23 mar 11, 9:04
Nie jestem wcale pewien, czy to taka dobra wiadomość, bo jak rozumiem oznacza, że wszystkimi sprawami będą się zajmowali nowi ludzie, a nie jak dotąd pracownicy Mediateki. Jak wiadomo, zawsze pojawiają się jakieś problemy, a to temu nie doszła zapłata, a to ten chce coś zmienić, etc. Pracownicy Mediateki dzięki doświadczeniu załatwiali te sprawy coraz lepiej, a nowi będą musieli się wszystkiego uczyć.
W tym roku na AFF testowano już "nowych ludzi", ale skala tego przedsięwzięcia była dużo niższa. Zmianę jakościową (na gorsze) było mocno widać. Byłem świadkiem takiej sytuacji w Heliosie, w której ktoś chciał załatwić coś wcale nie bardzo skomplikowanego, stał w kolejce, a jak doszedł i zapytał, o to o co chciał zapytać, to natychmiast wprowadził w konsternację sprzedawców. A właściwie nie wprowadził, bo stwierdzili że są w pracy pierwszy dzień, kazano im tu stać i wydawać bilety i nic nie wiedzą i (w domyśle, bo tak nie powiedzieli) nic ich to nie obchodzi. W przypadku AFF nie był to problem, bo nie było długich kolejek, ale na ENH zawsze tworzą się długie kolejki, ludzie się denerwują, a jak będą to obsługiwać zupełnie nowi ludzie, to spodziewam się sporej porcji chaosu.
Nie wątpię, że organizatorzy zrobią wszystko, żeby tego uniknąć, ale wszystkiego przewidzieć się nie da i dlatego właśnie warto mieć doświadczonych ludzi. Miejmy nadzieję, że mimo wszystko się uda, choć ja na pewno będę starał się załatwiać wszystko jak najszybciej, żeby nie ryzykować potencjalnych problemów tuż przed rozpoczęciem festiwalu.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.