Zepsuty projektor w sali nr 1?

Wasze propozycje. Zapowiedzi programowe. Sprawy organizacyjne.
Perf

Na forum od:
23 mar 10, 4:14

Post 18 lis 11, 20:33

(Mam nadzieję, że wrzucam to w dobrym miejscu.)

Zarówno na wczorajszym seansie Red State, jak i na dzisiejszym Detachment widoczny był defekt projektora (przynajmniej tak sądzę - że to wina projektora), rzucający się we wprawne oczy w trakcie filmu, ale najłatwiej chyba zauważalny podczas końcowych napisów:

Jadące w góry napisy zwężają się (tzn. robią się niższe) mniej więcej do połowy ekranu, potem - od połowy ekranu znowu się rozszerzają.

Natomiast w trakcie filmu jest to widoczne np. w postaci twarzy nagle zwężających się lub rozszerzających w momencie "przechodzenia" na inną część ekranu.

Co ciekawe, nie zauważyłem tego podczas dzisiejszego seansu The Future - ale przypuszczam, że liczba projektorów nie jest ograniczona do jednej sztuki na salę (oczywiście zakładając, że to wina projektora), więc jeśli był puszczony z innego projektora, seans był bez zarzutu.

Wszystkie w/w seanse odbywały się w sali nr 1. Będzie coś z tym zrobione czy po prostu trzeba unikać sali nr 1 do końca festiwalu? : )

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 19 lis 11, 0:05

Myślałem, że to zabieg celowy - deformacja obrazu, jak na przykład w przypadku Zalesionych. Jesli nie to mamy problem z organizacją - ktoś z obsługi powinien reagować na takie zdarzenia.

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 19 lis 11, 0:19

Jakość seansu Another Earth też wołała o pomstę do nieba (przez 30 minut film zajmował tylko jakieś 60% ekranu, a napisy 30% filmu). Kopia Mirandy July też nie była oszałamiająca.

R. Gutek

Post 19 lis 11, 0:43

Drodzy Państwo,

dziękuję za uwagi dotyczące projekcji. Przed festiwalem zrobiony został przegląd techniczny projektorów. W trakcie kazdego pokazu w sali są osoby kontrolujące jakośc projekcji. Kazdy perator śledzi też pokaz. W kazdej sali jest jeden projektor 35 mm i jeden projektor cyfrowy. Każda kopia ma różna jakośc i jakość kopii nie jest zależna od nas, ale kazda kopia jest sprawdzana przez nas przed pokazem. Poprosilem już osobę, ktotra ze strony festiwalu odpowiada za projekcjie i kopie o sprawdzenie jakości projekcji w sali nr 1. Kazda sala ma kierownika z naszej strony i bardzo proszę o zgłaszanie tuż po pokazie wszystkich niedociągnięć. Będę też wdzięczny za precyzyjne podawanie na forum informacji o dniu, godzinie i numerze sali w której zdarzyły się techniczne niedociągnięcia.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

raggen

Na forum od:
29 cze 08, 22:34

Post 19 lis 11, 16:44

to jeszcze pokaz "bombay beach" 17/11 godz. 13 w sali nr 7. nieostry obraz i kolor w szczególności czerwony jakiś dziwny (widoczne już w reklamach np magazynu 'kino'). ale może mi się zdawało...

Perf

Na forum od:
23 mar 10, 4:14

Post 19 lis 11, 18:28

Jeśli chodzi o konkretne terminy seansów podawanych przeze mnie w pierwszym poście (choć myślę, że z daty posta było to jednoznaczne, ale tak na wszelki wypadek):
17.11, g 20:45: Red State (sala nr 1)
18.11, g 18.00: Detachment (sala nr 1)

Na sensie The Future w tej samej sali w dniu 18.11 o 15:15 nie dostrzegłem tego problemu (więc może to kwestia kopii - ale identyczny defekt na 2 róznych filmach?).

Tak jak wspominałem - jeżeli są przeprowadzane jakieś testy, to najłatwiej wyłapać ten defekt, o którym pisałem na końcowych napisach.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 21 lis 11, 0:01

Ojej w moim przypadku zdarzyły mi się dwie deformacje - nie wiem czy były to celowe zabiegi reżyserów (ja bym tak nie zrobił nigdy) i teraz nie wiem co o tym myśleć:
- Zalesieni (sala 8 16.11 18:30
- Z dystansu (sala 1 18.11 18:15)
Może się przydadzą te informacje, osobiście uważam, że osoby kontrolujące jakość projekcji to dobry kierunek.

Powrót do I kowbojki mogą marzyć