Propozycje filmowe

Przed 10. ENH. Propozycje i zapowiedzi programowe.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 24 sie 09, 15:13

W tym temacie zachęcamy Was do zamieszczania propozycji filmowych na jubileuszową, dziesiątą edycję ENH. Za nami MFF w Locarno, lada dzień rozpocznie się MFF w San Sebastian i w Wenecji..., pewnie ostrzycie już zęby na jakieś tytuły. Jesteśmy ciekawi Waszych sugestii...
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 24 sie 09, 15:45

To ja się powtórzę: marzy mi się malutka retrospektywa Todda Solondza wraz z jego najnowszym filmem "Life During Wartime".
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 24 sie 09, 16:29

W innym wątku na tym forum padło nazwisko Dumont i tytuł jego nowego filmu "Hadewijch", który będzie prezentowany na festiwalu w San Sebastian. Nic nie wiem o tym filmie, ani o tym twórcy. Niemniej ocena jego dwóch poprzednich filmów na stronie Stopklatki na 1/10 sugeruje ich niekonwencjonalność i oddalenie od mainstreamu. Poza tym prezentowany na tegorocznym wydaniu ENH serbski film "Zwyczajni ludzie" jest porównywany do "Flandrii" Dumonta. Sądzę, że te fakty implikują zaprezentowanie "Hadewijch", a może także obu wcześniejszych filmów na przyszłorocznej edycji ENH.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 24 sie 09, 16:47

wks: poprzednie trzy filmy Dumonta były prezentowane na ENH: "Ludzkość" (1.ENH), "29 Palms" (4.ENH), "Flandria" (6.ENH). Tak, to bardzo nowohoryzontowe pozycje. Szkoda, że ten ostatni nie trafił do kin (Grand Prix w Cannes 2006 !!!). Przez moment miał nawet polskiego dystrybutora (Gaby International) - taka informacja jest w katalogu z 6.ENH.
Też jestem bardzo ciekaw "Hadewijch".

wks

Na forum od:

Post 24 sie 09, 17:21

Moja wiedza na temat Dumonta ogranicza się na razie do informacji z portalu Stopklatka. Dzięki za wiadomość, że oprócz "Flandrii" i "29 Palm" jest coś jeszcze. Tegoroczny festiwal ENH był dopiero moim drugim, stąd brak zorientowania w pozycjach z wcześniejszych emisji. Tym bardziej chciałbym zapoznać się z twórczością Dumonta.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 24 sie 09, 19:20

wks napisał(a):...Tym bardziej chciałbym zapoznać się z twórczością Dumonta.

Zwłaszcza, że Ludzkość jest porażająca... Polecam!
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 24 sie 09, 19:51

a Flandria traumatyczna...

Thane

Na forum od:

Post 24 sie 09, 20:00

psubrat napisał(a):Zwłaszcza, że Ludzkość jest porażająca... Polecam!

Z dorobku tego reżysera, również widziałem "Ludzkość" i w pełni potwierdzam (i ta główna rola męska).

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 24 sie 09, 20:15

no i niezapomniana... Domino? dobrze pamiętam?

Thane

Na forum od:

Post 24 sie 09, 22:26

Bardzo dobrze pamiętasz :).

waszkas

Post 25 sie 09, 10:20

Proponuję nową sekcję: Filmy z Cannes
W tym roku trochę się zawiodłem. Brakowało mi azjatyckich: "Mother", "Bakjwi" czy "Air Doll". Spodziewałem się też kilku filmów z konkursu.
Myślę, że taka mała sekcja by się przydała :)

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 25 sie 09, 15:01

waszkas napisał(a):Proponuję nową sekcję: Filmy z Cannes

Hmmm, no i np. taka nowohoryzontowa Twarz Tsai Ming-Lianga zamiast w konkursie wylądowałaby w tej nowej sekcji? Bez szans na Grand Prix festiwalu?

waszkas

Post 25 sie 09, 19:38

No może masz rację :) Ale przecież filmy konkursowe też mogłyby należeć do tej sekcji.
Tak jak film otwarcia i zamknięcia należy do panoramy.
Sam już nie wiem:)

waszkas

Post 25 sie 09, 19:44

To chyba jednak głupi pomysł :)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 28 sie 09, 9:29

Pomysł, żeby robić z filmów z Cannes oddzielną sekcję jest rzeczywiście bez sensu, co nie zmienia tego, że w tym roku brakowało filmów z Cannes, zwłaszcza tych, które nie mają polskiego dystrybutora. Fajnie by było, gdyby w przyszłym roku to zostało choć trochę nadrobione.

el

Post 28 sie 09, 12:27

Proponuję film "Kynodontas" z tegorocznego Cannes

tosa

Post 28 sie 09, 16:55

Moje propozycje na 10 ENH:
- Baaria
- Hadewijch
- Life During Wartime
- Ondine
- Soul Kitchen
- Nothing Personal
- White Material
- Le Refuge
- Chengdu, I Love You

człowiek zagadka

Post 31 sie 09, 10:52

Chętnie zobaczyłbym filmy Mekasa i Cassavetesa. Wiem, cześć ich dorobku była pokazywana w Sanoku, ale to nie tylko było dawno, ale też wówczas zaprezentowano jedynie niewielki skrawek ich dorobku. Brakowało też prelekcji i innych wydarzeń towarzyszących, jak dzieje się to teraz przy okazji retrospektyw. O Cassavetesie powstają w Polsce kolejne książki, artykuły, a nadal nie można zobaczyć jego filmów w tv, czy kupić na dvd. Dlatego warto przypomnieć jego sylwetkę i wskazać na wpływ jaki miał dla rozwoju kina. Samego twórcy już wprawdzie nie ma z nami, ale żyją przecież jego współpracownicy, którzy przecieć mogą interesująco opowiedzieć o współpracy z tym artystą. Mekas z kolei niemal w ogóle nie jest znany w Polsce. To nazwisko niewiele mówiące dla przeciętnego kinomana, a jego wpływ na niezależne kino amerykańskie jest niebagatelny. Pojawiają się wprawdzie sporadycznie pokazy jego produkcji, jak ostatnio w Poznaniu, ale nadal jest to postać zagadkowa.

wai

Post 1 wrz 09, 12:04

Mam nadzieję, że jak kino tureckie to uda się pokazać "Gitmek - My Marlon and Brando"

wks

Na forum od:

Post 6 wrz 09, 14:47

Na tegorocznym festiwalu w Wenecji znalazły się dwa filmy Wernera Herzoga. Ta wiadomość nosi znamiona sensacji, gdyż Herzog od 1991 roku nie prezentował żadnego filmu w konkursie głównym w Wenecji. W Polsce, o ile dobrze pamiętam, pierwszym prezentowanym jego dziełem był "Stroszek", potem wcześniejsze "Aquirre", "Zagadka Kaspera Hausera", "Szklane serce" i późniejsze "Woyzeck", "Nosferatu", "Fitzcarraldo", "Cobra verde". Dziś Herzog znany jest głównie z dokumentów np. pokazywane na zeszłorocznej edycji ENH "Spotkania na krańcach świata". Może pełna retrospektywa Herzoga byłaby dobrym pomysłem na 10 edycję ENH. Jeśli to niemożliwe, to możnaby urządzić ją w 11 edycji, a w przyszłym roku pokazać przynajmniej "Bad Lieutenant" i "My Son, My Son, What Have Ye Done"
Ostatnio edytowano 13 wrz 09, 13:24 przez wks, łącznie edytowano 2 razy

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 6 wrz 09, 16:28

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans prawdopodobnie będzie w kinach wcześniej niż przed 10 ENH - już jakiś czas temu został kupiony przez firmę Hagi, tyle że nie ustalono jeszcze daty polskiej premiery.

Galimatias

Na forum od:
15 lip 06, 13:56

Post 7 wrz 09, 22:54

Poprosze o Apan Jespera Ganslandta

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 8 wrz 09, 13:28

sobie pomyślałam,ze jeśli dajecie propozycje to moze warto dodać 1-2 zdania uzasadnienia ,bo mi np Apan Jespera Ganslandta nic nie mówi ,ale ciekawi za to dlaczego wybieracie dany film . Wiem,ze mozna wpisać w googlach i samemu poszukać,ale moze to uzasadnienie jest ciekawsze i bardzie przekonujące

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 8 wrz 09, 13:56

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 8 wrz 09, 19:35

no i to rozumiem ,bardzi intrygująco brzmi ..tez bym chciała zobaczyć

kami

Post 9 paź 09, 21:08

Jeśli tylko zdąży być ukończony to "Norwegian Wood" na podstawie powieści Murakamiego:)

ellrof

Post 24 paź 09, 22:57

A ja bardzo chciałbym zobaczyć koreański: Possessed, Lee Yong-ju
Bardzo zachęcająca recenzja, liczę że obraz tej klasy co tale of two sisteres, choć na razie bardzo o nim cicho:
http://koreanfilm.org/kfilm09.html

Generalnie także się się zawiodłem w tym roku jeśli chodzi o koreańskie tytuły...

mumma

Post 26 paź 09, 17:52

- Au Voleur by Sarah Leonor (last movie with Guillaume Depardieu)
- Guy and Madeline on a Park Bench by Damien Chazelle (haven't seen such a good musical since La Chansons d'Amour)
- Non ma fille, tu n'iras pas danser by Christophe Honore

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 3 lis 09, 18:21

Jarosz napisał(a):Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans prawdopodobnie będzie w kinach wcześniej niż przed 10 ENH - już jakiś czas temu został kupiony przez firmę Hagi, tyle że nie ustalono jeszcze daty polskiej premiery.

Skąd te informacje? Ja czytałem kilka dni temu, że w kraju będzie wydany od razu na DVD ,bez pokazów w kinach (ale niestety teraz nie mogę sobie przypomnieć źródła).

A film rewelacyjny! Ryzykowny pomysł remake'u klasyka powiódł się dzięki dwóm wyborom:
1) Nicolas Cage urodził się wprost, żeby zagrać u Herzoga - on tak pięknie się stacza!
2) Dodanie do scenariusza elementów komediowych oraz czystego absurdu.
Polecam nawet jeśli nie trawicie Herzoga (to chyba najmniej herzogowy z jego filmów).

Jarosz

Na forum od:

Post 3 lis 09, 18:52

michuk napisał(a):Skąd te informacje? Ja czytałem kilka dni temu, że w kraju będzie wydany od razu na DVD ,bez pokazów w kinach (ale niestety teraz nie mogę sobie przypomnieć źródła).

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=59912&strona=dvd

Ta notka jednak dotyczyła USA. Michuk - nie doczytałeś ;-)

A co do polskiej dystrybucji, to zobacz tu: http://www.hagi.pl/doc.php?doc=43 lub tu: http://www.hagi.pl/zapowiedzi-kino.php?limit=2&

Pozdrawiam :-)

ellrof

Post 8 lis 09, 13:13

Jeśli nie trafi do tradycyjnej dystrybucji wcześniej, to ja bardzo chciałbym zobaczyć na dużym ekranie ten film:
http://www.youtube.com/watch?v=ZBGeErufQdY

Takie filmy zasługują na to by je promować...

kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 8 lis 09, 23:31

Wow, wreszcie jakaś oryginalna propozycja!
Weźmy jeszcze koniecznie "Piłę VII".
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 9 lis 09, 21:02

ujjj
MK

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 24 lis 09, 13:38

Jarosz napisał(a):
michuk napisał(a):Skąd te informacje? Ja czytałem kilka dni temu, że w kraju będzie wydany od razu na DVD ,bez pokazów w kinach (ale niestety teraz nie mogę sobie przypomnieć źródła).

http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarzenie.asp?wi=59912&strona=dvd

Ta notka jednak dotyczyła USA. Michuk - nie doczytałeś ;-)

A co do polskiej dystrybucji, to zobacz tu: http://www.hagi.pl/doc.php?doc=43 lub tu: http://www.hagi.pl/zapowiedzi-kino.php?limit=2&

Pozdrawiam :-)

O, faktycznie. Jak ja lubię te stopklatkowe tytuły niusów :)
To dobra wiadomość -- wszystkim polecam obejrzenie Bad Lieutenant na dużym ekranie -- to Herzog jakiego nie znacie!

wks

Na forum od:

Post 4 gru 09, 19:02

Michuk - przeczytałem na Filmasterze twoją recenzję filmu "A Single Man". Sądzę, że ten film byłby bardzo dobrą pozycją na 10 ENH (chyba, że wcześniej trafi na ekrany polskich kin)

Pan Zegarel

Na forum od:
8 gru 09, 19:54

Post 8 gru 09, 20:21

el napisał(a):Proponuję film "Kynodontas" z tegorocznego Cannes

Jestem za. ;) Dorzuciłbym jeszcze "Drugi brzeg" (Gagma napiri) i powtórkę "Cynobrowych dusz" (w zeszłym roku przegapiłem, a chętnie bym obejrzał).

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 8 gru 09, 20:38

Pan Zegarel napisał(a):
el napisał(a):Proponuję film "Kynodontas" z tegorocznego Cannes

Jestem za. ;) Dorzuciłbym jeszcze "Drugi brzeg" (Gagma napiri) i powtórkę "Cynobrowych dusz" (w zeszłym roku przegapiłem, a chętnie bym obejrzał).

Oba filmy były już pokazywane na WFF.

Pan Zegarel

Na forum od:

Post 9 gru 09, 14:41

okon napisał(a):Oba filmy były już pokazywane na WFF.

Wiem, zresztą "Drugi brzeg" był jeszcze ostatnio pokazywany na Ale kino! w Poznaniu (nawet miałem bilety, ale czas seansu przespałem, leżąc w łóżku z gorączką :P). Mam nadzieję, że na NH też się pojawią. ;)

okon

Na forum od:

Post 9 gru 09, 15:30

Tyle że ENH od lat stawia na pokazy premierowe.

Ja też chciałbym zobaczyć we Wrocławiu "Hadewijch" Dumonta, ale wiem, że szanse są małe.

Pan Zegarel

Na forum od:

Post 9 gru 09, 22:38

okon napisał(a):Tyle że ENH od lat stawia na pokazy premierowe.

Ale nie oczekuję, że te filmy będą w konkursie głównym. W zeszłym roku w Panoramie kina światowego pokazywany był "Rachel wychodzi za mąż", wydany kilka miesięcy wcześniej na DVD.

Hani

Post 2 sty 10, 17:11

zdecydowanie "Life During Wartime" Todda Solondza. no i jestem zdziwiony że nikt nie wspomniał o "Enter the Void" Gaspara Noego, ten film musi być koniecznie!

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 2 sty 10, 17:18

Solondz zasluguje na wieksza uwage, jego wczesne filmy sa trudno dostepne, jak fear anxiety and depression. moze jakas mini retrospektywa?
MK

Thane

Na forum od:

Post 3 sty 10, 0:17

Prosiłem już o to Pana Romana jakiś czas temu. Uważam, że mała retrospektywa Solondza jak najbardziej powinna zostać wzięta pod uwagę.
A debiut, o którym wspomniano, jest wart zobaczenia chociażby z tego powodu, że mimo braki kontroli nad filmem Solondz umieścił w nim wiele charakterystycznych cech, które objawią się w jego późniejszych produkcjach.

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 31 sty 10, 23:09

michuk napisał(a):A film rewelacyjny! Ryzykowny pomysł remake'u klasyka...

Jaki remake? O co chodzi w ogóle? To zupełnie inna historia przecież.
michuk napisał(a):...powiódł się dzięki dwóm wyborom:
1) Nicolas Cage urodził się wprost, żeby zagrać u Herzoga - on tak pięknie się stacza!
2) Dodanie do scenariusza elementów komediowych oraz czystego absurdu.
Polecam nawet jeśli nie trawicie Herzoga (to chyba najmniej herzogowy z jego filmów).

No właśnie. Z Herzogiem to ta produkcja ma chyba wspólne tylko nazwisko, najwyraźniej wszyscy (!) reżyserzy czasem po ambitnych filmach muszą uzupełnić stan kasy jakimś badziewiem dla mas. A Cage? Jak zwykle drewno, już naprawdę męczy jego udawanie na ekranie, że F.F. Coppola to nie jego wujek.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 1 lut 10, 10:24

I ta mina smutnego spaniela..
Jednak patrząc w przeszłość uśmiecham się do dwóch filmów z jego udziałem.

saiko

Post 1 lut 10, 11:41

Poproszę o Mine Vaganti. Nowy film Ozpetka.

Hani

Post 1 lut 10, 11:43

Hani napisał(a): no i jestem zdziwiony że nikt nie wspomniał o "Enter the Void" Gaspara Noego, ten film musi być koniecznie!

Zgadzam się. Trzeba obejrzeć

okon

Na forum od:

Post 5 lut 10, 13:59

"Püha Tõnu kiusamine", reż. Veiko Ounpuu - reżyser "Jesiennego balu", w jednej z ról Denis Lavant, znany z filmów Leosa Caraxa.

x

Post 7 lut 10, 11:20

Z chęcią bym obejrzał "Mundane history". Film otrzymał właśnie nagrodę na festiwalu w Rotterdamie.

Jarosz

Na forum od:

Post 7 lut 10, 13:14

Jarosz napisał(a):Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans prawdopodobnie będzie w kinach wcześniej niż przed 10 ENH - już jakiś czas temu został kupiony przez firmę Hagi, tyle że nie ustalono jeszcze daty polskiej premiery.

Mała modyfikacja - film zmienił dystrybutora. Obecnie jest w zapowiedziach Monolithu, acz jeśli chodzi o nieustalony termin premiery, to tu bez zmian.

Następna strona

Powrót do 10. - Gra wstępna