Portugalska zakonnica

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
krzysiek_slejw

Na forum od:
29 lip 10, 10:25

Post 29 lip 10, 10:32

Straszliwie pretensjonalny film. Jedynie drugoplanowi bohaterowie zachowują rozsądek 'metakomentując' nudę. Wspominają też o przeintelektualizowaniu, ale tu nie trafiają. "Portugalska zakonnica" to sentymentalny ulepek, któremu nie pomaga nawet piękna jak zawsze Lizbona. Opinie, że to taka konwencja wynikająca z "omawianego" dzieła literackiego zupełnie mnie nie przekonują. Strata czasu i nerwów.

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 29 lip 10, 15:23

Stylistycznie zbliżony do "Szczurzego ziela" (długie statyczne ujęcia, kwestie wygłaszane bez wyrazu niczym roboty z telenoweli). Treściowo jest mniej absurdalnie, choć równie śmiesznie, ale przynajmniej historię da się pojąć trzeźwym umysłem i wyciągnąć jakieś wniosku. Trąci banałem i przeintelektualizowaniem, jak to we francuskim kinie (inside joke, kto widział ten wie).

Davero

Post 1 sie 10, 21:30

Sala bawiła się świetnie... miejscami... Choć zupełnie mimo woli reżysera. Postacie z telenoweli mają o niebo więcej życia i prawdy w sobie niż bohaterowie tego filmu. I mrugają powiekami! Jak ludzie! ;)
Tu miałem wrażenie, że twórca organizował w trakcie kręcenia konkursy: kto dłużej popatrzy w kamerę bez mrugnięcia; jak pić wino synchronicznie; chodzenia po linii i obrotów z użyciem kąta prostego...

Może wejdzie do klasyki kina... klasy którejś tam. Tylko dla pasjonatów tego typu "perełek", IMHO.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 2 sie 10, 9:25

Cóż, wg mnie jeden z najlepszych filmów tegorocznej edycji. Sposób pokazywania postaci zupełnie inny niż zazwyczaj, celowo dziwne prowadzenie aktorów, zupełnie odjazdowo zrealizowane dialogi - trudno zaakceptować taką konwencję. Ale gdy już się to zrobi, przed widzem otwiera się możliwość dotarcia do zupełnie uniwersalnych emocji (miłość, poczucie samotności, tęsknoty) od nowej strony. No i ta twarz głównej bohaterki, i jej obcasy! ;)

Na swój pokręcony sposób - wzruszający film.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 22 sty 11, 16:45

21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino