20 papierosów, reż. James Benning

Filmy 11. NH - wypowiedz się!
psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 26 lip 11, 6:56

Po raz kolejny na seansie można było zauważyć jak wielu widzów wykazuje się wtórnym analfabetyzmem i czyta opisy w katalogu bez zrozumienia (bo zakładam, że dla lansu udają czytanie katalogu). Na szczęście widownia na sali się przerzedziła, trochę dzięki kubakowi (ave!), trochę dzięki resztkom intelektu co poniektórych, skłaniających do wyjścia przy trzecim/siódmym/dwunastym papierosie. Nie wyobrażam sobie co ta sama widownia poczęłaby na poprzedniej edycji oglądając "Ruhr". Jednocześnie nie pojmuję jak można komuś zwrócić uwagę na filmie, a ta osoba dalej bezczelnie komentuje detale i świeci telefonem podczas seansu (biedny Mrozikos).

A sam film, hipnotyczny i relaksujący. Po raz kolejny Benning udowadnia, że istota nudy w kinie tkwi prędzej w hollywoodzkich wybuchach i efektach specjalnych, aniżeli w twarzach palaczy. Kto pamięta film "13 twarzy" z Cieszyna? Chyba Benning miał inspirację... ;-D Czy ktoś zauważył celowe/przypadkowe wyostrzenie kamery każdorazowo na detale za plecami palacza, a nie na samą twarz? Przypadek?

P.S. To pięknie, że się odnaleźli z panią Lockhart.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 26 lip 11, 7:38

Mnie zaciekawiło, dlaczego w pierwszej połowie niemal wszyscy naturalnie odwracali twarz w swoją lewą stronę, a w drugiej - w prawą. Nawet nie wiem, dlaczego mnie to zainteresowało, ale musi być w tym jakaś prawidłowość. Inna rzecz, że nie bardzo mogłem się skupić przez tę parkę palantów obok.

Mój pierwszy Benning. Było fajnie. Chcę więcej.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

juliette

Na forum od:
22 cze 09, 14:34

Post 5 sie 11, 2:13

Ten film był absolutnie hipnotyzujący! Sama palę, od zawsze obserwuje ludzi palących, nie sądziłam, że coś jest w stanie mnie zaskoczyć. A jednak!

Szkoda, że widownia była taka przypadkowa. Psurbat, świecenie komórką to jeszcze nic, uwierz! z mojego rzędu prawie wszyscy wyszli, został jeden dziwny pan, który zamiast wyjść, zaczął sobie zmieniać miejsca, przeskakiwał tak sobie o jedno, o dwa, wzdychając, mówiąc: "o jezu, co to jest", w końcu wyrzucił wszystko z plecaka, zapalił ekran komórki i zaczął robić porządek! a na końcu przysiadł się do mnie i rzucił mi tekstem: no chyba nie powiesz, że to Ci się podoba.
Byłam bardzo dzielna podczas projekcji, ale przysięgam, następnym razem kogoś zabiję.

m4ro

Na forum od:
27 lip 10, 0:33

Post 5 sie 11, 2:29

Ja nie rozumiem po co przychodzicie na film, żeby z niego wyjść po dwóch, trzech, czterech... papierosach??
Z opisu filmu chyba jasno wynikało o czym jest. Wiem że z nowohoryzontowych recenzji nie zawsze można odczytać o czym jest film i czy to jest to co chcemy obejrzeć, ale w tym przypadku było biało na czarnym. 20 ujęć - 20 papierosów. Czy ktoś spodziewał się czegoś innego?
Zdziwiło mnie trochę że była pełna sala. Na Przerwie obiadowej czy Double tide też ludzie wychodzili (i mnie to nie dziwi), ale po 5 minutach, a potem nikt się nie kręcił i można było obejrzeć w skupieniu. Jakaś dziwna ta widownia w tym roku.
Naprawdę nie przeszkadza mi to że ktoś przyszedł na film żeby sobie pospać, albo że zaśmieje się w nieodpowiednim momencie. Ale przeszkadza jak co 3 minuty przez 1/4 filmu wychodzi kilka osób :/.

psubrat napisał(a):Czy ktoś zauważył celowe/przypadkowe wyostrzenie kamery każdorazowo na detale za plecami palacza, a nie na samą twarz?

Tego chyba nie sposób nie zauważyć.
A czy ktoś z was liczył palaczy? Ja nawet jestem w stanie teraz wymienić która osoba występowała w której kolejności :)
Niestety nie byłem w stanie odczytać emocji palaczy :) Były jakieś takie bezemocjonalne...

Zagadka: Kto jeździ na motorze?
Wszystko, co się wydarzyło, zostało sfilmowane. A jeśli zostało sfilmowane, znaczy, że to prawda.

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 5 sie 11, 3:02

m4ro napisał(a):Zdziwiło mnie trochę że była pełna sala.

Może początkowo było tyle wolnych miejsc, że to najłatwiej było rezerwować. Bez czytania opisu. Bo ten był jednym z najbardziej odstraszających - "Egzekucje precyzyjnych struktur opartych na niewielkiej liczbie korelatów. (...) Benning zaczyna od wykreślania ograniczeń. Od rozmiaru i kształtu oczka oraz od miejsca zarzucenia sieci zależy treść starannie skrojonych ujęć" - mnie przynajmniej to odstraszyło :-)

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 5 sie 11, 7:53

juliette napisał(a): Psurbat, świecenie komórką to jeszcze nic, uwierz! z mojego rzędu prawie wszyscy wyszli, został jeden dziwny pan, który zamiast wyjść, zaczął sobie zmieniać miejsca, przeskakiwał tak sobie o jedno, o dwa, wzdychając, mówiąc: "o jezu, co to jest", w końcu wyrzucił wszystko z plecaka, zapalił ekran komórki i zaczął robić porządek! a na końcu przysiadł się do mnie i rzucił mi tekstem: no chyba nie powiesz, że to Ci się podoba.
Byłam bardzo dzielna podczas projekcji, ale przysięgam, następnym razem kogoś zabiję.

Wiem chyba o kim mówisz, ten Pan z całą pewnością nie zjawił się tam przypadkowo (powróci za rok). Co do jego zachowania to faktycznie jest najczęściej skrajnie irytujące. I to co piszesz to jak dla mnie niedopuszczalne, wydaje mi się, że część ludzi nie ma kompetencji społecznych żeby uczetniczyć w festiwalu, oni myślą, że jako płatnicy mogą mieć tylko oczekiwania i potem dowolnie korzystać z usług. Tymczasem jakieś zasady wspólnego uczestnictwa wydarzeniach kulturalmnych chyba obowiązują. W tym przypadku zastanawiam się nawet czy nie robi on tego celowo, z zazdrości, że komuś tak bardzo artystyczny film się podoba, o on nie wie dlaczego.

40papierosów

Post 5 sie 11, 20:16

Biorąc pod uwagę Państwa wrażliwość artystyczną polecam Państwu ten krótki materiał filmowy :

http://www.youtube.com/watch?v=Q9zzEvtiXqc

Mrozikos667

Na forum od:

Post 5 sie 11, 20:43

Chyba będę potrzebował Pańskiego komentarza, bo nie zrozumiałem przesłania, to pewnie moja artystyczna wrażliwość mi przeszkadza :(
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

siedemset papierosów

Post 6 sie 11, 23:00

Mnie sie wydaje ze nick Pani ktory zwie sie 40 papierosow jest juz pewna uwertura badz ironicznym preludium do tego co owa Pani chce Panstwu zaprezentowac w tym krotkim materiale filmowym. Malo tego, a moze dzieki temu jest to nad wyraz zrozumiale co owa Pani chce Panstwu przez to powiedziec. Elita inteligencji ktora jako jedyna grupa spoleczna uwaza sie za godnych zrozumienia i sympati do tego filmu powinna to przeslanie zrozumiec tym bardziej !

A tak na serio. Nie wszystkim ludziom, nawet tym bardziej czy mniej inteligentym musi sie podobac taki eksperyment filmowy i nie trzeba klasc nacisku na to ze tamci sa przez to be a my nie be. A czesto spotykamy sie z tym ze nie chcemy wypasc zle i na sile probujemy zrozumiec cos nad czym tak bardzo umyslowo wysilac sie nie trzeba, co pokazuje pointa tej reklamy ;);)

Polecam i pozdrawiam, xyz

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 7 sie 11, 8:00

Skąd pewność, że 40 papierosów to PANI, a?

Mrozikos667

Na forum od:

Post 7 sie 11, 10:02

Ale to nie jest taka zwykła Pani, tylko "Pani, KTÓRY". Jednym słowem, autor posta się zabezpiecza.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 7 sie 11, 10:09

To o nicku jest napisane "który się zwie". Gramatycznie (i logicznie) byłoby to poprawne, gdyby w tym zdaniu pojawiła się jakaś interpunkcja oraz polskie literki. A Pani wie zapewne dlatego, że "siedemset papierosów" to ta sama pani.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 7 sie 11, 10:16

siedemset papierosów to NAŁÓG nie nick ;)

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 7 sie 11, 10:19

eliska napisał(a):siedemset papierosów to NAŁÓG nie nick ;)

:-) :-) :-)

Powrót do Każdy ma swoje kino