Konkurs Nowe Horyzonty - podsumowanie

Filmy 11. NH - wypowiedz się!
ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 29 lip 11, 23:09

Bardzo często jakoś po festiwalu podane są miejsca każdego filmu wg średniej ocen z głosowania widzów, dlatego też postanowiłam zrobić własny ranking tegorocznych tytułów konkursowych. Nie widziałam trzech (AUN, Terroryści, Lato Goliata), a reszta u mnie idzie tak:

11. Dharma Guns - jedna z największych bzdur filmowych w całej historii festiwalu, fajne zdjęcia i muzyka na nic się zdały
10. Utopians - straszne nudy i w dodatku kiepsko zrealizowany film
9. Ojczyzna - jak dla mnie jednak zdecydowanie zbyt monumentalne i nadęte
8. Jesteś tutaj - film dla umysłów ścisłych, sensowna realizacja totalnie kuriozalnej tezy
7. Wieczność - nie jestem fanką tego typu kina, nie dałam się przekonać Wujkowi, nie dałam i Wieczności
6. Attenberg - pomysł fajny, realizacja dobra (aktorstwo!), ale straszliwie brakowało mi jakiejś konkretnej puenty tej historii
5. Grabarz - historia sama w sobie piękna i urzekająca, mnie niespecjalnie jednak przekonała realizacja, bo nurtuje mnie przede wszystkim pytanie, czy to jest oby na pewno film
4. Grawitacja była wtedy wszędzie - znów historia kapitalna i świetnie opowiedziana, ale zmęczyła mnie strasznie chałupnicza, amatorska animacja, ale nazwisko autora do zapamiętania

3. Code Blue - widać generalnie, że reżyserka gra w trochę innej lidze niż większość twórców w konkursie, niemniej dla mnie to malutki krok wstecz w porównaniu do Nic Osobistego, które było rewelacyjne
2. Ruchy Browna - po dłuższym zastanowieniu Charlotte zmusiła mnie do głębszej refleksji niż Marian
1. Nagroda - bodaj najmniej nowohoryzontowy film w konkursie, ale najbardziej mi się podobał, gdyż lubię jak o trudnych, politycznych tematach opowiada się bez oczywistości i epatowania dramatyzmem

w sumie sekcję oceniam jakoś zbiorczo na 5/10, ale jednak jestem zadowolona, że oglądnęłam większość tych filmów

zupełnie w ciemno obstawiam, iż w głosowaniu jury wygra coś z trójki Nagroda/ Code Blue/ Wieczność, a z głosowania widzów Wieczność/ Grabarz/ Code Blue

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 29 lip 11, 23:44

Jak co roku, tytuły z ocenami w skali festiwalowej, ale z połówkami:

Dharma Guns: 6
Jesteś tutaj: 5,5
Grabarz: 5
Nagroda: 5 (tylko co to robi w konkursie?)
Ruchy Browna: 4,5
Code Blue: 4(,5?)
Wieczność: 4
Attenberg: 3
Lato Goliata: 3 (ale w zasadzie to nie wiem, co mam o tym myśleć)
Grawitacja...: 3-
Utopians: 2
Terroryści: 1

Wg mnie bardzo dobry konkurs mieliśmy w tym roku, dwa (może nawet trzy) najlepsze filmy festiwalu właśnie z konkursu, choć jeszcze zostały dwa dni (w których np. nowy Dumont), więc nie przesądzam.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 30 lip 11, 0:51

Attenberg --> 3,5 (film świetnie uzupełniający się z Kłem)
AUN – początek i koniec wszech rzeczy --> 1,0 (nie wytrzymałem i musiałem wyjść)
Code Blue --> 3,0 (nie skleiły się obie części i przez to mam wrażenie jakbym oglądał dwa filmy)
Dharma Guns --> 3,25 (za zdjęcia i muzykę, oglądanie tego filmu było przyjemne tylko, że... )
Grabarz --> 4,5 (momentami robi duże wrażenie, najbardziej zaskakujący, mój kandydat do nagrody FIPRESCI)
Grawitacja była wtedy wszędzie --> nie widziałem
Jesteś tutaj --> 4,0 (idąca w dobrym kierunku próba spotkania filmu i nauki)
Lato Goliata --> 3,85 (trochę dziwny, ma momenty bardzo dobre, jednak całość trochę zbyt abstrakcyjna)
Nagroda --> 3,25 (świetne zdjęcia i sugestywna atmosfera, jednak zabrakło pulsowania emocji)
Ojczyzna --> 4,0 (duża niespodzianka, nie wszystko w tym tempie daje się odczytać, ale ogólnie eksperyment się udał)
Ruchy Browna --> nie widziałem
Terroryści --> 3,75 (trochę tego za dużo wszystkiego, ale momentami bardzo zastawiające, przypomniało mi Revolution No 9 z Białego Albumu The Beatles z roklu 1968, teraz myślę, że jeśli to byłby film o... to jest to duże osiągnięcie, ale czy jest)
Utopians --> nie widziałem
Wieczność --> 4,75 (za dialogi i subtelny obraz związku dziewczyny i chłopaka)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 lip 11, 8:10

Terroryści: 6
Grabarz: 6
Code Blue: 5,5 (wielkie zaskoczenie po bardzo przeciętnym Nic osobistego)
Ruchy Browna: 5 (nie to co Wolfsbergen, ale film i tak bdb)
Wieczność: 5
Lato Goliata: 4
Utopians: 4

Nagroda: 3,5
Grawitacja była wtedy wszędzie: 3
Jesteś tutaj: 2,5
AUN: 1,5

Dharma Guns: nie widziałem
Ojczyzna: nie widziałem
Attenberg: nie widziałem (będzie w kinach)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 30 lip 11, 12:29

Code Blue: 4.5
Wieczność: 4.5
Ruchy Browna: 4
Nagroda: 3.75
Attenberg: 3.5
Ojczyzna: 3
Utopians: 2.75
Lato Goliata: 2
AUN: 1
Pozostałych filmów nie widziałem i (z wyjątkiem Grabarza) nie żałuję.

Odp. dla Mrozikosa: Co Nagroda robi w konkursie? Wygrywa plebiscyt publiczności (tak obstawiam).

krzysiek_slejw

Na forum od:
29 lip 10, 10:25

Post 30 lip 11, 14:58

Attenberg 4.5
AUN 3.0
Dharma Guns 1.0
Grabarz 5.0
Gravity 3.0
Lato Goliata 2.0
Nagroda 5.5
Ruchy Browna 2.0
Utopians 1.5
NH 06,07,08,09,10,11,12 ; AFF 10,11
http://louder.tk
http://orxateria.tk

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 30 lip 11, 17:40

Ja jestem bardzo zadowolony z tegorocznego konkursu. Żałuję tylko przegapienia "Jesteś tutaj", ale niestety nie wstałem na seans na 10.

Oceny:

Attenberg: 3,5, nie bardzo zrozumiałem po co ten film powstał i zdawał się nie za bardzo mieć puentę, ale oglądało się dobrze
Code Blue: 4,5, dla mnie sporym problemem jest to, że reżyserka musiała wyjaśniać, co miała na myśli
Dharma Guns: 2, film, którego nawet reżyser nie rozumie
Grabarz: 5,5, najlepszy film konkursowy!
Grawitacja była wtedy wszędzie: 5, wierzę w szczerość tego histerycznego krzyku przeciwko światu pozbawionemu cudów
Ruchy Browna: 4, dobry, ale w sumie dość klasyczny jednak
Wieczność: 4, dobrze się oglądało, aż za łatwo jak na konkurs
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 31 lip 11, 8:07

Oglądałem 4 filmy z konkursu. Najbardziej podobała mi się "Nagroda" - rzeczywiście pewnie najbardziej "klasyczny" film konkursu, ze świetnymi zdjęciami Wojciecha Staronia i znakomitą dziecięcą bohaterką.
Również dobrze oceniam "Code Blue" i "Attenberg" z przekonywującymi głównymi rolami żeńskimi. Swoją drogą Urszula Antoniak nakręciła film zupełnie inny od jej debiutanckiego obrazu "Nic osobistego" potwierdzający, że cały czas szuka oryginalnych artystycznych środków wyrazu.
Nie przekonał mnie za to grecki film "Ojczyzna", w którym niektóre rozwiązania reżysera wydały mi się sztuczne i nieprzekonywujące.
Bawiąc się w typowanie laureatów tegorocznego konkursu - myślę, że nagrody podzielą między sobą, któreś z następujących filmów: "Code Blue", "Grabarz", "Nagroda", "Wieczność".
marco

poughkeepsie

Na forum od:
31 lip 08, 9:26

Post 31 lip 11, 19:55

Na 6 nic nie zasłużyło, ogólnie uważam, że konkurs w tym roku był bardzo słaby, a jak będzie więcej takich g... jak Terroryści to dziękuję postoję.
5 - Jestem tutaj
5 - Wieczność
5 - Grabarz
5 - Grawitacja była... - ze względu na formę i włożoną pracę uważam, że to był najbardziej nowohoryzontowy film w tym roku
4 - AUN
4 - Ruchy Browna
3 - Nagroda
1 - Terroryści
1 - Code Blue

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 3 sie 11, 10:45

W tegorocznym konkursie nic mnie nie poruszyło tak mocno jak "Zwyczajna historia" rok temu... Moim zdaniem filmy konkursowe były co najwyżej dobre, bez mocnych uderzeń, dlatego w tym roku bez szóstek:
Code blue - 5
Jesteś tutaj - 5
Eternity - 4
Ruchy Browna - 4
Attenberg - 4
Ojczyzna - 4
Grabarz - 3
Nagroda - 3
Utopians - 2
Drzwi szeroko otwarte - 2
Pozostałych nie widziałem. ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 3 sie 11, 11:09

Ale czy Drzwi szeroko otwarte nie były prezentowane w Konkursie Filmów o Sztuce??

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 3 sie 11, 11:44

Konkurs zawsze kończy się wtedy, kiedy przyjeżdżam na festiwal, dlatego zobaczyłem tylko część filmów. Selekcja wydaje się mniej ciekawa niż w zeszłym roku, chociaż wciąż mam przed sobą seanse "Attenberg", "Code Blue" i "Grabarza". Zabrakło odkrycia na miarę "Mamy" czy "Le quattro volte". Poza tym częściej niż w latach poprzednich miałem wrażenie, że gdzieś już to widziałem, zwykle w lepszej odsłonie.

Spośród wszystkich obejrzanych filmów najbardziej zaintrygowało mnie - co nie oznacza, że najbardziej się spodobało - "Lato Goliata". Ciekawe połączenie fabuły i dokumentu z chaotyczną linią narracyjną, pozornie niedbale prowadzonymi wątkami i wspaniałą ostatnią sceną. Taki "work in progress". Ciekawe.

Gdybym nie widział poprzednich filmów Nanouk Leopold, to moim faworytem byłyby "Ruchy Browna". Choć może trzeba docenić tę konsekwencję w drążeniu neurotycznej osobowości naszych czasów.

Na takie urocze filmy jak "Grawitacja..." nie daje się już nabrać.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 3 sie 11, 12:54

chinaski napisał(a):Ale czy Drzwi szeroko otwarte nie były prezentowane w Konkursie Filmów o Sztuce??

Być może, nie sprawdzałem katalogu pisząc listę...
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 3 sie 11, 13:24

attenberg 5 (za groteskowosc, niekonwencjonalne spojrzenie ale jednoczesnie zwyczajni ludzie i zwyczajna historyjka)
code blue 5 (choc nie moge go przetrawic wciaz, ale skoro wracam myslami to chyba jednak na tyle zasluguje)
grabarz 4 (pomysl ok, ale raz ze zmeczone oczy nie pozwolily mi tego obejrzec a dwa ze wolalabym tu jednak polska sciezke dzwiekowa by przymknac czasem oczy, zatopic wzrok w obrazie a nie szukac napisow)
utopians 4 (postaci ok, historyjka ok, ale wszystko jakies niedorobione jednak a spotkanie po filmie to farsa po prostu..)

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 10 sie 11, 21:52

Nie zobaczyłem Attenberga i Code Blue, ale było wiadomo, że one i tak będą miały późniejsze kinowe premiery.

Reszta zestawu:

Grabarz - 6
Wieczność - 6
Ojczyzna - 4
Grawitacja była wtedy wszędzie - 4
Ruchy Browna - 4
Nagroda - 3
Jesteś tutaj - 3
Dharma Guns - 2
Terroryści - 2
Utopians - 1
Lato Goliata - 1
AUN – początek i koniec wszech rzeczy - 1

Największe rozczarowanie konkursowe oceniłem bynajmniej nie na 1, ale na 3. To Nagroda, niewyróżniający się niczym średniak, wyprany z emocji film telewizyjny. Nie mam pojęcia, na czym polegała jego nowohoryzontowość. Umieściłbym go w Panoramie, nie w konkursie.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 10 sie 11, 22:47

tangerine napisał(a):uporządkowałem wg uproszczonej punktacji

Wieczność --> 5
Grabarz --> 4,5
Jesteś tutaj --> 4
Ojczyzna --> 4
Lato Goliata --> 3,75
Attenberg --> 3,75
Terroryści --> 3,75
Nagroda --> 3,5
Dharma Guns --> 3,25
Code Blue --> 3
AUN – początek i koniec wszech rzeczy --> 1

Grawitacja była wtedy wszędzie --> nie widziałem
Ruchy Browna --> nie widziałem
Utopians --> nie widziałem

worren

Na forum od:
15 sty 11, 11:47

Post 21 sie 11, 18:19

Nie udało mi się zobaczyć m.in. "Grabarza" i "Code Blue". Resztę oceniam następująco:

Wieczność - 5
Attenberg - 4
Nagroda - 4
Grawitacja była wtedy wszędzie - 4
Ruchy Browna - 3,5
Jesteś Tutaj - 3
Lato Goliata - 3
Dharma Guns - 3
Utopians - 2

Poziom konkursu dobry, choć zabrakło ewidentnie takich filmów, jak "Finisterrae", "Gandu" czy "Flying Fish". Wszystkie były pokazywane w ramach Ars Independent w Katowicach. "Finisterrae" byłby z pewnością kandydatem do nagród, a o dwóch pozostałych długo by się dyskutowało w kuluarach, bo idealnie pasowały do charakteru konkursu głównego. Szkoda, że Jury nie dostrzegło tajskiej "Wieczności" - mojego faworyta z obejrzanych produkcji.

Powrót do Każdy ma swoje kino