Propozycje retrospektyw

Przed 11. NH. Zapowiedzi programowe. Wasze propozycje.
Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 14 sie 10, 15:08

Mrozikos667 napisał(a):Może Im Kwon-Taek? Chociaż on tyle tych filmów zrobił, że byłaby większa retrospektywa niż ta Godarda ;)

Wcale nie większa, odrobinkę mniejsza! ;). A jego film pooglądałbym z chęcią, "Chihwaseon" bardzo mi się podobało, "Ponad czasem" wręcz zachwyciło. Jestem jak najbardziej za, ale to już chyba nie w przyszłym roku ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 14 sie 10, 15:22

No nie, ale im więcej osób będzie krzyczeć teraz, tym większa szansa na taką retrospektywę np. za dwa lata :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:

Post 14 sie 10, 15:57

W takim razie ja krzyczę! Przegląd filmów Im Kwon-Taeka za dwa lata!!! :).

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 14 sie 10, 18:40

Mrozikos667 napisał(a):Może Im Kwon-Taek? Chociaż on tyle tych filmów zrobił, że byłaby większa retrospektywa niż ta Godarda ;)

Myślę, że nie koniecznie trzeba prezentować pełne retrospektywy... Festiwal to nie encyklopedia britannica... Równie dobrze można pokazać jakąś część twórczości...

Thane

Na forum od:

Post 14 sie 10, 19:04

tangerine napisał(a):

Myślę, że nie koniecznie trzeba prezentować pełne retrospektywy... Festiwal to nie encyklopedia britannica... Równie dobrze można pokazać jakąś część twórczości...

Skoro Godard miał retrospektywę na ponad 100 filmów, nie widzę powodu dlaczego Im miałby mieć celowo mniej filmów. Problem jednak leży gdzie indziej, jego filmy, szczególnie wczesne są niesamowicie trudno dostępne, i jeśli organizatorzy zdecydowaliby się zrobić taki przegląd, myślę, że to byłby czynnik bezpośrednio wpływający na pokazanie tylko niektórych filmów z jego dorobku.

tangerine

Na forum od:

Post 14 sie 10, 19:17

Nie byłem zwolennikiem pokazania całego Godarda, widziałem tylko kilkanaście filmów. Uważam, że można pokazać na przykład wczesną twórczość (jeśli jest trudno dostępna), ewentualnie reprezentatywne dzieła dla poszczególnych faz twórczości. Nie rozumiem też dlaczego każdy film miałby być pokazywany w tej samej ilości. W przypadku Godarda niektóre seanse były oblegane, na innych były pustki. To jest trochę bez sensu. Są dziełą przełomowe i znaczące oraz te mnie udane. Zależy Ci na całym Im Kwon-Teaku, a nie będziesz w stanie wszystkiego zobaczyć.

Thane

Na forum od:

Post 14 sie 10, 19:21

Na całej twórczości zależy mi dlatego, że nie jestem na festiwalu sam, inni mogę wybrać "drugą połowę" twórczości. Jednak nie o to chodzi. Najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby to o którym mówisz, tzn. jeśli nie w całości (nie wnikam jaki film, ile razy wyświetlany) to np. wczesna twórczość ze względy na niemożliwość dojścia do niej. To byłoby najprzyjemniejsze rozwiązanie. Chociaż nie wiem czy organizatorzy są na tyle odważni by sięgnąć właśnie po tego twórcę...

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 14 sie 10, 21:06

tangerine napisał(a):
Querelle napisał(a):Philippe GARREL :!:

Pospisuję się całkowicie pod tym nazwiskiem. Ostatnie filmy tego reżysera to moje odkrycia Nowych Horyzontów, a wcześniejsze filmy nie są mi w ogóle znane. Więc myślę, że to jest genialny pomysł, żeby zaprezentować pełną retrospektywę tego artysty.

To by dopiero było wydarzenie! Znam tylko sześć jego filmów - ostatnie cztery i dwa wczesne. Obejrzenie "La Cicatrice intérieure" (1972) na dużym ekranie..., ach!!!
Trzy lata temu w San Sebastian zaprezentowano cały dorobek Mistrza. Może na ENH też doczekamy się pełnej retrospektywy...

Inna propozycja: kolejny Francuz (a jakże by inaczej :)) - Jacques Rivette.

A co do Kwon-teaka... Pamiętam "Chunhyang" nawiązujący do tradycyjnej opery koreańskiej... Z trudem dotrwałem do końca :)

Mrozikos667

Na forum od:

Post 15 sie 10, 9:31

E, nie znasz się, ale nie szkodzi, my wiemy swoje :P
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Dzidziak

Post 17 sie 10, 19:56

Ja zarzucę jeszcze coś mocnego - może Jörg Buttgereit? Jego kontrowersyjne filmy na pewno na ENH wywołałyby dużo zamieszania :)

Pierrotlefou

Post 9 wrz 10, 1:13

Eric Rohmer!!!

misiekpolarny

Na forum od:
25 paź 10, 7:50

Post 1 lis 10, 9:18

może Seijun Suzuki ? ;)

Cosmo

Post 1 lis 10, 10:28

Carl Theodor Dreyer albo Louis Malle ( ale bez "Windą na szafot" i "Kochanków" )

tangerine

Na forum od:

Post 1 lis 10, 10:36

Pierrotlefou napisał(a):Eric Rohmer!!!

A może nie cały tylko na przykład pierwsza połowa twóczości, a za rok druga i wtedy możaby rozszerzyć taki przegląd o filmy innych twórców nawiązujące w jakiś sposób czy też związane z twórczością w tych okresach.

Mrozikos667

Na forum od:

Post 2 lis 10, 17:36

A ja się powtórzę - Im Kwon-Taek!

Thane

Na forum od:

Post 2 lis 10, 20:34

Mrozikos667 napisał(a):A ja się powtórzę - Im Kwon-Taek!

A ja "podniosę do góry" ;).

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 5 gru 10, 15:21

Mam nadzieję, że ciepłe słowa p. Romana o kinie meksykańskim w relacji z festiwalu z Salonik być może są zapowiedzią większego przeglądu kina z tego kraju na ENH. (Jak już kiedyś pisałem byłoby to swoiste zwieńczenie przeglądu kina latynoskiego: po argentyńskim i brazylijskim). Nie ukrywam, że obok kina rumuńskiego jest to jedna z najbardziej oczekiwanych przeze mnie sekcji narodowych.

Liczę też, że z kolei na którymś z kolejnych AFF będziemy mogli oglądać retrospektywę Johna Saylesa. Znając kilka filmów z dorobku reżysera wydaje mi się, że należy do najciekawszych amerykańskich twórców.
marco

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 17 sty 11, 0:28

Querelle napisał(a):Philippe Garrel :!:

To ja jeszcze dodam jedno nazwisko: Manoel de Oliveira. Klasztor, List i Ruchome słowa to filmy, które ostatnio odświeżyłem (Klasztor po raz n-ty). Zachwycające.

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 17 sty 11, 8:26

Bela Tarr.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 17 sty 11, 8:58

już był w Cieszynie :)

chinaski

Na forum od:

Post 17 sty 11, 9:48

Cholera, myślałem ze nikt nie zauważył;-)

Mrozikos667

Na forum od:

Post 18 sty 11, 20:45

Mnie tam to, że był w Cieszynie wcale a wcale nie przeszkadza :P

IPACOXT

Na forum od:
24 lip 07, 12:51

Post 20 sty 11, 9:22

a mnie marzyłaby się retrospektywa filmów z alain delonem

harvey

Post 30 sty 11, 16:13

Ja proponuję retrospektywy jednego z najlepszych aktorów na świecie czyli Michela Piccoli(około 200 filmów) no i najlepszej aktorki na świecie czyli Pani Liv Ullmann . Przy okazji zaprosić ich na festiwal (póki jeszcze jest taka możliwość) i to by było coś i na pewno by to podniosło prestiż festiwalu.Poza tym jest Norwegia to i Pani Ullmann pasuję jak ulał:)

chinaski

Na forum od:

Post 30 sty 11, 16:49

Tylko żeby nikt nie obiecywał Ich obecności, bo przyjadą tak jak Isabelle Huppert ;-)

marco

Na forum od:

Post 30 sty 11, 17:11

Zgłaszam kolejne nazwisko Ermanno Olmi - twórca tak znakomitych obrazów jak: "Posada" ., "Narzeczeni", "Drzewo na saboty" (Złota Palma w Cannes) czy "Legenda o świętym pijaku" (Złoty Lew w Wenecji).
Kilka jego filmów gościło na ENH, ale marzyłaby mi się duża retrospektywa jego filmów.
marco

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 30 sty 11, 20:44

Napisałem to w innym temacie, ale postuluję Kena Loacha. Nie musi być zaraz, za rok - może być w późniejszej kolejności, byleby był :-D

marco

Na forum od:

Post 30 sty 11, 22:14

Świetny pomysł z retrospektywą Kena Loacha. Jak dla mnie to jeden z najlepszych współczesnych reżyserów.. A takie tytuły jak np. Kes, Wiatr w oczy, Riff-Raff, Ziemia i wolność", "Słodka szesnastka" i wiele innych są klasą dla siebie.
Swoją drogą ciekawe byłoby zestawienie twórczości Kena Loacha z najlepszymi dokonaniami spod znaku "Free cinema" i nurtu "Młodych Gniewnych" : Lindsaya Andersona, Johna Schlesingera, Karela Reisza, Tony Richardsona do których obrazów nawiązuje.
marco

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 7 mar 11, 9:12

Do idei festiwalu świetnie pasowałby Chris Marker. Marzy mi się pokaz "Sans soleil" na dużym ekranie.
Ostatnio edytowano 7 mar 11, 11:51 przez okon, łącznie edytowano 2 razy

ayya

Na forum od:
27 lip 09, 10:52

Post 7 mar 11, 11:44

Popieram Kena Loacha - niby taki znany twórca, a jednak sporo jego najlepszych filmów jest u nas mało znanych i trudno dostępnych.

birek

Na forum od:
27 cze 09, 12:42

Post 25 mar 11, 23:09

Pełna retrospektywa Loacha - marzenie.

Poprzednia strona

Powrót do Gra wstępna