Rozstanie, reż. Asghar Farhadi

Filmy 11. NH - wypowiedz się!
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 21 lip 11, 17:23

Jesteśmy ciekawi wrażeń, jakie wywarł na Was pierwszy z filmów otwarcia 11.NH - Rozstanie Asghara Farhadiego, twórcy znanego z polskich kin Co wiesz o Elly?.

Rozstanie zostało nagrodzone Złotym Niedźwiedziem dla najlepszego filmu oraz Srebrnymi Niedźwiedziami za kreacje męskie i żeńskie na MFF w Berlinie 2011.

:arrow: o filmie
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

raf

Na forum od:
8 cze 11, 21:33

Post 21 lip 11, 22:29

Dla mnie ten film był o konfliktach, które w różny sposób wpływają na nasze wybory. Konfliktów wiele, nie będę ich wyliczał. Największe wrażenie zrobiła na mnie scena, w której syn myje ciężko chorego ojca i płacze - chyba kluczowy moment w tej opowieści. Urzeka kameralność, takie subtelne, momentami teatralne opowiadanie. Kamera nie pozwala nam uciec od niezwykłych twarzy bohaterów: piękne portrety ludzi, uniwersalne. A jednocześnie nieustające odczucie jakiegoś uwięzienia, zamknięcia, życia w klatce, z której nie sposób uciec.
"to w ogóle nie jest mój zawód, żeby wiedzieć; mój zawód jest taki, żeby nie wiedzieć" K.K.

meaculpa

Na forum od:
23 lip 11, 10:46

Post 23 lip 11, 22:14

Witam,
dysponuję 2 biletami do odsprzedania na "Rozstanie" (na niedzielę 24. o 12.45). Kontakt: 662639124. Bilety do przekazania przed seansem.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 24 lip 11, 16:04

dla mnie na razie najlepszy film ..zobaczymy jak bedzie dalej

liverpoolski

Na forum od:
30 lip 07, 19:02

Post 29 lip 11, 22:48

Jeden z najlepszych filmów festiwalu. Kto powiedział, że nie da się już zrobić porządnego, nieprzegadanego kina psychologicznego. Doskonale opracowane poszczególne postaci, świetne przygotowane sceny w każdym szczególe. Achy i ochy z Berlina zasłużone.

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 31 lip 11, 19:21

Nie rozumiem zachwytów nad gdyńskim wygranym "Essential killing", wszystkie tytuły wyróżnione na tym festiwalu należą do tych, które świadomie pominęłam, aż wreszcie film nagrodzony na Berlinale podobał mi się bez zastrzeżeń, co za ulga! :-)

eliska

Na forum od:

Post 6 sie 11, 15:45

to dziwne, ten film tak bardzo mi sie podobał, a nie potrafię o nim napisać? Powiedział wszystko? nie budzi żadnych wątpliwości? wszystko jasne?...czy to dobrze?, czy to świadczy na korzyść, czy jednak na niekorzyść filmu?

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 6 sie 11, 16:41

Uznaję go za film bardzo dobry, ale jednak nie wybitny, dlatego, że moim zdaniem jest przeładowany, kolejne rewelacje nie pozwalają odetchnąć ani wybrzmieć poprzednim dramatom. Nie wiem, może jakoś niesłusznie się czepiam, ale wydaje mi się, że za dużo dylematów i problemów moralnych chciano tu wepchnąć na siłę. Taka foliowa reklamówka do której nalano pełno i jeszcze się dolewa... ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

eliska

Na forum od:

Post 6 sie 11, 17:20

wlaśnie Ty Psubracie mi zamieszałeś swoją oceną, podczas festiwalu :)))

Powrót do Każdy ma swoje kino