Tarnation

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
Podlas

Post 31 lip 10, 23:42

byłem dziś na "Tarnation", który był ponoć takim hitem pięć lat temu. Odnoszę dziwne wrażenie, że dziś już ten film by nie wygrał.

mixy

Post 1 sie 10, 0:27

obejrzałam tarnation dopiero w w tym roku. I dla mnie to był najlepszy film festiwalu 2010.
Tylko tutaj rzeczywiście możemy się kłócić bo przecież każdy operuje inną wrażliwością. Dla jednego to będzie chaotyczna chała (patrz filmweb),a dla drugiego wstrząsające doświadczenie. Naprawdę trudno ten film oceniać.

olka.be

Na forum od:
23 lip 10, 15:18

Post 1 sie 10, 15:24

Myślę że ten film trzeba oceniać zupełnie innymi, niefilmowymi kategoriami, jest zupełnie nieklasyczny. Mam wrazenie ze zajrzałam do czyjegoś intymnego pamiętnika, ten "efekt" po prostu musi robic wrazenie. Pomimo całej sympatii do tego obrazu, nie mogłam oprzec się wrażeniu, że Johnatan poprzez film realizuje swoje pragnienie zrobienia o sobie musicalu (wspomina o tym), jednoczesnie przedstawiając historię dosc fragmentarycznie i z jednego punktu widzenia (np. zupełnie pominięty jest fakt, że miał młodszego brata, widzimy go w jednej scenie gdy Johnatan ma 20 lat). Może się czepiam, ale wychwycenie tego typu szczegółów sprawia, że zaczynam się zastanawiać, czego jeszcze reżyser nam nie mówi, co "wyciął" i jeszcze mogłoby się tam znaleźć.

robert678

Post 1 sie 10, 18:14

Jak to miał brata skoro matce wycieli macice?
Ja zrozumiałem że ma syna- ale jego w tym filmie nie ma.

Podlas

Post 1 sie 10, 18:26

ale pan reżyser się na spotkaniu po szczerze przyznał, że ten film to też spora dawka artystycznej kreacji. czy komuś to przeszkadza? myślę, że pokazał wystarczająco dużo.

no i był lepszym aktorem w wieku lat 12 niż później.

elfavorro

Na forum od:
8 maja 06, 15:22

Post 1 sie 10, 19:41

Dla mnie wygrana tego filmu tych kilka lat temu to zagadka. Nie żeby był zły, ale... że co, że taki osobisty bardzo?
Można obejrzeć, nic więcej.
Wot's your function in loif?

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 2 sie 10, 12:31

Zgadzam się że Tarnation to rewelacyjna, nowohoryzontowa, osobista artstyczna kreacja. Przynajmniej takie odczucia miałem kilka lat temu. Film na pewno warto obejrzenia jeżeli komuś umknął.

juliette

Na forum od:
22 cze 09, 14:34

Post 3 sie 10, 5:22

Ja w tym roku nadrobiłam Tarnation i nie żałuję. Trzeba znać.

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino