Gazeta NHEF: HORYZONTY FILMOWE

Forum największego projektu edukacji filmowej w Polsce.
kars

Na forum od:
3 lut 11, 16:33

Post 9 gru 11, 9:58

Witam na forum dla zespołu redakcyjnego HORYZONTÓW FILMOWYCH. Forum służy do naszej wewnętrzenej readkcyjnej komunikacji.
Zapraszamy jednak wszystkich, którzy mają pomysły, pytania, sugestie dotyczące pierwszego numeru gazety tworzonej przez uczestników Nowych Horyzontów Edukacji Filmowej w kinie Muranów. Pierwszy numer ukaże się w lutym w dwóch wersjach drukowanej i internetowej. Premierowy numer poświęcony będzie zagadnieniu BUNTU. Czekamy na Wasze pomysły:)

Różowobrody

Na forum od:
9 gru 11, 14:20

Post 9 gru 11, 14:39

Witam, tu jest link do pierwszych projektów loga Filmowych Horyzontów. Jeśli macie jakieś uwagi. sugestie- piszcie.http://my.imageshack.us/v_images.php

kamirru

Na forum od:
9 gru 11, 16:14

Post 9 gru 11, 16:16

Witam.Moje imię i nazwisko Kamil Nowak. Jestem z g. 126. Jestem w dziale technicznym, tekstów ogólnych i jako fotograf. Moim zadaniem jest napisać wstęp do numeru. ;)

kamirru

Na forum od:

Post 9 gru 11, 16:20

Różowobrody napisał(a):Witam, tu jest link do pierwszych projektów loga Filmowych Horyzontów. Jeśli macie jakieś uwagi. sugestie- piszcie.http://my.imageshack.us/v_images.php

mógłbyś wkleić nowy link ? bo ten nie działa.

Różowobrody

Na forum od:

Post 9 gru 11, 16:53

mhm... znasz jakąś stronę na której można by uploadnąć zdjęcia bez a potem pokazać je innym bez rejestracji?

Patryk Łukuć

Na forum od:
9 gru 11, 16:59

Post 9 gru 11, 17:09

Cześć mam na imię Patryk i jestem w dziale "wywiadowczym". Będę przeprowadzał wywiad z Michałem Ogórkiem albo Bartoszem Konopką. Pozdro dla wszystkich :twisted:

Polais

Na forum od:
9 gru 11, 19:41

Post 9 gru 11, 19:50

Hej, jestem Pola Artecka, Władysławiaczka z krwi i kości :D. Jestem w dziale ogólnym. Będę pisać felietony oraz swoje opowiadanie - co by trochę od tematyki filmowej odsapnąć :)

Grzegorz Korcz

Na forum od:
9 gru 11, 20:27

Post 9 gru 11, 20:30

Cześć, jestem Grzesiek Korcz z działu recenzji. Będę pisał recenzje oraz felietony. Mój mail: krocz@poczta.onet.pl

kamirru

Na forum od:

Post 10 gru 11, 12:29

Różowobrody napisał(a):mhm... znasz jakąś stronę na której można by uploadnąć zdjęcia bez a potem pokazać je innym bez rejestracji?

tu nie chodzi o strone tylko o link. bo jest do profilu a nie do zdjęcia, musisz skopiować link do zzdj na forum.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 11 gru 11, 12:48

kamirru napisał(a):
Różowobrody napisał(a):mhm... znasz jakąś stronę na której można by uploadnąć zdjęcia bez a potem pokazać je innym bez rejestracji?

tu nie chodzi o strone tylko o link. bo jest do profilu a nie do zdjęcia, musisz skopiować link do zzdj na forum.

Jak w poniższym przykładzie należy przekopiować link z pola "Direct":
http://img38.imageshack.us/img38/8462/imageshackgvq.jpg

Kat.fest

Na forum od:
11 gru 11, 13:37

Post 11 gru 11, 13:39

Hej, nazywam się Kasia Desput bedę zajmowała się relacjami z festiwalów filmowych i różnych uroczystości tegoż typu. W pierwszym numerze zajęłabym się Watch docs'ami, póki co jednak czekam na odpowiedź od koordynatorki.

FallenA

Post 11 gru 11, 19:20

Hej, nazywam się Natalia Kossakowska jestem w trzech sekcjach: technicznej (gł. rysunki) , tekstów ogólnych (tekst o buncie twórców filmów poprzez zastosowanie innych niż dotychczas rozwiązań) oraz festiwale i wydarzenia. Mój e-mail: natikoss@interia.pl

qbisses

Na forum od:
12 gru 11, 14:14

Post 12 gru 11, 14:22

Witajcie, nazywam się Kuba Ryszkiewicz i jestem odpowiedzialny za grupę "wywiadowczą". Mam pierwsze informacje odnośnie naszych zajęć:
* 5 stycznia w godzinach między 14 a 16 odbędą się warsztaty. Poprowadzi je Roman Walczak, dziennikarz ArtRock'a. Opowie wam jak się przygotować do wywiadu, jak przeprowadzić i jak to potem obrobić, by tekst wyglądał jak należy.
* Wywiad z Bartoszem Konopką i Michałem Ogórkiem wstępnie został umówiony na 12 stycznia w godzinach 15-17.
* Informacja o wywiadzie z Katarzyną Herman - informacje wkrótce.

Pytania do 2 stycznia wyślijcie na adres karolina@nowehoryzonty.pl

Pozdrawiam

Kuba

Adam Biedulski

Na forum od:
12 gru 11, 18:01

Post 13 gru 11, 17:44

Witam, Tu Adam Biedulski - kolejny z wywiadowców. Mail: makak1011@wp.pl :chaplin:

PS- rzy okazji drobne pytanko do P. Kuby: jak dzielimy się przy wywiadach? I czy wiadoma jest już data trzeciego wywiadu? Byłbym nim zainteresowany.
Adam B.

qbisses

Na forum od:

Post 13 gru 11, 21:52

Co do pani Herman, to powinienem mieć odpowiedź jutro i jak tylko będę coś wiedział, dam znać. Nad dzieleniem się, musimy się jeszcze zastanowić.

Pozdrawiam

Kuba

ewa.

Na forum od:
10 gru 11, 15:44

Post 14 gru 11, 18:59

cześć, jestem Ewelina i będę pisać recenzje. mail: ewelina.lapinska@gmail.com

Różowobrody

Na forum od:

Post 14 gru 11, 19:13

qbisses

Na forum od:

Post 15 gru 11, 15:03

Założyłem osobny wątek na naszym forum i tam będę zamieszczał informacje dla grupy "wywiadowczej".

Kuba

kars

Na forum od:

Post 19 gru 11, 16:30

Drodzy,
Chcielibyśmy spotkać się z Wami jeszcze przed świętami – 21.12 o godz. 16:00 w kawiarni kina. Zrobimy sobie burzę mózgów na temat tematów, które wymyśliliście. Tak, żeby każdy wiedział co przez święta co robić.
Mamy też już dwa ogłoszenia:
Dla grupy wywiadowczej i wszystkich zainteresowanych pisaniem wywiadów:
* 2 styczeń - wysyłacie propozycje pytań do naszych rozmówców, wszyscy piszą do wszystkich, żeby na warszatach z panem Romanem było nad czym pracować.
* 5 styczeń - między 14 - 16 warsztaty. spotykamy się w kawiarni kina Muranów (jeśli coś się zmieni, będziemy informować) i mamy zajęcia z Romanem Walczakiem z ArtRock'a
* 9 styczeń - między 14 - 16. Wywiad z Katarzyną Herman.
* 12 styczeń - między 15 - 17. Wywiad z Bartoszem Konopką i Michałem Ogórkiem.

Teksty (recenzje, ogólne, wydarzenia):
•Warsztaty krytyczno-filmowe z Martą Brzezińską z Uniwersytetu Warszawskiego, która pisze dla Filmwebu, wygrała prestiżowy konkurs im. Mętraka i jest recenzentką kwartalnika literackiego „Wyspa” – warsztaty odbędą się między 10 a 15.01 – do 5.01 musicie wysłać wstępny tekst, bo na nich między innymi będziemy pracować na warsztatach

Więcej szczegółów na naszym spotkaniu w środę. Do zobaczenia:)
Pozdrawiam w imieniu wszystkich koordynatorów,
Karolina

kars

Na forum od:

Post 23 gru 11, 11:44

Kochani,
Na ostatnim spotkaniu redakcyjnym omówiliśmy kwestię loga. Najbardziej podoba nam się pomysł z czarnobiałą rolką filmową (gazeta też będzie czarnobiała, więc żadne kolory nie wchodzą w grę). Mamy kilka uwag:
Taśma filmowa miała by być bardziej wyeksponowana, a logo znajdowało by się w jednej z klatek.
Dodatkowo na dole każdej strony byłaby mała rolka filmowa z taśmą rozwijającą się od lewek do prawej, a w ostatniej klatce po prawej znajdował by się numer strony.

Marta podrzuciła też linki do open source images:

http://openclipart.org/search/?query=reel
http://openclipart.org/search/?query=movie+tape

zbyt dużo niestety ich tu nie ma, ale może coś Was zainspiruje. Ustaliliśmy, że szukamy w sieci jakiś inspiracji dla Adriana, który projektuje logo – jeśli znajdziecie coś fajnego to przesyłajcie do mnie lub zamieszczajcie na forum.

Uruchomimy też stronę gazety na Facebooku i tam będziemy się komunikować. Chyba będzie to sprawniejszy sposób. Będę Was jeszcze o tym informować.

Przypominam, że:
- Recenzja (do 500 słów), Teksty krytyczno-analityczne (do 1500 słów), wywiad bez ograniczeń
- Wstępny tekst wysyłacie do 5.01 (do godz. 24:00), pytania do wywiadów do 2.01 (do godz. 24:00)
- 2 styczeń - wysyłacie propozycje pytań do naszych rozmówców, wszyscy piszą do wszystkich, żeby na warszatach z panem Romanem było nad czym pracować.
- 5 styczeń - między 14 - 16 warsztaty. spotykamy się w kawiarni kina Muranów (jeśli coś się zmieni, będziemy informować) i mamy zajęcia z Romanem Walczakiem z ArtRock'a
- 9 styczeń - między 14 - 16. Wywiad z Katarzyną Herman.
- 12 styczeń - między 15 - 17. Wywiad z Bartoszem Konopką i Michałem Ogórkiem.
- Warsztaty krytyczno-filmowe z Martą Brzezińską z Uniwersytetu Warszawskiego, która pisze dla Filmwebu, wygrała prestiżowy konkurs im. Mętraka i jest recenzentką kwartalnika literackiego „Wyspa” – warsztaty odbędą się między 10 a 15.01 – do 5.01 musicie wysłać wstępny tekst, bo na nich między innymi będziemy pracować na warsztatach

To chyba wszystko.
Wesołych Świąt i do zobaczenia w Nowym Roku :)

Karolina

Agata W.

Na forum od:
23 gru 11, 20:16

Post 23 gru 11, 20:38

Jeśli chodzi o logo to poszperałam trochę w google i parę znalazłam. Podzielę się tymi, które najbardziej przypadły mi do gustu:
http://img839.imageshack.us/img839/3465/49142299.jpg
http://img831.imageshack.us/img831/3008/93954895.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/3213/78625183.jpg
Tyle znalazłam.
Logo zgodnie z propozycjami rzuconymi na spotkaniu mogłoby znajdować się w jednej z klatek. Przykład podałam w ostatnim linku na tyle na ile pozwalały mi moje marne zdolności grafiki komputerowej. Podam jeszcze jedną propozycję zupełnie z innej beczki:
http://img694.imageshack.us/img694/1969/31872681.jpg

To takie moje luźne propozycje. Nóż się przydadzą ;)

Różowobrody

Na forum od:

Post 29 gru 11, 13:09

Najgorsze w zrobieniu tego loga jest wpasowanie tytułu gazety w klatkę tak, żeby wyglądała jak część wyświetlanego obrazu, a nie nałożony element. Tu jest problem.

kars

Na forum od:

Post 2 sty 12, 16:50

Witajcie w Nowym Roku,

Większość z Was stwierdziła, że forum nie jest najlepszym miejscem komunikacji, dlatego otworzyliśmy na Facebooku stronę Horyzontów Filmowych. Muszę Was jednak na nią zaprosić. Mam prośbę, wejdźcie na naszą stronę FB (http://www.facebook.com/#!/pages/Horyzo ... 5033307912) i wyślijcie do administartora (czyli do mnie) wiadomość, żeby Was dodać. Umówmy się, że wszyscy zrobimy to do pt 6.01, tak żebym wiedziała, że forum nie funkcjonuje od 6.01 już jako nasza oficjalna strona do komunikacji.

Teraz sprawy organizacyjne:

TERMINY WARSZTATÓW:

5.01 o godz. 14:00
warsztaty z pisania i prowadzenia wywiadu (prowadzenie Roman Walczak – ArtRock)
UWAGA!!! Warsztaty otwarte są dla wszystkich nie tylko dla grupy, która zajmuje się wywiadami. Poprosiłabym wszystkich chętnych o mailowe potwierdzenie przybycia do 4.01.
Warsztaty odbędą się w siedzibie Stowarzyszenia Nowe Horyzonty na Zamenhofa 1 (niedaleko kina Muranów, za Komendą Stołeczną Policji). W kinie spotykamy się o 13:45 i możemy wspólnie iść do SNH.

9.01 o godz. 14:00
Warsztaty krytyczno-analityczne dotyczące przesłanych przez Was tekstów (prowadzenie Marta Brzezińska – UW, filmweb)
UWAGA!!! Warsztaty otwarte są dla wszystkich nie tylko dla grupy, która zajmuje się recenzjami, tekstami ogólnymi i wydarzeniami. Poprosiłabym wszystkich chętnych o mailowe potwierdzenie przybycia do 4.01.
Warsztaty odbędą się w siedzibie Stowarzyszenia Nowe Horyzonty na Zamenhofa 1 (niedaleko kina Muranów, za Komendą Stołeczną Policji). W kinie spotykamy się o 13:45 i możemy wspólnie iść do SNH.

Przypominam:
GRUPA WYWIADOWCZA – do dzisiaj do 24:00 czekamy na pytania od Was
PISZĄCY RECENZJE, TEKSTY OGÓLNE, PISZĄCY O WYDARZENIACH – na Wasze teksty czekamy do 5.01 do 24:00.

Pamiętajcie, proszę, o tych terminach, a warsztaty będą fajniejsze i wszyscy więcej się nauczymy!
Podpisujcie też swoje teksty imieniem i nazwiskiem w nazwie pliku. Ja przesyłam później Wasze teksty prowadzącym warsztaty.

Pamiętajcie o FB!!!

Pozdrawiam i Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

karolina

Powrót do Nowe Horyzonty Edukacji Filmowej