Propozycje retrospektyw

Przed 11. NH. Zapowiedzi programowe. Wasze propozycje.
chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 2 sie 10, 10:25

A obiecana przed ponad rokiem retrospektywa Isabelle Huppert? To byłby wspaniały przegląd kina francuskiego zarazem.
A jak nie, to może Claire Denis? Ktoś mnie poprze;-)?

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 2 sie 10, 10:48

Isabelle Huppert - popieram!

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 2 sie 10, 14:46

Ja też popieram! :-D
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 2 sie 10, 14:47

i ja! :P

chinaski

Na forum od:

Post 2 sie 10, 14:49

aszeffel i eliska też poprą, tylko pewnie teraz jadą;-)

pi

Post 2 sie 10, 15:10

Claire Denis - popieram, Isabelle Huppert takoż

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 2 sie 10, 17:22

Ja to jestem za wszystkim innym, niż to, co na tę chwilę wiadomo ;) Ale Claire Denis i Isabelle Huppert - zdecydowanie!
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 3 sie 10, 9:18

dodam retrospektywę aktorską Beatrice Dalle, którą się zachwycaliśmy w słabej Domenie, jej kariera potraktowana jako studium szaleństwa, no i szansa na powtórkę Processu C.S. Leigh

klu

Post 3 sie 10, 10:03

aszeffel, a jest na to w ogóle szansa? wolę się nie nakręcać, bo będzie rozczarowanie

klu

Post 3 sie 10, 10:06

poza tym nie każdy zachwycał się beatrice w domenie, mnie napawał jej widok smutkiem

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 3 sie 10, 10:16

a czy smutek nie jest piękny?

wydaje mi się, że festiwal stronił dotąd od retrospektyw aktorskich świadomie, żeby nie wchodzić w szyny bliskie gwiazdorstwu, ważniejsi byli reżyserzy, którzy zwykle mają mniejsze szanse, żeby "zaistnieć", chciałabym, żeby zrobił wyjątek, może nawet wyjątek potwierdzający regułę

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 3 sie 10, 16:42

A mieliśmy już w ramach nocnego szaleństwa retrospektywę filmów Russa Meyera? Myślę, że to postać co najmniej tak samo ciekawa jak Philippe Mora. Niestety Meyer zmarł kilka lat temu, więc raczej nie pojawiłby się na festiwalu, ale może dałoby się ściągnąć Eberta, który był zawsze jego wiernym fanem (i zrealizował z nim razem film: Beyond the Valley of the Dolls).

ayya

Na forum od:

Post 3 sie 10, 22:05

Mi osobiście strasznie brakuje retrospektyw aktorskich na ENH.

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 3 sie 10, 23:24

Co do retrospektywy Isabelle Huppert zgadzam się, że jest to jedna z najlepszych współczesnych aktorek - jej mała retrospektywa była w tym roku w Warszawie w Kinolabie Centrum Sztuki Współczesnej (nawiasem mówiąc szefową kina jest Urszula Śniegowska - Dyrektor AFF).
Pokazano m.in.
:Koronczarka/ La Dentellière; Reż. Claude Goretta; Francja 1977;
8 kobiet/ 8 femmes; Reż. François Ozon; Francja/ Włochy 2002
Od pierwszego wejrzenia/ Coup de foudre; Reż. Diane Kurys; Francja 1983;
Pani Bovary/ Madame Bovary; Reż. Claude Chabrol; Francja 1991;
Rozstanie/ La Séparation; Reż. Christian Vincent; Francja 1994
Ceremonia/ La Cérémonie; Reż. Claude Chabrol; Francja/ Niemcy 1995;
Pianistka/ La pianiste; Reż. Michael Haneke; Austria/ Francja/ Niemcy 2001

Czy to zwiększa szansę na retrospektywę aktorki na ENH w przyszłości - mam nadzieję że tak. Ja z wielką radością bym ją obejrzał, szczególnie obrazy które dotychczas nie były pokazywane w Polsce ani w kinie ani w tv.

Dla zainteresowanych w 2009 r. na Festiwalu w Thesalonikach odbył się przegląd filmów Pinku Eiga przy współpracy z Jasperem Sharpem, który ma odpowiadać również za dobór filmów tego cyklu na ENH. W Grecji pokazano:

Secret Behind the Walls (Kabe no naka no himegoto), Koji Wakamatsu, 1965
Blue Film Woman (Blue film no onna), Mukai Kan, 1969
Running in Madness, Dying in Love (Kyosojoshiko), Koji Wakamatsu, 1969
Shinjuku Mad (Shinjuku maddo), Koji Wakamatsu, 1970
Secret Hot Spring Resort: Starfish at Night (Maruhi yu no machi: yoru no hitode), Mamoru Watanabe, 1971
Gushing Prayer: A 15-year old virgin (Funshutsu kigan: 15sai no baishunfu), Masao Adachi, 1971
Woods Are Wet (Onna jigoku: mori wa nureta), Tatsumi Kumashiro, 1973
Secret Chronicles: She Beast Market (Maruhi - Shikijo mesu ichiba), Noboru Tanaka, 1974
Watcher in the Attic (Edogawa rampo ryoki-kan: Yaneura no sanpo sha), Noboru Tanaka, 1976
Beauty's Exotic Dance: Torture! (Hakkinbon bijin ranbu yori: Semeru!), Noboru Tanaka, 1977
United Red Army (Jitsuroku rengo sekigun: Asama sanso e no michi), Koji Wakamatsu, 2007

Generalnie uważam, że największą wartością ENH jest to, że przybliża pasjonatom dobrego kina twórczość oryginalnych twórców często zupełnie nieznanych w naszym kraju i dlatego zgadzam się, że zapowiedź retrospektywy Terry Gilliama jest jednak chyba wyjściem naprzeciw szerszej publiczności, która pewnie tłumnie będzie oglądała jego filmy, mimo że zdecydowana większość jest znana w Polsce.
Mam jednak nadzieję że w 2011 r. doczekamy się także retrospektyw innych twórców, którzy są mniej znani a ich filmy zasługują na pokazanie w odpowiedniej oprawie.
Pozostając w kręgu kina francuskiego proponuję np. retrospektywy takich twórców jak Eric Rohmer czy Jacques Rivette.

Swoją drogą proponuję żebyśmy zgłaszali jak najwięcej propozycji - sprawdźmy które cieszą się największą popularnością wśród Forumowiczów - a może ziszczą się one na którymś z najbliższych festiwali..
marco

megi

Post 4 sie 10, 13:08

Eric Rohmer! poproszę

Niestrawność

Na forum od:
20 lip 10, 14:11

Post 4 sie 10, 16:15

Isabelle Huppert - ja także za!
W kwestii nocnego szaleństwa może... trochę starych Godzilli?
Może na daleką przyszłość też jakieś spagetti westerny (Sergio Leone)?
(a teraz - jako niedoświadczony uczestnik ENH - czekam na krytykę).

rombo3

Post 4 sie 10, 17:28

Spagetti westerny jak najbardziej tak.Azjatyckie filmy Johna Woo.
Nowe kino japońskie.Russ Meyer także może być.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 4 sie 10, 17:56

już nie jadę,więc popieram i Isabelle i Claire i Beatrice ...no chyba,że ciekawe propozycje męskie :)

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 4 sie 10, 18:28

Dodaję mój głos na Isabelle

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 4 sie 10, 20:57

Jean Luc Godard ?

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 4 sie 10, 21:04

tangerine napisał(a):Jean Luc Godard ?

Że powtórka? :)

ayya

Na forum od:

Post 5 sie 10, 9:00

Współczesne kino rumuńskie - praktycznie każdego roku w czołówce moich ulubionych filmów na ENH znajduje się jakiś film z tego kraju. W tym roku "Wtorek po świętach". Takie trzy tytuły z ostatnich sezonów chyba nigdy nie były w PL pokazywane:

Florin Serban: If I Want to Whistle, I Whistle
Cristi Puiu: Aurora
Cornelio Porumboiu: Police Adjective (chyba na WFF było tylko)

Mam też takie pobożne życzenia, aby co roku na ENH była możliwość zobaczenia zwycięzkiego filmu z Sundance. Najprawdopodobniej na AFF zobaczę sobie w tym roku Granik, także fajnie.

Szkoda, że w tym roku mało był przepremierowych pokazów głośnych filmów typu Haneke i Almodovar rok temu, a chętnie zobaczyłabym np. nowego Winterbottoma, Bellocchio, Leigh, Akina etc.

TrebreH

Na forum od:
31 lip 09, 9:27

Post 5 sie 10, 9:24

Przede wszystkim Isabelle Huppert, a jako wydarzenie towarzyszące "Tramwaj", z Isabelle oczywiście...
równy samemu sobie / pilnujący swych granic

kulawryj

Post 5 sie 10, 11:47

Polecam gościa Quentin Tarantino. Ja ostatnio widziałem jeden fiilmik w tviku i fajny niestantardowy scenariusz.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 5 sie 10, 12:26

Philippe Garrel :!:

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 5 sie 10, 12:58

Retrospektywa forumowiczów: każdy z nas wybiera jeden film z dotychczasowych edycji... Phi, ale mi się marzy, nie?
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 5 sie 10, 15:26

Rumunia kiedys sie dorobi przegladu, tylko, ze chyba jeszcze trzeba troche poczekac, ten "wylew" dpobrych rumunskich filmów to zjawisko dosc niedawne, nie wiem czy daloby sie juz skompletowac spora retrospektywe
MK

Dzidziak

Post 5 sie 10, 19:04

Marzyłaby mi się retrospektywa Edwarda Yanga albo Chen Kaige

Dzidziak

Post 5 sie 10, 19:36

A, i Giuseppe Bertolucci - czy ktoś go w ogóle zna? ;)

manova

Post 5 sie 10, 20:32

Ja również - zamiast znanego i dostępnego T. Gilliama - wolałabym uczestniczyć w retrospektywie jakiegoś znacznie ciekawszego i trudniej dostępnego w Polsce autora, takiego jak choćby:

Lino Brocka
Mikio Naruse
Pedro Costa
Sharunas Bartas
Chantal Akerman
Dušan Makavejev

... etc. Lista mistrzów kina, którzy nie doczekali się u nas jeszcze żadnego większego przeglądu z pewnością mogłaby być znacznie dłuższa. Nie rozumiem, czemu taki festiwal jak ENH ma w planach retrospektywę filmowca, którego twórczość w ogromnej większości jest znana z kina/TV lub jest dostępna na DVD...

tricia

Na forum od:
3 sie 08, 18:24

Post 5 sie 10, 20:56

A może retrospektywa Viscontiego?

TrebreH

Na forum od:
31 lip 09, 9:27

Post 5 sie 10, 21:06

Najpierw Isabelle... Nikt nie będzie żałował.
równy samemu sobie / pilnujący swych granic

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 6 sie 10, 21:18

A może by tak złożyć hołd Guillaume Depardieu? Na pewno co najmniej kilka jego filmów jest wartych uwagi. To też byłby niezły pretekst do przypomnienia Procesu.

chinaski

Na forum od:

Post 6 sie 10, 22:35

O tak!! On zasługuje na retrospektywę na enh jak najbardziej. Popieram!

rompeczek

Post 6 sie 10, 22:47

Guillaume nie Guillaume, ja chcę zobaczyć wreszcie Process, o którym często wspominacie na forum, ehh

MK

Na forum od:

Post 6 sie 10, 23:57

to byl bardzo konsekwentnie nowohoryzontowy aktor, chyba chcial udowodnic wlasnemu ojcu, ze nie trzeba rozmijac talentu na drobne i grac w ekranizacjach komiksów
MK

tangerine

Na forum od:

Post 7 sie 10, 0:55

Dzidziak napisał(a):Marzyłaby mi się retrospektywa Edwarda Yanga albo Chen Kaige

Przegląd chińskich filmów artystycznych to mogłoby być coś niezapomnianego. Np. Zawieście czerwone latarnie obejrzeć w kinie. Niezapomniane wrażenie.

MK

Na forum od:

Post 8 sie 10, 14:48

to oze ja pomowie petycje o retrospektywe Solondza.. niby wiekszosc jego filmów jest na DVD, ale te pierwsze w ogóle nie sa dostepne (mam nadzieje, ze ich nie unicestwil).
MK

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 8 sie 10, 16:23

Dawno temu proponowałem na forum, aby zrobić retrospektywy Rohmera, Josselianiego albo Augusta ;-)
Się przypominam.

Popieram też świetne pomysły z Makavejevem, Yangiem, Denis i retrospektywami aktorskimi (Dalle, Huppert, Guillaume Depardieu).

Może zaczęłyby się na festiwalu pojawiać także retrospektywy tematyczne - jakiś kierunek albo styl sztuki filmowej, względnie gatunek? Niekoniecznie te najbardziej sztandarowe. "Pinku eiga" wydaje się krokiem w tym kierunku ;-)

Za to w kwestii przeglądu regionalnego proponuję na rok 2012 kinematografię meksykańską, mało w Polsce znaną (przynajmniej te współczesne filmy), a niezwykle ciekawą. Rumunów też bym chętnie pooglądał.

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 8 sie 10, 17:51

Mi się ciągle marzy Lindsay Anderson, w ogóle "młodzi gniewni" Brytyjczycy.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 9 sie 10, 0:46

Masaki Kobayashi. Bo było też dobre kino samurajskie i to nie tylko w rezyserii Kurosawy.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 9 sie 10, 17:00

Dzidziak napisał(a):Marzyłaby mi się retrospektywa Edwarda Yanga albo Chen Kaige

Nawet nie wiesz jak mi by się marzyła, szczególnie Yanga, chociaż zobaczenie "Żegnaj, moja konkubino" na wielkim ekranie musi być wielkim przeżyciem.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 9 sie 10, 17:03

MK napisał(a):to oze ja pomowie petycje o retrospektywe Solondza.. niby wiekszosc jego filmów jest na DVD, ale te pierwsze w ogóle nie sa dostepne (mam nadzieje, ze ich nie unicestwil).

Ja niestety nie widziałem żadnej z jego krótkometrażówek, za to jego debiut miałem okazję zobaczyć, nic nadzwyczajnego, ale niektóre sceny zwiastują to co teraz lubi i umie robić. Jak najbardziej jestem za retrospektywą Solondza.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 9 sie 10, 21:00

MK napisał(a):to oze ja pomowie petycje o retrospektywe Solondza.. niby wiekszosc jego filmów jest na DVD, ale te pierwsze w ogóle nie sa dostepne (mam nadzieje, ze ich nie unicestwil).

o tak tak tak !!!!

ayya

Na forum od:

Post 10 sie 10, 8:40

przecież Solondz leci nawet w telewizji

kata_strofa

Na forum od:
1 maja 05, 14:51

Post 10 sie 10, 9:20

ayya napisał(a):przecież Solondz leci nawet w telewizji

Było Storytelling, były Palindromy, ale wcześniejsze filmy niekoniecznie. Natomiast ja bym sobie obejrzała "Witajcie w domku dla lalek" na dużym ekranie, mój najulubieńszy z Solondzowych filmów.
Dignity. Dignity is an important quality everyone should have.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 10 sie 10, 10:35

Solondz jest obiecywany na ENH od jakiegoś czasu i nic z tych obietnic nie wynika. Myślę sobie, że taka retrospektywa będzie, ale na AFF, skoro już się powołuje imprezę o wyłącznie amerykańskim charakterze. No i rzecz jasna nie w tym roku.

Silenthill

Post 13 sie 10, 15:09

Podzielam retrospektywy Yanga, Solondza, Denis, Huppert i Makavajeva, zaś od siebie dodaję retrospektywy :
Peggy Ahwesh
Hou - Hsiao Hsiena
Michaela Almereydy
Nagisy Oshima
Hirokazu kore - Eda
Oliviera Assayasa
Aki Kaurismakiego
Amosa Gitai

Mam nadzieję, że Roman Gutek weźmie pod uwagę ktoreś z tych retrospektyw.

tangerine

Na forum od:

Post 14 sie 10, 0:38

Querelle napisał(a):Philippe Garrel :!:

Pospisuję się całkowicie pod tym nazwiskiem. Ostatnie filmy tego reżysera to moje odkrycia Nowych Horyzontów, a wcześniejsze filmy nie są mi w ogóle znane. Więc myślę, że to jest genialny pomysł, żeby zaprezentować pełną retrospektywę tego artysty.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 14 sie 10, 14:12

Może Im Kwon-Taek? Chociaż on tyle tych filmów zrobił, że byłaby większa retrospektywa niż ta Godarda ;)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Następna strona

Powrót do Gra wstępna