Specjalny pokaz i spotkanie z organizatorami

Wasze propozycje. Zapowiedzi programowe. Sprawy organizacyjne.
aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 20 paź 11, 17:41

w środę 26 października o godz. 19.00 w słynnej sali nr 6 Heliosa Wrocławianie będą mieli okazję przedpremierowo obejrzeć film "Jack Goes Boating" Philipa Seymoura Hoffmana (2. AFF sekcja Highlights) i spotkać się z Romanem Gutkiem i Urszulą Śniegowską.

Pan Roman zaprasza szczególnie forumowiczów nh i deklaruje chęć rozmowy o AFF, NH, Heliosie, DCF-ie, o bolączkach, propozycjach, planach, o wszystkim, o czym tylko chcecie :) spotkanie odbędzie się po projekcji, mam nadzieję na obecność i relację któregoś z naszych wysłanników, a najlepiej wszystkich

http://www.americanfilmfestival.pl/aktu ... do?id=1810

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 20 paź 11, 22:30

W środę wieczorem to ja nie mogę. To się zresztą wyjątkowo źle składa, bo to jedyny wieczór w tygodniu, który zdecydowanie odpada.

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 20 paź 11, 22:40

Zadać za Ciebie jakieś pytanie? ;-)

Grzes

Na forum od:

Post 20 paź 11, 22:55

A to ja zestawu stałych pytań niestety nie mam - jeśli jakiekolwiek zadaję, to one powstają w praniu. Ale dzięki za propozycję, nawet jeśli nie była serio.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 20 paź 11, 23:28

Szkoda, że to nie w sobotę i szkoda, że w czasie Pięciu smaków...

Melomanka

Na forum od:
26 lip 10, 15:35

Post 21 paź 11, 0:33

No nie do końca serio, bo chętnie bym pomogła, ale nieśmiała jestem :-)

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 21 paź 11, 8:58

No niestety w środku tygodnia to ja jestem w Warszawie.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 21 paź 11, 11:21

Ale super - na 99% będę! :D

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 21 paź 11, 12:03

Jarosz napisał(a):Ale super - na 99% będę! :D

yo tambien

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 22 paź 11, 6:00

Zazdroszczę wrocławskim "Forumowiczom", którzy będą mogli zadać szereg pytań dotyczących AFF i NH - czekam już na relację ze spotkania. Swoją drogą może udałoby się zorganizować pokaz filmu "Jack Goes Boating" Philipa Seymoura Hoffmana także w kinie "Muranów" i zorganizować spotkanie?
marco

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 23 paź 11, 11:35

Jeśli zajrzę na festiwal to weekendowo, ale pytanie do organizatorów jest bardzo oczywiste:
Czy rusza II edycja Klubu Krytyków Filmowych, czy można mieć nadzieję, że wcześniej i że filmów będzie więcej? ;-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 paź 11, 18:22

marco napisał(a):Zazdroszczę wrocławskim "Forumowiczom", którzy będą mogli zadać szereg pytań dotyczących AFF i NH - czekam już na relację ze spotkania. Swoją drogą może udałoby się zorganizować pokaz filmu "Jack Goes Boating" Philipa Seymoura Hoffmana także w kinie "Muranów" i zorganizować spotkanie?

Marco,

zapraszam do kina Muranów w najblizszy wtorek, 25 października na godzinę 11.00. Najpierw konferencja prasowa, później pokaz filmu "Jack Goes Boating". Po konferencji będzie można zadać pytania. Teraz przed AFF , w zwiżazku z moim zagranicznym wyjazdem, trudno będzie zorganizować jeszcze jeden wieczornypokaz i spotkanie, ale w przyszłości będziemy częściej organizować pokazy dla forumowiczów, oczywiście w godzinach wieczornych.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 25 paź 11, 19:12

zapytajcie, co na 2. AFF będzie mógł obejrzeć "zakon nh" (bo Cassavetesa już nie będzie)

tangerine

Na forum od:

Post 25 paź 11, 20:31

Mam nadzieję, że będzie Cassavetes, Godard oraz nowy Garrel...

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 paź 11, 8:38

tang, wymyśl taki projekt: Wątki amerykańskie w twórczości mistrzów kina europejskiego

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 26 paź 11, 9:57

Ja dzisiaj nie mogę być w termosie, więc nie zapytam. Trzeba poczekać do piątku na kalendarz i opisy - może to choć podsunie jakieś tropy, za którymi warto pójść.. Ja jednak raczej szykuję się na fragmenty retrospektyw. "Niebiańskie dni" na dużym ekranie to już wiele.

Grzes

Na forum od:

Post 26 paź 11, 10:45

chinaski napisał(a):Ja dzisiaj nie mogę być w termosie, więc nie zapytam.

Ale Jarosz twierdził, że na 99% będzie, więc może zapyta (chyba że on się za "zakonnika" nie uważa).

Jarosz

Na forum od:

Post 26 paź 11, 12:17

Jarosz będzie na 100%, bo już dziś odebrał w Termosie rezerwację. Wszystkie miejsca zajęte :D
Choć może to również rezerwacje, które jeszcze czekają na odebranie.

A co do zakonu, to ma on przecież chociażby Solondza :wink:

Jarosz

Na forum od:

Post 26 paź 11, 12:23

aszeffel napisał(a):tang, wymyśl taki projekt: Wątki amerykańskie w twórczości mistrzów kina europejskiego

Perwersyjnie polecam na przykład film Przeklęta Ameryka Krzysztofa Tchórzewskiego z młodą Anną Muchą w jednej z głównych ról :P
Pamiętam, jak w dyskusji po pokazie tegoż dzieła na Lubuskim Lecie Filmowym w Łagowie w roku 1992 reżyser został zmiażdżony argumentami na "nie", a wieko do trumny przybiła śp. Jolanta Słobodzian, mówiąc twórcy, że - cytuję - "jest pan głupszy, niż prawo przewiduje".

To może być dobry zalążek cyklu :wink:
Ostatnio edytowano 26 paź 11, 12:24 przez Jarosz, łącznie edytowano 1 raz

Grzes

Na forum od:

Post 26 paź 11, 12:24

Solondza chyba w większości (znaczy większości tytułów) widzieliśmy.

Jarosz

Na forum od:

Post 26 paź 11, 12:25

Ale co innego obejrzeć film Solondza z udziałem reżysera, bo ten przecież przyjeżdża.

wks

Na forum od:

Post 26 paź 11, 15:10

Właśnie wróciłem do domu po próbie zakupu biletu na wieczorną projekcję "Jack Goes Boating" - niestety bezskutecznej.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 26 paź 11, 15:21

Za mała sala! Próbowałem wczoraj zakupić, a tu cała sala na czerwono. Wszystko zajęte i zarezerwowane. Można oczywiście przyjść tuż przed seansem i liczyć na szczęście, że ktoś nie odbierze rezerwacji. Chyba jednak pójdę w tym czasie do DCF na ostatnie filmy z przeglądu Stanisława Lenartowicza (pokazy bezpłatne).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 26 paź 11, 16:42

Jarosz napisał(a):Jarosz będzie na 100%, bo już dziś odebrał w Termosie rezerwację. Wszystkie miejsca zajęte :D
Choć może to również rezerwacje, które jeszcze czekają na odebranie.

A co do zakonu, to ma on przecież chociażby Solondza :wink:

gratulacje
ps. nie lubię Solondza, niestety

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 26 paź 11, 18:46

Ja też się odbiłem od kasy i nie dostałem do Heliosa. Czy ktoś kto się dostał mógłby tu streścić na forum najważniejsze wątki z dyskusji po seansie?
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

Jarosz

Na forum od:

Post 26 paź 11, 21:51

Otóż tak: film Hoffmana uroczy i zabawny, warto zobaczyć podczas AFF :D
Rozmowa z panem Romanem, panią Ulą Śniegowską i panem Marcinem Pieńkowskim odbyła się przy mocno przerzedzonej widowni (zostało jakieś 20% widzów). Dowiedzieliśmy się m.in., że:
- filmy (a raczej ich fragmenty) z nowej sekcji AFF, Gotham in Progress, nie będą dostępne dla zwykłych widzów, ino dla branży, jako że są jeszcze niegotowe; za to za rok z ukończonych najlepszych projektów ma zostać stworzona specjalna sekcja programowa, bo warunek to premiera (zdaje się, że polska, a nie w ogóle) podczas AFF,
- współpraca Stowarzyszenia Nowe Horyzonty i firmy Gutek Film z Heliosem niekoniecznie musi się ograniczać do najmniejszej sali nr 6 - kino ma być elastyczne i dostosowywać się do potrzeb widowni; niebawem na stronie NH pojawi się stosowna zakładka,
- z DCF-em też nic przesądzonego - do lipca 2012 wszystko może się zmienić,
- pan Roman prowadzi rozmowy z festiwalem w San Sebastian (miasto to będzie w 2016 razem z Wrocławiem Europejską Stolicą Kultury) i być może w przyszłości organizowane będą wspólne projekty; pan Roman chciałby zainteresować festiwal w San Sebastian współprodukcją opery Olgi Neuwirth na podstawie Zagubionej autostrady (libretto - Elfriede Jelinek!) w reżyserii Natalii Korczakowskiej,
- znamy osiem (!!!) tytułów przyszłorocznego tournee NH - część jest oczywista, bo to zwycięzcy tegorocznego festiwalu albo filmy już opatrzone w katalogu informacją, że dystrybutorem jest Stowarzyszenie Nowe Horyzonty (Koń turyński, Code Blue, Nagroda, Grabarz, Arirang, Z daleka widok jest piękny), ale mamy też i dwa miłe zaskoczenia: Poza szatanem Dumonta oraz (!!!) Pewnego razu w Anatolii Ceylana,
- niewykluczone, że w przyszłych latach na DVD będą wydawane też najciekawsze filmy AFF, niemniej jeszcze nie w tym roku,
- była również anonsowana retrospektywa 3AFF w 2012 roku - Nicholas Ray.
Ponadto pani Wanda Ziembicka chciała wiedzieć, czy zobaczymy we Wrocławiu Manię z Polą Negri - niewykluczone, bo spotkanie z Filmoteką Narodową dopiero przed organizatorami NH i mógłby to być pokaz na Rynku z orkiestrą symfoniczną na żywo.
Tyle pamiętam na teraz - może coś jeszcze uzupełnię, jak mi się przypomni :wink:
Całość zakończyła się ok. 21:20.
Ostatnio edytowano 26 paź 11, 21:54 przez Jarosz, łącznie edytowano 1 raz

wks

Na forum od:

Post 26 paź 11, 21:52

Kilka minut przed dziewiętnastą było do nabycia kilka biletów z nieodebranych rezerwacji.
Co do dyskusji po seansie dotyczyła oczywiście AFF. Pojawiła się zapowiedź pertraktacji w sprawie wydania w przyszłości boksu z filmami z AFF. Padło kilka tytułów wartych polecenia w tegorocznej edycji AFF. Zapowiedziano plany utworzenia w przyszłorocznej edycji sekcji Gotham obejmującej filmy prezentowane na tegorocznych pokazach zamkniętych.
Kilka ogólnych uwag związanych było z działaniem sali nr 6. Potwierdzono, że planowane są wrocławskie edycje przeglądów omijających dotychczas Wrocław (Filmy Świata Ale Kino, Tydzień Filmów Hiszpańskich, Przegląd Kina Niemieckiego oraz ewentualne inne (nowe) przeglądy. Filmy przeznaczone dla kin studyjnych (czytaj rozpowszechniane w sieci Kin Lokalnych i Studyjnych) nie będą omijały Heliosa.
Wątek dotyczący DCF-u nie przyniósł przełomu impasu.
Dobrze zabrzmiała informacja o bliższej współpracy Wrocławia z San Sebastian w aspekcie filmowym w ramach programu Europejska Stolica Kultury 2016.

tangerine

Na forum od:

Post 27 paź 11, 0:06

Jarosz napisał(a): oraz (!!!) Pewnego razu w Anatolii Ceylana

uff... to chyna najważniejsza informacja dla mnie - jednak zobaczę ten film w kinie...

Jarosz

Na forum od:

Post 27 paź 11, 11:29

Aha, przypomniało mi się, że w programie retrospektywy Solondza nie będzie jego debiutanckiego Fear, Anxiety & Depression z roku 1989, a to na specjalne życzenie twórcy, który po latach się tego filmu wstydzi.

Powrót do I kowbojki mogą marzyć