Pakiet multimedialny - zaczynamy!

Forum największego projektu edukacji filmowej w Polsce.
kars

Na forum od:
3 lut 11, 16:33

Post 3 lut 11, 17:00

Witam,
Do Państwa rąk trafił pakiet multimedialny "Czy wierzysz w to, co widzisz?".
Zapraszam do wyrażania opinii, komentarzy dotyczących pakietu. Bardzo zależy nam na Państwa sugestiach. Chcemy, żeby pakiet się rozwijał, żeby był pomocny i inspirujący. Mam nadzieję, że mieli Państwo już szansę przyjrzeć się możliwościom tego wydawnictwa lub nawet przetestować je w pracy z uczniami. Który scenariusz wydaje się Państwu najbardziej interesujący? Które materiały filmowe są najbardziej inspirujące?
Niniejszym otwieram dyskusję i burzę mózgów (mam nadzieję)!

gena222

Na forum od:
9 lut 11, 17:10

Post 15 lut 11, 15:04

Witam,
Pakiet otrzymałam jakieś 2 tygodnie temu i miałam już okazję przeprowadzić lekcję przy jego pomocy. Oczywiście, oprócz względów estetycznych (pakiet jest naprawdę pięknie wydany), które są ewidentne, pakiet okazał się niezwykle pomocny. Robiąc maturalną powtórkę, rozszerzyłam zajęcia na temat narodzin nazizmu i pokazałam fragmenty "Triumfu woli". Ciekawym pomysłem okazało się włączenie materiału filmowego - po pierwsze wspólnie z uczniami mogliśmy zanalizować realia historyczne (przemowy nazistowskich polityków, ówczesna sytuacja polityczna, kryzys gospodarczy etc. - i tu pomocne okazały się zaproponowane ćwiczenia i metody pracy). Był to też interesujący przyczynek do wprowadzenia elementów historyczno-filmowych. Ale to co uważam za najbardziej twórcze pojawiło się gdzieś na uboczu głównego tematu. Moi uczniowie zaczęli analizować przemówienia współczesnych polityków, kampanie wyborczy w mediach i środkach wyrazu, dzięki którym kreuje się wizerunki polityków. Zaczęli porównywać je z filmem Leni Riefenstahl. Było to naprawdę ciekawe i inspirujące.
Jestem ciekawa jak sprawdzą się pozostałe scenariusze. Tylko wtedy widać (kiedy zastosuje się je w praktyce), czy rzeczywiście to działa. Polecam scenariusz "ideologia zamknięta w kadrze"!

Pozdrawiam,
Eugenia, Szczytno

Jolqa

Post 15 lut 11, 18:02

Bardzo fajna rzecz- dużo inspirujących materiałów. Prowadzę koło filmowe, więc mogę sporo nawet ponadprogramowych treści wprowadzać. Przeprowadziłam już zajęcia o gatunkach- "Pół serio " obejrzeliśmy na prośbę uczniów w całości:) Wykorzystałam też na zajęciach scenariusz o audiowizualności- zajęcia zostały wysoko ocenione przez młodzież. Ten scenariusz planuję zrealizować jeszcze na godzinie wychowawczej (może okrojony ), myślę ,że się sprawdzi. Szkoda,że reprodukcje nie są w większym formacie:)
Pozdrawiam

magno

Na forum od:
20 mar 11, 21:48

Post 20 mar 11, 21:50

Pracuję z pakietem w klasie pierwszej i drugiej. Najbardziej podobają mi się lekcje dotyczące języka filmu. Do tej pory ciężko było mi znaleźć ciekawe przykłady ilustrujące to, co mówię. Tu mam i prezentacje, i ciekawe przykłady, i inspirujące zadania domowe. Bardzo Wam dziękuję. Jestem w 100% zadowolona!!!

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 20 mar 11, 23:57

Opinia mojej mamy :)

Jest to ciekawa i solidna pod względem merytorycznym pomoc dla tych, którzy uczą polskiego, historii, WOK-u oraz dla prowadzących kółka filmowe. Sama wykorzystam na etyce i na lekcji wychowawczej blok o dokumencie, który zmusza do dyskusji o pojęciach prawdy i obiektywizmu, każąc zweryfikować stereotypowe wyobrażenia na temat filmu dokumentalnego rozumianego jako czysta rejestracja wycinka rzeczywistości. Podoba mi się też blok o filmie jako żródle historycznym, jego tematyka jest dopasowana do programu i w ciągu trzech godzin można omówic PRL, faszyzm i komunizm. Wszystko ilustrowane fragmentami filmowymi, a więc są obrazki, co uczeń bardzo lubi, a co ważniejsze w scenariuszach zaproponowano zadania, w wykonanie których muszą się angażować wszyscy uczniowie ze szczególnym uwzględnieniem pracy w grupach, kórej osobiscie nie znoszę, ale na jej punkcie wszyscy metodycy i wizytatorzy dostali hopla. Reasumując, pakiet powinien zadowolić wszystkich, tym bardziej, że nie wymaga dostępu do komputera, gdyż płyta jest dwustronna i wystarczy DVD.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

januszi

Post 27 kwi 11, 11:16

Pakiet jest wykonany w bardzo estetyczny i użyteczny sposób. Zawartość DVD-ROM-u jest doskonale dobrana i pozwala na wykorzystanie materiałów w trakcie lekcji z rzutnikiem multimedialnym bez używania, czasem zbednych, kserkopii - materiały w formacie pdf można prezentować na przemian z prezentacją multimedialną i materiałami wideo. Bardzo podoba mi się materiał dotyczący gatunków filmowych - dotychczas udało mi się przeprowadzić na godzinach wychowawczych jedynie lekcje dotyczące tej tematyki, lecz bardzo pozytywny odbiór materiałów zachęca mnie do wykorzystywania pozostałych materiałów w miarę możliwości. Bardzo dziękuję za pakiet. Zdecydowanie polecam!

Pozdrawiam.

klaudia_kw

Post 20 kwi 12, 13:27

Witam!
W jaki sposób można otrzymać pakiet multimedialny?

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 21 kwi 12, 21:32

Pani Klaudio, pakiet jest już dostępny on-line pod nazwą EKRAN 2.0:
http://www.nhef.pl/edukacja/artykul.do?id=1312
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Powrót do Nowe Horyzonty Edukacji Filmowej