Ojczyzna, reż. Syllas Tzoumerkas

Filmy 11. NH - wypowiedz się!
miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 23 lip 11, 20:36

Lekcja patriotyzmu z Grecji. Ale nie jest to patriotyzm z łopotem flag i śpiewaniem hymnu na baczność. Dużo twarzy, a na wszystkich to jedno pytanie: "Quo Vadis, Grecjo?" Grecją jest ten umierający dziadek, a wokół niego zgromadzona rodzina. Mocne, czasem bolesne.

Ocena: 5/6

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 23 lip 11, 23:21

Film opowiadany niemal od początku do końca w histerycznym tonie. Są jednak momenty magiczne, najczęściej kiedy nagle zapada cisza lub przemawia jedna osoba. Docenić trzeba scenariusz odważny, drapieżny, cały film wolałbym jednak poddać obróbce w funkcji slow-motion. Wolniej, wolniej, po co ten rollercoster na złamane karku ?! Ogólnie mimo wszystko pozytywnie ocenić trzeba ten film, ale zastrzegam - pierwsze 20 minut należy zacisnąć zęby i trzymać się mocno oparcia. Będę was kusić wizje miłej kawiarnianej atmosfery, ale warto się przemęczyć żeby się przekonać dokąd to prowadzi/odkąd. Trochę te wszystkie aluzje polityczne mało przekonujące, ale analiza hymnu dokonywana przez nauczycielkępozostanie jedną z najmocniejszych scen tego festiwalu. Czuję się jakby ktoś wgrał do mojego mózgu informacje w prędkości x10 i teraz je rozpakowuję, ale w sumie warto. Chociaż moje kino to nie jest na pewno.

paNMieczyslaw

Na forum od:
10 cze 05, 8:48

Post 24 lip 11, 8:53

miecznik napisał(a):Dużo twarzy, a na wszystkich to jedno pytanie: "Quo Vadis, Grecjo?" Grecją jest ten umierający dziadek, a wokół niego zgromadzona rodzina. Mocne, czasem bolesne.

Ocena: 5/6

Ja bym raczej powiedział, "Quo Vadis grecka kinematografio?", a umierającego nestora rodziny porównał właśnie do niej.

Powrót do Każdy ma swoje kino