Propozycje filmowe

Przed 10. ENH. Propozycje i zapowiedzi programowe.
chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 7 lut 10, 13:40

Tak czy owak - to słaby film jest.

x

Post 10 lut 10, 13:50

A Brand New Life, Korea 2009

Gość

Post 10 lut 10, 23:27

Proponuję film "Boy"
http://www.youtube.com/watch?v=rBC0bEwlEvg

A co powiecie na kolejne latające dziecko?
http://www.youtube.com/watch?v=WclyqvXkE40

nan

Post 14 lut 10, 11:54

Może
Machotaildrop
i
Taqwacore
http://www.youtube.com/watch?v=jTkaqHhmpws

Gość

Post 15 lut 10, 8:27

Buben.Baraban

Gość

Post 18 lut 10, 18:46

"Kak Ya Provel Etim Letom"
"Bal"
„If I Want To Whistle, I Whistle”
„A Somewhat Gentle Man”
z berlińskiego konkursu

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 20 lut 10, 11:35

1. "In the Woods", reż. Angelos Frantzis (widzieliście zwiastun ? Rewelacja!)
2. "Je ne suis pas morte", reż. Jean-Charles Fitoussi (niezapomniane, magiczne "Nokturny dla króla Rzymu" z konkursu 6.ENH).

Jednak najbardziej oczekuję nowego Kaplanoglu...

chinaski

Na forum od:

Post 20 lut 10, 13:25

"In the Woods"koniecznie!

Gość

Post 20 lut 10, 13:38

Co takiego fajnego w tym "In the woods"?

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 lut 10, 14:00

In the Woods czymś w rodzaju nastoletniej wersji Antychrysta? To ja raczej podziękuję i pójdę w tym czasie na coś innego ;-)

chinaski

Na forum od:

Post 20 lut 10, 14:21

Widziałeś? Bo ja w tym trailerze ani w opisach filmu absolutnie nie doszukałem się niczego z nieudanego filmu Larsa von Triera.

Gość

Post 20 lut 10, 14:56

To może ja odpowiem
"W pewnym sensie można zobaczyć ten film jako nastoletnią wersję Antychrysta, za to z gejowskim skrętem."
Z relacji Ewy Szabłowskiej

chinaski

Na forum od:

Post 20 lut 10, 15:36

"W pewnym sensie"ostatnia scena "Irreversible" Gaspara Noe nawiązuje do "Czasu Apokalipsy" - i taką recenzję kiedyś czytałem:-).
Nie obchodzą mnie recenzje, zainteresował mnie trailer i chciałbym zobaczyć film. Querelle może widział, może nie widział, też jest zainteresowany i tyle. Po co od razu debata i osobiste wycieczki? To jest dział propozycje. A nie komentarze do propozycji innych.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 20 lut 10, 20:47

Jaka znowu debata i osobiste wycieczki? Zwykły komentarz i tyle. Nawiasem mówiąc, jakoś sobie nie wyobrażam osobnego działu z komentarzami do propozycji. Właściwe miejsce jest TU.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 20 lut 10, 23:00

klimatyczny ten trailer

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 21 lut 10, 9:09

Trailer do "In the Woods" widziałem jeszcze przed publikacją relacji Ewy Szabłowskiej. Nie miałem najmniejszych skojarzeń z filmem von Triera. Przywołuje w mej pamięci bardzo mile wspominane "O wojnie" Bonello z 8.ENH. Bardzo jestem zainteresowany dziełem Frantzisa.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 21 lut 10, 22:50

Posty na temat "Miodu" Semiha Kaplanoglu zostały wydzielone do nowego tematu:
Berlinale 2010 >>>
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

Gość

Post 24 lut 10, 11:35

Ja bym bardzo chętnie zobaczyła na dużym ekranie brazylijski film "Besouro" ( reż. João Daniel Tikhomiroff). Film został wyróżniony na Berlinale.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 19 mar 10, 21:11

Właśnie pakuję się do jutrzejszego wyjazdu do Krakowa na 10.Tydzień Kina Hiszpańskiego. Pełny program imprezy prezentowany jest tylko w Warszawie, a inne miasta, jak zwykle, mają wersję nieco okrojoną. Poza Warszawą nie będzie prezentowany baskijski "Ander" - zdobywca nagrody specjalnej na zeszłorocznym festiwalu berlińskim. Informacje o tym filmie podane na stronie Manany wyraźnie sugerują jego nowohoryzontowość.
Zaczęło mi chodzić po głowie pytanie: czy istnieje kinematografia baskijska. Za odpowiedzią pozytywną przemawia m.in.postać Roberto Castona (reżysera filmu "Ander") i jego funkcja dyrektora Międzynarodowego Festiwalu Kina Gejowsko-Lesbijsko-Transseksualnego w Bilbao, a także postać Julio Medema (reżysera filmu "Krowy") znanego widzom 8. festiwalu ENH z kontrowersyjnej "Chaotycznej Anny".

ktoś

Post 24 mar 10, 8:17

możemy wrócić do Antonisza? wiem, że to już było, ale mnie jeszcze wtedy nie było, a i znajdą się pewnie inni, którym pomysł się spodoba. wystarczyłoby mi kilka filmików, tak na dokładkę albo na deser.

a tu drugi pomysł jest skądś: możecie na przykład zafundować widzom Presleya na duzym ekranie? albo Monroe? to mogłoby być ciekawe.

Gość

Post 25 mar 10, 20:07

Gość

Post 28 mar 10, 10:49

Proponuję "The Way to the Cross"
Może nawet w konkursie :)

"Wakaranai: Where Are You?"
reż. Masahiro Kobayashi

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 28 mar 10, 15:05

Gościu: tak, ten jest już zarezerwowany na nasz festiwal.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Gość

Post 28 mar 10, 20:09

To świetnie :)
A jeszcze takie pytanie co do relacji z Berlina. Ukaże się?
Dziękuję i pozdrawiam.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 28 mar 10, 20:54

Gościu: myslę, że raczej już nie. Nie dajemy po prostu rady. Jesteśmy zajęci wieloma biżacymi sprawami. Dodatkowo, poza godzinami pracy oglądamy jeszcze dziesiatki nadsyłanych do selkcji filmów.

Pozdrawiam seredcznie,

Roman Gutek

Gość

Post 28 mar 10, 21:11

No to szkoda. Przezyje :)
Wiadomo już kiedy poznamy pierwsze tytuły konkursowe czy tez z panoramy? Bardzo sie niecierpliwie :)

dul

Post 2 kwi 10, 13:28

"Habitación en Roma" reż Julio Medem
Premiera planowana na czerwiec.

wks

Na forum od:
1 lut 09, 16:38

Post 3 kwi 10, 19:52

Jeśli nie jest już za późno na propozycje, to sugeruję jeszcze tytuły, które ostatnio zaczęły mi chodzić po głowie:
1." Le Refuge" reż.Francois Ozon
2."City of Life & Death" reż.Lu Chuan
3."Los Viajes Del Viento" reż.Giro Guerra
4."Sin nombre" reż.Cary Fukunaga

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 5 kwi 10, 7:35

Czy możemy liczyć na najnowszy film Gaspara Noe?
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Gość

Post 5 kwi 10, 7:43

Coś mi sie wydaje, ze możemy :)
Informacja o filmie na stronie i nazwisko rezysera powtarzane ostatnio przez pana Romana w wywiadach.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 5 kwi 10, 10:20

Jasmila Zbanic zrobiła nowy film - "Na putu". Po rewelacyjnej "Grbavicy" może dałoby się obejrzeć i to? :)
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 kwi 10, 11:41

Thane: bardzo bym chciał pokazać Enter the Void na naszym festiwalu. Gaspar Noe zrobił film totalny, diabelski, trudny. Enter the Void to feria obrazow i kolorów. Nie ma tam żadnej fabuły. Zupełne szaleństwo i techniczny majstersztyk. I o czymś ważnym. Dla mnie genialny. Jedna z największych przyjemności na ubiegłorocznym Cannes.
Jest tylko jeden problem: polskie prawa do tego filmu kupiła firma SPI (kupili to w dużej paczce) i nie bardzo wiedzą co z tym zrobić. Poprosiłem ich o zgodę na festiwalowe pokazy, ale milczą. Będę nalegał.

Pozdrawiam świątecznie,

Roman Gutek

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 5 kwi 10, 11:45

Świetne wieści Panie Romanie. Być może się uda :).

Pozdrawiam świątecznie i serdecznie ;).
Ostatnio edytowano 5 kwi 10, 11:47 przez Thane, łącznie edytowano 1 raz
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 kwi 10, 11:45

Mrozikos667: tak, staramy się, aby Na putu było w tym roku we Wrocławiu. Są duże szanse. To bardzo ciekawy film, choć inny niż poprzedni.

Pozdrawiam światecznie,

Roman Gutek

Gość

Post 5 kwi 10, 12:10

A może Pan widział nowy film Masaki Iwana?

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 kwi 10, 12:37

Gościu: widziałem A Summer Family w styczniu e Rotterdamie. Niestety, a nie jest to tylko moja opinia, film rozczarował. Szczególnie, kiedy się zna Vermilion Souls. Może jednak ten film pokażemy we Wrocławiu. Zobaczymy jak bedzie sie układać lista tytułów. Jeżeli jesteś tym filmem szczególnie zainteresowany A Summer Family - mam dvd i mogę Ci pożyczyć. Jestem ciekawy Twojej opinii.

Pozdrawiam światecznie,

Roman Gutek

chinaski

Na forum od:

Post 5 kwi 10, 12:50

Te Cynobrowe dusze to mi chodzą po głowie do dziś. Rzadko się zdarza taki Film, o którym ciężko powiedzieć po jednym obejrzeniu czy jest dobry..
Pozdrawiam również świątecznie.
To chyba jedyny taki na świecie Dyrektor Festiwalu, który rozmawia w świąteczny dzień na forum z uczestnikami.
Fajnie mamy:-)

Gość

Post 5 kwi 10, 13:08

Watpie zeby moja opinia byla znaczaca :) Jestem jeszcze wlasciwie dzieckiem(18 lat :))wiec trudno wyrazac mi opinie na temat tak trudnych filmów. Cynobrowe dusze mi sie nie podobały. Pomyslalem, ze drugi film może bardziej by mi przypadl do gustu ale skoro rozczarowal to dam sobie spokoj.
Pozdrawiam

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 5 kwi 10, 14:12

To moje propozycje:

1. "Villa Amalia" Benoit Jacquota z Isabelle Huppert
2. "Ange à la me" Frédérica Dumonta (główna nagroda w Karlowych Warach i ostatnie miejsce w rankingu krytyków)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 5 kwi 10, 20:21

wks napisał(a):Jeśli nie jest już za późno na propozycje, to sugeruję jeszcze tytuły, które ostatnio zaczęły mi chodzić po głowie:
1." Le Refuge" reż.Francois Ozon
2."City of Life & Death" reż.Lu Chuan
3."Los Viajes Del Viento" reż.Giro Guerra
4."Sin nombre" reż.Cary Fukunaga

"Sin nombre" będzie można zobaczyć w kwietniu w Krakowie na festiwalu Off-Camera. Z kolei film Lu Chuana miał już swoją premierę na WFF, więc nie spodziewałbym się go we Wrocławiu.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 5 kwi 10, 20:31

chinaski: tak się złożyło, że dzisiaj akurat miałem wolną chwilkę na zerknięcie na festiwalowe forum.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 6 kwi 10, 6:00

Panie Romanie,
Czy jest szansa na pokazanie na ENH któregoś z filmów:
1) Kawasaki's Rose - Jana Hrebejka
2)Biblioteka Pascala - Szabolcsa Hajdu
3)Koncert - Radu Mihaileanu
4) Od początku - Xavier Gianolli
5) Rabuś - - Benjamina Heisenbergera
6) Gąsienica - Koji Wakamatsu
7) Jak spędziłem to lato - Aleksieja Pogrebskiego
8) Gdy chcę gwizdać, gwizdzę - Fiorina Serbana
9) Prześladowanie - Patrice'a Chereau

pozdrawiam serdecznie,
marco

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:

Post 6 kwi 10, 7:51

marco: może będą Biblioteka Pascala i Gąsiennica. O kilka się stramy. Kilka ma już polskich dystrybutorow i powinny szybko pojawić sie w kinach (m.in. Hrebejk, Chereau).

Pozdrawim serdecznie,

Roman Gutek

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 6 kwi 10, 10:41

Skoro tak nagle zaczął rozwijać się ten wątek, to ja też dodam swoje propozycje: "Gama no abura" Koji Yakusho, "Kiki ningyo" Hirokazu Koreedy i "Tuan yuan" Wanga Quan'ana. Może któryś z nich ma szanse na pojawienie się na festiwalu?

hamnida

Post 7 kwi 10, 20:29

Proponuję nowy film twórcy "Telenoweli"

Konstantyn16

Post 19 kwi 10, 12:54

A kiedy będzie prezentacja kina campowego ? Byłby odlot zastanawiając się nad tytułami filmów które pasowałby do tej konwencji/estetytki :)

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 24 kwi 10, 19:26

wks napisał(a):Michuk - przeczytałem na Filmasterze twoją recenzję filmu "A Single Man". Sądzę, że ten film byłby bardzo dobrą pozycją na 10 ENH (chyba, że wcześniej trafi na ekrany polskich kin)

Single Man jest pokazywany właśnie na Off Plus Camera. Myślę, że ma szansę też na polskiego dystrybutora, bo to jednak dość mainstreamowy film. Ale bardzo dobry, więc oczywiście miło by było jakby się pokazał na ENH. Tu link do recenzji o której wspominałeś: Single Man: Samotny gej w Los Angeles.

W ogóle z filmów, które widziałem w ostatnim czasie (a które były pokazywane albo na WFF albo na Londyńskim BFI Film Festival) polecam bardzo:
- Miasto życia i śmierci - chiński film o masakrze w Nanking. Tak powinien wyglądać "Katyń" Wajdy
- Le père de mes enfants (Father of my children / Ojciec moich dzieci (?)) - Historia bankrutującego dystrybutora niszowych filmów i jego rodziny, której przez swoją pracę i pasję jednocześnie, nie mógł on poświęcić zbyt wiele czasu. Doskonale zagrany, bardzo przejmujący film, nakazujący zastanowić się co w życiu naprawdę jest ważne, nie dający jednak na to pytanie odpowiedzi. Warto.
Z ciekawostek: film oparty jest na faktach i opowiada o dystrybutorze m.in. Belli Tarra.
- Liban - Brutalny i realistyczny obraz wojny. Tak realny, że ciężko w czasie filmu normalnie oddychać, czuje się po prostu jednym z bohaterów. Skrzyżowanie "Kanału" Wajdy z "Full Metal Jacket" Kubricka, tyle że tu obserwujemy oprawców, którzy są równie bezradni i bezbronni jak ofiary. Znakomita realizacja, przekonujące aktorstwo.
- We live in public - Interesujący i o dziwo przejmujący dokument (mnie szczególnie bo "siedzę w branży") o internetowym wizjonerze, twórcy Pseudo.com, który wymyślił (czy też pierwszy wdrożył) takie koncepcje jak internetowa telewizja, z komentarzami na żywo, czy też Big Brother, by następnie przepuścić wszystkie pieniądze, część na przeróżne projekty artystyczne, część w wyniku pękniętej bańki internetowej. Jak większość tego typu filmów, nieco idealizujący postać Josha Harrisa - przyznać jednak trzeba, że jest to osoba nietuzinkowa.
- Ajami - Zwycięzca Sutherland Trophy festiwalu w Londynie i izraelski kandydat do Oskara (dostał nominację). I tylko dlatego znalazł się na tej liście, bo dla mnie okazał się lekkim rozczarowaniem. Scenariusz tego filmu jest o niebo lepszy od wykonania. Być może zawinił niski budżet, przez co zdjęcia wyglądają miejscami jak z polskiego serialu. Sposób opowiadania przeplatających się historii przypomina Amores Perros, z tym że Ajami jest znacznie mądrzejszym filmem, a jednocześnie znacznie gorszym technicznie. Warto obejrzeć przede wszystkim w celach poznawczych: tak wygląda życie Arabów w Izraelu.
- J'ai tué ma mère (Zabiłem moją matkę) - "Tarnation" zrobione jak należy. Miałem też skojarzenia z "Santa sangre" Jodorowskiego. Xavier Dolan pokazał, że czuje sztukę filmową i że mimo fatalnego sprzętu (amatorszczyznę widać szczególnie na obrazie -- kasza przy niektórych ujęciach mocno przeszkadza w oglądaniu) potrafi zrobić piękny, wzruszający, niesamowicie zabawny i przy tym niegłupi film o dojrzewającym nastolatku. Wielkie brawa za dobór muzyki do scen!

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 24 kwi 10, 20:45

jego dystrybutorem jest Gutek Film i wchodzi na ekrany polskie w połowie maja

cagri

Post 26 kwi 10, 0:22

Myślę, że to dobry wybór dla ENH

rompecabezas- natalia smrinoff
you.my joy- sergei loznitsa
aurora- christi puiu
pal adrienn- agnes kocsis

pozdrawiam serdecznie,

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 26 kwi 10, 12:37

cagri napisał(a):Myślę, że to dobry wybór dla ENH [...]
aurora- christi puiu

O tak! I ten drugi rumuński film który będzie pokazywany w Cannes w tym roku -- również byłoby miło.

A jak się nie da to chociaż może Francesca w reżyserii Bobby Paunescu? Mi wprawdzie nie przypadła do gustu, ale obiektywnie to dobry film i wpasowujący się bardzo w nowohoryzontowe klimaty (napięcie budują dłuuuugie ujęcia, trochę jak w 4 miesiące, 3 tygodnie i 2 dni, choć film jest o wiele mniejszczej intensywności, czytaj: nie gwałci widza).

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 10. - Gra wstępna