Matka Teresa od kotów

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
TrebreH

Na forum od:
31 lip 09, 9:27

Post 26 lip 10, 22:08

Jeden z najlepszych polskich filmów ostatnich lat, dzieło przemyślane, konsekwentne i kompletne. Świetne tematy muzyczne, a finałowe płaczki wbijają w fotel. Film wbija. Ukłony dla Ewy Skibińskiej, Mariusza Bonaszewskiego, Mateusza Kościukiewicza i Filipa Garbacza.
równy samemu sobie / pilnujący swych granic

gortopik

Na forum od:
20 cze 10, 9:49

Post 27 lip 10, 12:18

Jeszcze jakieś opinie? Chętnie przeczytam zanim zdecyduję się na ten film :)

mixy

Post 27 lip 10, 13:27

to już sie chyba nie zdecydujesz, bo biletów ni mo.

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 27 lip 10, 20:37

Na pewno niejednoznaczny, nie pokazujący wszystkiego, każący widzowi samemu wypełnić celowo pozostawione luki w fabule. Fenomenalny Mateusz Kościukiewicz w roli przepełnionego kompleksami starszego brata.

Sposób realizacji wprawdzie nie oryginalny (obserwujemy akcję od tyłu, podobnie jak u 5x2 Ozona), ale trafnie wybrany do opowiedzenia takiej historii.

Myślę, że warto.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 28 lip 10, 6:44

mi się nie podobała rozmowa po filmie .Czasem,jak już ktoś na forum napisał lepiej rozmowę sobie darować.

a film ...najmocniejszy punkt to aktorzy ..brawa!

Prolka

Na forum od:
25 kwi 07, 18:56

Post 28 lip 10, 16:40

Zgadzam się Elisko, że nie było po co zostawać po filmie. Nie mogłam słuchać Ewy Skibińskiej, kompletnie nie wiedziała, co powiedzieć.
Film świetny, brawa należą się zwłaszcza Mateuszowi Kościukiewiczowi!

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 28 lip 10, 17:27

Dobry film, chociaż czasem pojawiały się typowo polskokinowe drewniane dialogi.

Widzę, że nastała pewna moda na filmy od tyłu. Tutaj to się jeszcze nieźle sprawuje, zobaczymy czy ta koncepcja się nie wypali.

dyzman

Na forum od:
18 lip 10, 19:22

Post 28 lip 10, 18:43

Cieszę się, że można zrobić w Polsce film z głową, mimo jej odrąbania głównej bohaterce. Reżyser nie kładzie nacisku na skonkretyzowaną przyczynę problemu (zmiany psychiki prowadzącej do mordu), daje raczej widzowi możliwość dokonania wyboru "we własnym zakresie" oferując różne wskazówki niekoniecznie zmierzające w jednym kierunku. Brak odpowiedzi na kluczowe pytanie filmu nie umniejsza jego wartości, a przy okazji porusza ważne problemy, takie jak skutki wojny w psychice człowieka, wpływu środowiska (bądź pojedynczych osób) na postępowanie młodej osoby, bądź też "dobrodziejstwa" gier komputerowych. Faktycznie, świetna kreacja Kościukiewicza, ja tam lubię też Skibińską... ;)

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino