Propozycje filmowe

Przed 10. ENH. Propozycje i zapowiedzi programowe.
Gość

Post 29 kwi 10, 18:46

Proponuję dokumentalny film "Det røde kapel"

bzdyra

Post 1 maja 10, 12:47

"Les Amours Imaginaires"

Gość

Post 12 maja 10, 19:56

Będzie Hadewijch :)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 13 maja 10, 8:47

koniecznie zobaczcie ten film, bo jak sądzę będziemy o nim mocno dyskutować, mój odbiór jednak rozmija się z odbiorem Janusza Wróblewskiego, który w przewodniku festiwalowicza pisze:

"najnowszy film Francuza Bruno Dumonta („Flandria”), podejmujący w zaskakujący sposób wątek fanatyzmu religijnego. Dumont obserwuje duchowy rozwój nastolatki, córki francuskiego ministra, przekonanej o tym, że doznała objawienia. W klasztorze nie rozpoznają w jej zachowaniu znaków świadczących o powołaniu, przeciwnie – nie chcą jej przyjąć do zakonu. Młoda bohaterka odbiera to jako zakwestionowanie jej wiary i z zainteresowaniem zaczyna się wsłuchiwać w nauki islamskiego imama. Co ciekawe, nie jest to film o apostazji, tylko o błądzeniu, a w konsekwencji także i o zaślepieniu prowadzącym do finalnej katastrofy. Dumont znów prowokuje, stawia agresywne pytania, rozbija naiwne wyobrażenia o świętości, choć nie zawsze czyni to z należytą wiarygodnością".

"wiarygodność" nie jest tu w ogóle jakimkolwiek kryterium, myślę, że to jest dosyć skomplikowana psychologicznie konstrukcja i drażnią mnie takie pejoratywne określenia jak "fanatyzm", czy "błądzenie", dla mnie to jest film o poszukiwaniu alternatywnej, bardzo osobistej, intymnej duchowości, jakby poza religią, jakąkolwiek, i rzeczywiście w kontekście konserwatywnej wersji polskiego katolicyzmu to jest oczywiście agresywne i prowokujące, szczególnie, że Dumont wplątuje to poszukiwanie w politykę i terroryzm, ale dzięki temu ten film jest jakimś krzykiem, bardzo niejednoznacznym

mam nadzieję, że wrócimy do tej rozmowy

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 13 maja 10, 11:01

A skąd wiadomo, że będzie?

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 10, 11:20

odsyłamy do Przewodnika Festiwalowicza Polityki

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 13 maja 10, 11:29

Coś okon niedokładnie czyta to, co piszesz (chyba go to nie interesuje za bardzo :P):
aszeffel napisał(a):mój odbiór jednak rozmija się z odbiorem Janusza Wróblewskiego, który w przewodniku festiwalowicza pisze:

(to z postu sprzed okoniowego pytania).

okon

Na forum od:

Post 13 maja 10, 12:30

Och, jestem dokładnym i wiernym czytelnikiem aszeffel. :)
Najwyraźniej potrzebuję uproszczonych komunikatów.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 10, 12:32

masz rację Grześ, ale tę wiedzę wyparłam :)

okon

Na forum od:

Post 13 maja 10, 12:50

Grzes napisał(a):Coś okon niedokładnie czyta to, co piszesz (chyba go to nie interesuje za bardzo :P):
aszeffel napisał(a):mój odbiór jednak rozmija się z odbiorem Janusza Wróblewskiego, który w przewodniku festiwalowicza pisze:

(to z postu sprzed okoniowego pytania).

W tym tekście nie ma dokładnej informacji, że w najnowszej "Polityce" jest dodatek festiwalowy. "Hadewijch" było już pokazywane w Gdańsku, więc doszedłem do wniosku, że chodzi o jakiś starszy artykuł. Tyle niepotrzebnych tłumaczeń.

Abstrahując od tego, że nie wszystkie opisywanie w zeszłym roku przez Wróblewskiego filmy znalazły się w programie.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 10, 13:03

ależ niech się niepotrzebnie nie tłumaczy, żarty :)

wiem, że Hadewijch będzie na pewno, abstrahując od Wróblewskiego

info o przewodniku festiwalowicza Polityki:

http://www.enh.pl/aktualnosci.do?id=784

Grzes

Na forum od:

Post 13 maja 10, 13:28

Może o czymś jeszcze ciekawym (o czym my, prości forumowicze, nie wiemy), co będzie na pewno na festiwalu (abstrahując od Wróblewskiego oczywiście ;)) wiesz i możesz się podzielić tą wiedzą?

inf

Post 13 maja 10, 13:37

Będzie np. Valhalla Rising :)

okon

Na forum od:

Post 13 maja 10, 13:54

:)

Swoją drogą "Pepperminta" ma przerażający zwiastun.

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 13 maja 10, 17:37

Czytałam wstępnie Przewodnik i sobie tak pomyślałam,że mój ENH -pierwszy a ostatni cieszyński był jedynym ,na którym obejrzałam prawie wszystkie konkursowe filmy .Miało to duży wpływ na to jak zapisał mi się ten festiwal w głowie .Wyznaczył taki odnośnik /choć nie wiem czy słusznie /,ze potem każdy następny oceniałam w jakiś sposób wg tamtego -i chyba głównie tu chodzi o emocje jakie te filmy we mnie wzbudzały niż ich jakość -sama się dziwię ,ze to tak postrzegam

w tym roku chyba sprawdzę jak może być gdy znów główny konkurs wyznacza linię wyborów

nie wiem czy też w trakcie przygotowywania się do festiwalu w sensie czytania o filmach dokładniej,co zrobię pierwszy raz,dzięki potrzebie jaką wyznaczyły zmiany -ta linia nie będzie się wić jak wąż..;)

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 10, 18:05

Pipilotti, abstrahując od Pepperminty, której nie widziałam, jest ciekawą artystką, tylko kogo stać na realizację jej prac...

http://www.enh.pl/aktualnoscm.do?id=555

Grześ, suspens niezbędny

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 13 maja 10, 18:14

El, dobry pomysł, żeby rzucić się na Konkurs, choć przecież łatwo nie będzie, to bez znajomości szczegółów programu wiadomo :)

eliska

Na forum od:

Post 13 maja 10, 18:23

na razie przeczytałam wywiad z Romanem w Przewodniku ,co będzie jak przeczytam cały ;)?

Grzes

Na forum od:

Post 13 maja 10, 18:50

@inf. Przewodnika może w 100% nie przeczytałem, ale w wystarczającym stopniu, żeby się o filmy pojawiające się w nim nie pytać - mi chodzi o jakieś tajne filmy, o których wie tylko grupa wtajemniczonych, do których rzecz jasna aszeffel się zalicza ;).

@eliska - zapewniam cię, im więcej będziesz czytała o filmach przed festiwalem, przygotowując się do niego, tym trudniej będzie ci się trzymać postanowienia, że idziesz na cały (albo prawie) konkurs - tyle filmów spoza niego uznasz za dużo lepiej się zapowiadające (ja tak mam co roku,a zawsze się przygotowuję).

eliska

Na forum od:

Post 13 maja 10, 18:57

Grzesiu wiem i tego się obawiam ;) :) ..nie będzie łatwo

co do Aszeffel to nawet mi nic nie zdradziła :)

okon

Na forum od:

Post 13 maja 10, 23:32

aszeffel napisał(a):Pipilotti, abstrahując od Pepperminty, której nie widziałam, jest ciekawą artystką, tylko kogo stać na realizację jej prac...

http://www.enh.pl/aktualnoscm.do?id=555

Grześ, suspens niezbędny

Ano ciekawa. Byłem wtedy w CSW i pamiętam tę salę z ogromnymi wizualizacjami i przeróbką szlagiera Chrisa Isaaka. Fajne.

eliska

Na forum od:

Post 30 maja 10, 11:49

ktos pamieta kiedy sie pojawia lista filmow ?

gość

Post 30 maja 10, 13:33

eliska, pewnie w połowie czerwca, ale tak tylko gdybam

Gość

Post 30 maja 10, 13:38

Chodzi o pełny program? Jak co roku 1 lipca

eliska

Na forum od:

Post 30 maja 10, 13:55

dziekuje...zastanawialam sie ile bede miala czasu na przygotowanie sie do rezerwacji

Gość

Post 30 maja 10, 13:59

Ja już po kilku godzinach od ogłoszenia listy wiem na co chce iść :) Później tylko dopasować godziny

gość

Post 30 maja 10, 14:10

cześć gość przez duże G:)) może i pierwszy , ale początek lipca kojarzy mi sie juz z rezerwacjami biletów, stąd ten czerwiec u mnie, zobaczymy jak będzie w tym roku; dla mnie układanie planu to niemal taka sama przyjemność jak same projekcje :))

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 30 maja 10, 15:58

:idea: 01.07.2010, 12:00 - publikacja programu festiwalu na stronie internetowej wraz z opisami filmów i dodatkami (zwiastuny, strony oficjalne),

:idea: 08.07.2010, 12:00 - uruchomienie sprzedaży on-line pojedynczych biletów filmowych na stronie internetowej
.

:arrow: Ważne terminy >>>
(na stronie ENH w zakładce "O festiwalu")
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

eliska

Na forum od:

Post 30 maja 10, 16:08

dzięki dzięki kochany Seblonie

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 30 maja 10, 17:54

Pierwszy lipca pierwszym lipca, niemniej w zeszłym roku opisy filmów wybranych sekcji były dostępne, o ile dobrze pamiętam, jeszcze pod koniec czerwca, tyle że bez dat i godzin projekcji. Można się było wcześniej zacząć wczuwać w klimaty festiwalowe :-D

marco

Na forum od:
19 paź 09, 22:50

Post 19 cze 10, 10:28

Z tytułów wspominanych w ostatniej piątkowej GW, które mają się pojawić na 10ENH najbardziej się cieszę z "Aurory" Cristi Puiu i "Carlosa" Olivera Assayasa.

Chciałem się przy okazji dowiedzieć czy filmy polskie, chodzi mi głownie o najnowsze produkcje prezentowane premierowo na festiwalu w Gdyni, zostaną pokazane na festiwalu ENH. Szczególnie o takie tytuły jak:
"Erratum" Marka Lechkiego , "Joanna" Feliksa Falka, "Chrzest" Marcina Wrony, 'Matka Teresa od kotów" Pawła Sali.
marco

Poprzednia strona

Powrót do 10. - Gra wstępna