, o którym ciepło myślę, mając w pamięci urocze, oglądane w dzieciństwie Proszę słonia :D
Kilka innych filmów można zobaczyć na YouTubie. Polecam Starego kowboja.
Drugą sekcją tematyczną jest cykl o nazwie "the happy end - obrazy końca świata". Jak rozumiem, zobaczymy m.in. 2012 Emmericha? :wink:

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 mar 12, 21:33

I mój ukochany film Giersza: Czerwone i czarne... Rewelacja... ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

okon

Na forum od:

Post 19 mar 12, 22:43

Ktoś się wybiera na konferencję prasową?

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 19 mar 12, 23:27

psubrat napisał(a):I mój ukochany film Giersza: Czerwone i czarne... Rewelacja... ;-D

Tak, Czerwone i czarne świetne, a Pożar być może jeszcze lepszy. Ale na retrospektywę chyba się nie wybiorę :-/
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

okon

Na forum od:

Post 20 mar 12, 17:56

A jednak zmiana w nazwie.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 21 mar 12, 10:09

Sitaru w Panoramie! Kina rumuńskiego nigdy za wiele:)

A nazwa Era zdecydowanie ładniej wpisywała się w nazwę NH, ale wiadomo, że tak musi być, by festiwal był coraz lepszy.

Melomanka

Na forum od:

Post 21 mar 12, 11:06

Już widzę, jak wszyscy mówią "idę na Timobajlnowe Horyzonty" :P

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 21 mar 12, 11:10

Jak dotąd nie mówili "Erę Nowe Horyzonty", tylko "Erę". "Timobajl" nie brzmi tak efektownie, ale (niestety) ma szansę się przyjąć.

Melomanka

Na forum od:

Post 21 mar 12, 12:42

Mówić to może i rzeczywiście nie mówili, ale w reklamach "Era Nowe Horyzonty" brzmiało jak "Eranowe" i takie łatwo przyswajalne słowo się w podświadomości utrwalało, a z "T-Mobile" to już nie zadziała. Chociaż jeśli mało kogo rażą na polskiej stronie Open'era teksty typu "Kasabian headlinerem Open'er Festival" zamiast po prostu "Kasabian główną gwiazdą festiwalu Open'er", to może i timobajle wejdą do głów...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 21 mar 12, 20:20

A ja tam chcę żeby za karę utrwaliło się "Timobal" - pozdrowienia dla Pani Gosi Dobrowolskiej :D .
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 21 mar 12, 21:04

Thane napisał(a):A ja tam chcę żeby za karę utrwaliło się "Timobal" - pozdrowienia dla Pani Gosi Dobrowolskiej :D .

Albo masz tak dobrą pamięć, albo czitujesz :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:

Post 21 mar 12, 21:47

Mrozikos667 napisał(a):
Thane napisał(a):A ja tam chcę żeby za karę utrwaliło się "Timobal" - pozdrowienia dla Pani Gosi Dobrowolskiej :D .

Albo masz tak dobrą pamięć, albo czitujesz :P

Zamknięcie ostatniej edycji, "Timobal" 2 razy, raz przypadkowo, drugi raz na przekór prezesowi tejże sieci, który zwrócił jej uwagę wchodząc na scenę ;). Tak, mam dobrą pamięć.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 22 mar 12, 0:19

A, to z poprzedniej edycji? Myślałem, że Gosia Dobrowolska była tylko kilka lat temu, stąd moje zdziwienie. Dlaczego wtedy miałaby mówić coś o T-Mobile? Nie mam pojęcia, ale w zasadzie czemu nie ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

gość

Post 22 mar 12, 6:15

O ile się nie mylę, to G.Dobrowolska pojawiła się podczas rozpoczęcia ostatniej edycji festiwalu; zamknięcie prowadziła M.Richardson. Mylę się?

Thane

Na forum od:

Post 22 mar 12, 8:22

gość napisał(a):O ile się nie mylę, to G.Dobrowolska pojawiła się podczas rozpoczęcia ostatniej edycji festiwalu; zamknięcie prowadziła M.Richardson. Mylę się?

Słuszna uwaga gościu, to było otwarcie, nie zamknięcie. A mówiła o "Timobal" zapraszając na scenę sponsora by powiedział kilka słów ;). Pamięć jest dobra, ale nie absolutna :D .

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 22 mar 12, 22:47

Dzisiaj w Heliosie słyszałem fragmenty wiwiadu radiowego Romana Gutka na temat 12.MFF NH. W sekcji Nowe Horyzonty Języka Filmowego tematem przewodnim ma być Dźwięk, a jednym z filmów "Rozmowa" Coppoli.

Thane

Na forum od:

Post 22 mar 12, 23:07

Aż się prosi żeby z tej okazji zobaczyć na wielkim ekranie Ucieczkę skazańca.

Grzes

Na forum od:

Post 5 kwi 12, 11:16

Kolejna miła informacja (ja się w każdym razie cieszę) ze strony NH:
http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnoscm.do?id=2135

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 5 kwi 12, 18:45

Też bardzo mnie cieszy ta zapowiedź. Niebo, ziemia i deszcz Leivy było moim wielkim odkryciem. Wspaniałe kino.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 10 kwi 12, 13:02

dziś od rana super wiadomości:
Lav Diaz gościem festiwalu i jurorem konkursu NH, w programie jego "Century of Birthing" i "Florentina Hubaldo, CTE"

juhu!

Grzes

Na forum od:

Post 10 kwi 12, 17:47

Czyli obejrzymy 4 filmy mniej na festiwalu ;)

Mrozikos667

Na forum od:

Post 10 kwi 12, 20:10

Policzyłem sobie, że jeśli "Century of Birthing" rzeczywiście trwa sześć godzin, to, jeśli nie będzie opóźnień, powinien zablokować tylko jeden film, i nawet zostaje czas na skorzystanie z toalety przed kolejnym. Nie jest źle :D

Grzes

Na forum od:

Post 10 kwi 12, 21:18

Po zeszłorocznym festiwalu ja w "nie będzie opóźnień" nie wierzę, ale zobaczymy, jak te projekcje Diaza będą poprzesuwane (bo na pewno będą).

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 11 kwi 12, 19:33

Mrozikos667 napisał(a):Policzyłem sobie, że jeśli "Century of Birthing" rzeczywiście trwa sześć godzin, to, jeśli nie będzie opóźnień, powinien zablokować tylko jeden film, i nawet zostaje czas na skorzystanie z toalety przed kolejnym. Nie jest źle :D

A co jeśli będę chciał zobaczyć dwa razy ?!

Mrozikos667

Na forum od:

Post 11 kwi 12, 20:20

Droga wolna!

Jarosz

Na forum od:

Post 30 maja 12, 13:45

O, widzę, że doszła kolejna retrospektywa personalna - Eve Heller.

nicker

Na forum od:
5 sie 11, 1:24

Post 10 cze 12, 19:34

This year's screenings will include Leszek Dawid's "You Are God," a follow-up to the director's feature debut, "Ki," which played Critics' Week in Venice 2011 and won the Fipresci Award in Cottbus that same year. Also featured are such works in progress as Andrzej Zulawski's "Dark Matter," co-produced by Poland's Metro Films and France's Fondivina; and Urszula Antoniak's "Comrade Jesus" from Polish producers New Horizons Assn. Marcin Wrona's new film "Water Tower" will also be pitched.
http://www.variety.com/article/VR1118053803?refCatId=19

nowy film antoniak jest już gotowy?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 10 cze 12, 20:10

nicker: w tym tekście jest mowa o "Dniach Polskich" - nowym wydarzeniu branżowym na naszym festiwalu. gdzie oprócz gotowych juz filmów, będą pokazywane works in progress oraz będą prezentowane nowe projekty. Urszula Antoniak procuje nad scenariuszem "Towarzysza Jezusa".

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Jarosz

Na forum od:

Post 11 cze 12, 14:47

Andrzej Żuławski pracuje nad nowym filmem? Sensacja! Bardzo mnie to cieszy :D

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 12 cze 12, 10:56

Świetna wiadomość! Strona internetowa PISF podaje także polskojęzyczny tytuł tego filmu, jako: "Czarna Materia". W ramach polsko-francuskiej współpracy koprodukcyjnej powstanie także m.in. "Hiszpanka" w reż. Łukasza Barczyka. Dłuższa lista filmów na stronie PISF.

http://www.pisf.pl/pl/kinematografia/ne ... pl&print=1

Co do Żuławskiego szykuje się film noir. Znalazłem na vimeo kilkunastominutowy materiał w formie wywiadu poświęcony tej produkcji. Niestety nie znam francuskiego, więc nie jestem w stanie zrozumieć, co mówi o nim Żuławski. Zainteresowanych odsyłam tutaj:

http://vimeo.com/42846328

Strona internetowa koproducenta Fondvina Films podaje jeszcze długość "Czarnej Materii", jako 2h.

Jarosz

Na forum od:

Post 12 cze 12, 16:44

Widzę, worren, że zrobiłeś dokładnie to samo, co ja, czyli poszukałeś czegoś więcej i znalazłeś to samo :D
Świetnie - to znaczy, że nie będę sam na przyszłym seansie nowego filmu pana Andrzeja!

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 12 cze 12, 23:02

Jasne, Jarosz - obecność na przyszłym seansie pana Andrzeja obowiązkowa! Szkoda, że nie znam francuskiego wiedziałbym trochę więcej. Skoro ma być "noir" to pewnie pomysł z filmem o powstaniu warszawskim poszedł w odstawkę (wymieniał go Żuławski w wywiadach w trakcie 8. edycji Nowych Horyzontów).

Jarosz

Na forum od:

Post 13 cze 12, 11:09

Pewnie tak, choć mnie bardziej szkoda starszego projektu, jeszcze z lat 90. - ekranizacji Dzienników Żeromskiego. To mogłoby być coś. Z całą pewnością nieszkolnego i niesztampowego.

Jarosz

Na forum od:

Post 19 cze 12, 14:54

O naszym festiwalu na Stopklatce:
"Mocne strony: wysoki poziom artystyczny
Słabe strony: niektórych pokazywanych tu filmów nie zdążylibyście obejrzeć nawet w polskim pociągu..."
:D :D :D
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=88761

Powrót do Bitwa w niebie