Putty Hill

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 25 lip 10, 20:11

Bardzo naturalistyczny film, nakręcony za 20 tys dolarów w 12 dni. Praktycznie bez fabuły (reżyser i zarazem scenarzysta napisał 5 stron poglądowego scenariusza) i to widać.

Dobry pomysł z dokumentalistycznymi wstawkami w któych reżyser z offu przeprowadza wywiady z bohaterami swojego filmu.

Sprawdza się jako obraz życia na przedmieściach Baltimore. Raczej tylko dla zainteresowanych takim tematem.

Jak na konkurs zaskakująco szablonowy.

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 27 lip 10, 22:09

mam wrażenie że chwilę ktoś się ujawni z organizatorów i zakrzyknie: żartowaliśmy, teraz będą na prawdę odkrywcze filmy

putty hill ma spory potencjał na duże kino, ale pozostaje tylko szkicem, i to jest niejako norma w tym roku,

szczerze mówiąc spodzewałem się czegoś jeszcze słabszego - narracja była nawet nawet, ale po co ten film powstał ? gdzie temat ?

Neda

Na forum od:
18 gru 09, 0:57

Post 2 sie 10, 15:59

Uważam, że to najlepsze, co mnie spotkało na tegorocznej sekcji konkursowej. Filmy nagrodzone przez jury i krytyków są daleko w tyle. Ten film ma fabułę, filmem bez fabuły było "Wśród drzew" i to unaoczniło się na ekranie. To nie jest film wyłącznie o przedmieściach Baltimore i jego mieszkańcach, ale o związkach międzyludzkich (rodzinnych relacjach), śmierci i próbie jej zrozumienia. To jest temat. Rzeczywiście film wygląda jak szkic dłuższej fabuły, ale pomimo tego jest to obraz ukończony, a dokumentalny rys wymagał jednak krótszego metrażu. Ten paradokumentalizm wyszedł twórcom idealnie i doskonale wpasował się w tę historię. Warto było przebrnąć przez konkursową miernotę tylko dla niego.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 11 sie 10, 7:40

Mnie się również umiarkowanie podobało. "Szkicem" bym tego filmu nie nazwał, może połowicznie udaną próba. Niemniej mam wrażenie, że twórcom udało się uchwycić ten charakterystyczny klimat amerykańskich przedmieść. To jest zdecydowanie na plus.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino