Dziwny przypadek Angeliki

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
waszkas

Na forum od:
15 lip 10, 17:13

Post 28 lip 10, 21:19

Zastanawiam się, kto wpadł na pomysł, aby pokazac ten film na festiwalu. Jaki jest sens zaśmiecania programu czymś takim? Czy opócz muzyki było w tym filmie coś wartego uwagi? Nie sądzę.
"Jest duża różnica między robieniem czegoś dobrze a robieniem czegoś naprawdę twórczo"

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 29 lip 10, 11:23

Pamiętaj, że zrobił to najstarszy reżyser na świecie. Film pozytywnie mnie zaskoczył. Idąc na to myślałem, że wyjdę po kwadransie. Spodziewałem się nudziarstwa, a tu taka prosta historia ładnie opowiedziana i dobrze sfilmowana, mocno podporządkowana narracji. Film kameralny, przypominający bardziej Teatr TV.

Stary człowiek i jeszcze może!

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 29 lip 10, 23:50

Filmu nie widziałem, ale zastanawiam się, po co iść do kina z założeniem, że po 15 minutach się z niego wyjdzie :D
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 31 lip 10, 17:30

Ze wszystkich portugalskich na tym festiwalu najlepszy.

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 1 sie 10, 19:36

Nie mogłem się doczekać aż pojawią się pierwsze komentarze :]
Wprawdzie film widziałem na innym festiwalu, ale dla mnie to prawdziwy odlot i nie mogłem się powstrzymać przed własnym komentarzem. Zapamiętałem ten film najlepiej ze wszystkich i z rozrzewnieniem wspominam :] Jego naiwna ciapowatość to remedium na każdy smutek.
Fajnie, że zrobił to najstarszy reżyser na świecie - dzięki temu inni weterani kina mogą przekonać się, że warto wiedzieć kiedy przestać.

Z moich osobistych hitów:
- lot nad wodą z wyszczerzami na twarzach i zerwanie kwiatka - jako żywo animacja Gilliama z Latającego Cyrku MP;
- grupka dzieci, która na otwartej niemal przestrzeni dostrzega porażonego (dosłownie) siłą miłości gł. boh. dopiero, gdy niemalże nań włazi butami;
- robotnicy pozujący do zdjęć;
- tęskno-zamyślone picie kawy z pustego kubka (chyba, że mi się wydawało, ale salwa śmiechu przekonuje mnie, że nie ja jeden to zauważyłem).

Urocze.

Anżielika!!!
Wot's your function in loif?

krzysiek_slejw

Na forum od:
29 lip 10, 10:25

Post 2 sie 10, 8:41

No niestety nadszedł ten dzień, w którym Manoel de Oliveira przestał ogarniać. Z jednej strony szkoda, bo jeszcze kilka lat temu robił dobre filmy, z drugiej zaczyna się robić ciekawie. Film przedziwny, poziom śmieszności niezamierzonej wielki, a moją ulubioną pozostaje jednak scena z "Co się stało z ptaszkiem?!"

Ale, ale - obraz o wiele mniej pretensjonalny niż taka np. Portugalska zakonnica, winorośl w Douro zawsze na plus, a piosenka prostych ludzi bajeczna!
NH 06,07,08,09,10,11,12 ; AFF 10,11
http://louder.tk
http://orxateria.tk

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino