Polskie filmy krótkie - animacje

Filmy 10. ENH - wypowiedz się!
Dark Angel

Na forum od:
8 sie 05, 20:42

Post 21 sie 10, 11:00

Muszę w tym roku pochwalić konkurs polskich animacji. O ile w poprzednich latach byłam raczej zawiedziona i zwykle były może 2 oszałamiające filmy, to w tym roku trudno byłoby mi wybrać faworyta. Najlepsze były wg mnie filmy:

"Esterhazy"
"Ptaki"
"Kinematograf"
"Kto by pomyślał"
"Teza"
"Millhaven" - tegoroczny zwycięstwa
"Zuzanna"
"Kiermasz storczyków"
"Perpetum mobile"
"Zuzanna" - nie do końca animacja, ale mimo to trzeba pochwalić
"Wieczór wielce osobliwy"

Każdy z tych filmów podobał mi się, czy to pod względem historii czy też pod względem zastosowanej techniki, a czasami pod względem obu tych cech.
Animacje z cyklu europejskich debiutów nie dorastały nawet do pięt polskim animacjom w tym roku. Myślę, że rośnie nam bardzo zdolne pokolenie polskich animatorów i dlatego postanowiłam założyć osobny temat.

Co Wy sądzicie na ten temat?

Plusem tegorocznej edycji było również to, iż były 2 zestawy animacji. Niestety każdy miał tylko jeden seans, jednak zrzucam to na karb mniejszej liczby sal.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 sie 10, 22:21

Animacje zawsze były wyświetlane jednorazowo i ZAWSZE mi się podobały. Czasem nierówne i niektóre denerwujące, ale dało się zawsze coś wyłuskać z zestawu. Ponieważ podzielono pokazy na dwie części, wybrałem w tym roku tylko jedną część, nr 2, z uwagi na to, że "Esterhazy" był w kinach, więc jest może do znalezien ia. Z obejrzanego zestawu najbardziej przekonał mnie "Wieczór wielce osobliwy". Nie wiem co na ENH robiła "Teza" ani "Oaza", "Kiermasz storczyków" też mnie zniesmaczył. Brakowało za to świetnego "Rytuału" z tego sezonu, a jest on do znalezienia na DVD Debiuty 2009/2010. Film zwycięski oceniam średnio, w kategoriach pop-animacji, bo bardziej o sukcesie przeświadczyła piosenka Cave'a aniżeli animacja sama w sobie.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do 10. - Każdy ma swoje kino