Aż po grób, reż. Aaron Schneider

Filmy 1. AFF - wypowiedz się! Program Festiwalu. Imprezy towarzyszące.
miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 21 paź 10, 23:02

Jeżeli chodzi o formę i samą treść nie mam nic do zarzucenia. Poprawne zdjęcia, szczegółowa scenografia i aktorzy z najwyższej półki - Robert Duvall i Bill Murray "Ghostbuster" - im starsi, tym lepsi (smakują jak wytrawne wino). Początek zapowiadał kawał dobrego kina, jednak końcówka była zbyt sentymentalna i ckliwa.

Tomasza Karolaka nie udało mi się wypatrzeć. On tam mówił jakiekolwiek zdanie? Miał coś ważnego do wykonania?

Muzyka Jana A.P. Kaczmarka to typowe copy-paste, aż zaskoczyło mnie to nazwisko w napisach końcowych. Ale pewnie zabrakło tu duszy fortepianu Możdżera i dlatego mnie to nie poruszyło.

Reasumując - kawał dobrej rzemieślniczej roboty. Trochę się najadłem, ale jednak nie nasyciłem. Jeszcze coś by się wrzuciło na ruszt filmowy ...

megi

Post 23 paź 10, 9:20

Zgadzam się. Gdyby wyciąć ten sentymentalny wątek o dawnej miłości i poczuciu winy i zrobić film o facecie, który chce urządzić swój pogrzeb za życia, choć nie cierpi ludzi (konsekwentnie), to byłby to świetny film. A tak jest niestety przeciętny (jak ścieżka dźwiękowa), ale dobrze zrobiony, dobrze zagrany (świetny Bill Murray), ładnie sfilmowany.
Ja tam akurat Karolaka nie wypatrywałam, ale czytałam gdzieś, że sceny z nim wycięli.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 23 paź 10, 20:18

megi napisał(a):Ja tam akurat Karolaka nie wypatrywałam, ale czytałam gdzieś, że sceny z nim wycięli.

To zapomnieli wyciąć również z napisów. A może w tym tłumie pogrzebowym się kręcił (np. ustawiał scenę)? Może gdzieś w tej bójce w miasteczku? Poczekamy na wydanie DVD, pewnie tam dadzą tą scenę w całości w dodatkach.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 28 paź 10, 12:26

Film był całkiem w porządku. Do wspomnianej obsady ja dorzucam Sissy Spacek, która cały czas ma tę swoją aurę, kiedy pokazuje się w kadrze. A Karolaka wycieli i zostawili na liście płac. Na DVD na pewno będzie ;), chociaż ja tam wcale na niego nie czekam ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 1. AFF - Moje własne Idaho