Filmy z muzyką na żywo.

Przed 11. NH. Zapowiedzi programowe. Wasze propozycje.
Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 29 maja 11, 13:22

Czy na 11 edycji będą jakieś pokazy w Operze? Pamiętam, że zawsze wcześniej trzeba było kupić bilet, a teraz nawet nie widzę żadnych zapowiedzi.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 1 cze 11, 11:54

Thane: w tym roku nie będzie żadnych pokazów w Operze. Natomiast w sobotę, 23 lipca o godzinie 22.00 na wrocławskim rynku będzie można zobaczyć czeski niemy film EROTIKON (reżyseria Gustav Machaty, 1929 rok) z muzyką na żywo w wykonaniu czeskiej grupy ICON ORCHESTRA. Wstęp bezpłatny. Zapraszam.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 2 cze 11, 21:05

pozycja obowiazkowa!
marzy mi sie by dotknac tak starej tasmy, obejrzec z bliska, zalozyc na projektor i poczuc ten smaczek stresu czy nie zostawie kolejnej rysy :))) Niesamowite musi byc pracowac ze starymi kopiami, konserwowac je, kadr po kadrze przenosic na nosnik cyfrowy...
ahhh... :)

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 cze 11, 11:50

hekuba: rozumiem Cię doskonale. Ta projekcja będzie z nośnika cyfrowego. Filmoteki, niestety, nie chcą udostępniać kopii 35mm.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

hekuba

Na forum od:
9 sty 11, 22:21

Post 3 cze 11, 12:04

ale zeszłoroczne dwa filmy nieme były chyba z taśmy?

niechęć do udostępniania rozumiem doskonale, to jednak unikaty więc mimo wszystko szkoda by tfu tfu im się coś stało

Thane

Na forum od:

Post 3 cze 11, 22:19

Dziękuję za odpowiedź Panie Romanie. Trochę szkoda, że nie ma nic w Operze tego roku. To zawsze mój obowiązkowy punkt programu, ponieważ zawsze są tam przepiękne rzeczy. W takim razie obecność na rynku obowiązkowa! :).

Pozdrawiam serdecznie.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 3 cze 11, 22:33

Thane: przyznam, że nie było w tym roku jakiś specjalnie interesujących projektów. Mamy bardzo konkretne plany na przyszłe lata zwiazane z operami realizowanymi przez rezyserów filmowych bądź ispirowane konkretnymi filmami. To są jednak bardzo kosztowne projekty, a o pieniądze coraz trudniej.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:

Post 3 cze 11, 22:42

Cieszy to, że są plany i że czegoś "można się spodziewać". Mnie, tak jak i wielu innym, zawsze sprawia ogromną przyjemność kiedy mogę zobaczyć coś, co jest nie do zobaczenia nigdzie indziej. A z moich obserwacji wynika, że takich entuzjastów jest wielu. Oby dzięki nim pieniądze się znalazły :).

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 23 cze 11, 15:14

A ja nawet wiem z przecieku o jednym z tych planów, a mianowicie operze Olgi Neuwirth "Lost Highway", którą miałaby reżyserować Natalia Korczakowska. No ale to jeszcze nie w tym roku...

Powrót do Gra wstępna