Gloria, reż. John Cassavetes

Filmy 1. AFF - wypowiedz się! Program Festiwalu. Imprezy towarzyszące.
miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 23 paź 10, 20:12

Kawał dobrej roboty. Kino mafijne pełna gębą. I do tego Bill Conti spuszczający się Nino Rotą.

Remake'u z Sharon Stone nie widziałem. Gena Rowlands rewelacyjna!

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 23 paź 10, 22:33

Ona jest rewelacyjna w każdym filmie Cassavetesa! Remake z Sharon taki sobie, jednak trudno nawet porównywać obie aktorki..

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 24 paź 10, 20:33

Oglądając scenę otwierającą (mafijna egzekucja rodziny) teraz już wiem skąd Luc Besson czerpał inspiracje do "Leona". Czyż ten początek "Glorii" to nie początek "Leona Zawodowca"? Tak samo kręcono klatka schodowa, tak samo patrzymy przez judasza, podobny rozkład drzwi mieszkań, podobna jatka i przeżywa tylko niewinne dziecko ...

Cosmo

Post 24 paź 10, 21:42

spojlery

A jak interpretujecie zakonczenie ? Biorac pod uwage to ze cała ta scena na cmentarzu odznacza sie zupelnie odmiennym tempem , kolorsytyką , dzwiekiem itd daje to do myslenia.Kiedys przeczytałem ze w oryginale byla ona w czerni i bieli.A poniewaz Cassavetes lubił "otwarte zakonczenia" mozna sie domyslac ze nie musiały sie one konczyc dobrze.Nie mógł pokazac dosłownie smierci dziecka wiec wybrał bardziej subtelny i mniej kontrowersyjny sposób.Ale może sie mylę

Powrót do 1. AFF - Moje własne Idaho