Pogarda i uprzedzenie

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
gorky

Na forum od:
26 lip 10, 2:16

Post 26 lip 10, 2:59

Klasyczny przykład filmu, który nie wiadomo po co powstał. Wierność faktów historycznych sugeruje, że zostanie nam przedstawiona kolejna ,pogłębiona psychologicznie wersja Hitlera, jego motywacje itp. jednak tak się nie dzieje. Ok, ma być czarna komedia, więc może będzie to podstawa do zabawnych sytuacji, wyśmiewających nazizm z perspektywy tych paru dekad. To też się nie sprawdziło. Najśmieszniejszymi okazały się sceny, w których nikt z popleczników Hitlera się nie pojawiał, a jeśli nawet, to były to raczej mało wyrafinowane gagi.
W konsekwencji dostajemy wybiórczą historię drogi Hitlera do władzy w co prawda ciekawej, ale jednocześnie nieuzasadnionej, konwencji. Scenariusz również niespójny- sceny wywiadu z lekarzem zajmującym się pacjentami, są niepotrzebnie obecne przez większość filmu itp.
Oczywiście gra Angusa Macfadyena (jako Hitlera), jest świetna. Swoją postać czyni od zupełnie obłąkanej, aż do niepokojąco spokojnej i przenikliwej.

Jednym zdaniem: jest to kolejny sposób przedstawienia Hitlera, lecz nie wnoszący nic czego byśmy już nie wiedzieli.

PanzSiłki

Post 26 lip 10, 13:29

A gdzie jest mój wpis? Czy był obraźliwy, chamski, czy może wykasowany dlatego, ze nie chwalił a tylko obrazował syk otwieranych puszek na widowni i smrodu piwa? Gdzie tu wolność słowa???????????

gorky

Na forum od:
26 lip 10, 2:16

Post 26 lip 10, 15:38

Sam miałem ochotę się napić na tym filmie...

mielczarski

Na forum od:
24 lip 10, 14:38

Post 26 lip 10, 15:40

Jednak obowiązują jakieś zasady .... i coś takiego jak strzelanie puszek, syk puszek itp nie powinno mieć miejsca nawet gdy film jest do bani.
::: Kino wypełnia nasz świat, jednak tylko takie które coś sobą niesie :::

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 26 lip 10, 19:02

PanzSiłki napisał(a):A gdzie jest mój wpis? Czy był obraźliwy, chamski, czy może wykasowany dlatego, ze nie chwalił a tylko obrazował syk otwieranych puszek na widowni i smrodu piwa? Gdzie tu wolność słowa???????????

PanzSiłki: złamał Pan regulamin Forum (dostępny na górze strony). Dalsza wymiana zdań na ten temat tylko za pomocą priv. Musi Pan wcześniej założyć konto. Pozdrawiam serdecznie.
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 27 lip 10, 0:44

Hej, ludzie, film ten wyświetlany jest w cyklu Nocne Szaleństwo, a na tych pokazach obowiązuje zupełnie inna etykieta. Od dawien dawna każdy seans zaczyna się od sakramentalnego niemal dźwięku otwieranych puszek, ludzie śmieją się i biją brawa w czasie seansu, udzielają porad bohaterom i głośno się uciszają. Można tego nie lubić, ale Nocne Szaleństwo jest taką swoistą filmową imprezą, na którą idzie się z kumplami, by się dobrze bawić. To już po prostu Tradycja.

To tak w ramach wyjaśnienia i ostrzeżenia dla wszystkich nieuświadomionych :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

gortopik

Na forum od:
20 cze 10, 9:49

Post 27 lip 10, 11:26

Mrozikos667 napisał(a):Hej, ludzie, film ten wyświetlany jest w cyklu Nocne Szaleństwo, a na tych pokazach obowiązuje zupełnie inna etykieta. Od dawien dawna każdy seans zaczyna się od sakramentalnego niemal dźwięku otwieranych puszek, ludzie śmieją się i biją brawa w czasie seansu, udzielają porad bohaterom i głośno się uciszają. Można tego nie lubić, ale Nocne Szaleństwo jest taką swoistą filmową imprezą, na którą idzie się z kumplami, by się dobrze bawić. To już po prostu Tradycja.

To tak w ramach wyjaśnienia i ostrzeżenia dla wszystkich nieuświadomionych :)

Powinni dodawać takie ostrzeżenia w programie ;)

Nikoletta

Na forum od:
2 sie 08, 21:55

Post 27 lip 10, 18:53

Zgadzam się, powinni.

Zdaję sobie sprawę, że po całym dniu chcemy na Nocnym Szaleństwie odpocząć, ale o ile zabawne komentarze i brawa mają swój klimat, o tyle uważam, że syk puszek, SMRÓD piwa i wysyłanie sms-ów przez cały film to trochę zbyt wiele.

I możecie mnie wyśmiać, ale picie w kinie jest zakazane prawem.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 27 lip 10, 21:49

To prawda, ale ech, po tym, co było dwa lata temu na Dario Argento to już mnie chyba nic nie zdziwi :D

A co do samego filmu - ani specjalnie zły, ani specjalnie dobry. MacFadyen świetny w roli Hitlera, ale "Pogarda i uprzedzenie" wydała mi się zawieszona pomiędzy dwoma koncepcjami - komediową i historyczną. Pewnie była to ambitna próba połączenia obu, ale mam wrażenie, że powstały misz-masz tylko zyskałby na obraniu jednej z tych dróg.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Below_Normal

Na forum od:
24 lip 10, 15:49

Post 30 lip 10, 22:56

Ja też muszę przyznać, że film mnie rozczarował. Nic nie utkwiło mi w pamięci. Trochę śmieszył, trochę nużył. Pani obok mnie głośno chrapała, ale bawiło mnie to chyba bardziej niż film, tak samo jak syk otwieranych puszek.

Prolka

Na forum od:
25 kwi 07, 18:56

Post 6 sie 10, 12:00

To chyba jedyny film, na który żałuję, że poszłam w tym roku. Już "Wydalony" wzbudzał we mnie więcej emocji, bo jakieś były.
Początek zapowiadał się ciekawie, ale potem byłam już znużona, film był zbyt monotonny. Późna pora też nie sprzyjała odbiorowi.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 11 sie 10, 14:35

Mrozikos667 napisał(a):To prawda, ale ech, po tym, co było dwa lata temu na Dario Argento to już mnie chyba nic nie zdziwi :D

A co do samego filmu - ani specjalnie zły, ani specjalnie dobry. MacFadyen świetny w roli Hitlera, ale "Pogarda i uprzedzenie" wydała mi się zawieszona pomiędzy dwoma koncepcjami - komediową i historyczną. Pewnie była to ambitna próba połączenia obu, ale mam wrażenie, że powstały misz-masz tylko zyskałby na obraniu jednej z tych dróg.

A ja to odczytuję bardziej jako komedię a nie próbę zestawienia obu, film był naprawdę niezły pod warunkiem, że siedziało się koło kogoś normalnego a nie jakiegoś lumpa ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino