Spotkanie w Palermo

Kocioł nowohoryzontowych filmów.
doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 1 sie 09, 15:51

Największy gniot jaki widziałem na tym festiwalu i chyba w ogóle od dłuższego czasu. To było gorsze nawet od komedii romantycznych czy filmów typu Transformers 2, bo tamte są przynajmniej konsekwentne w tym co robią. Tymczasem ten film, w założeniu poważny, jest karykaturalny. Nic się w nim nie broni, a najgorsze są dialogi. Gdyby to było dzieło 12-latka, to jakoś bym się z tym pogodził, ale Wim Wenders??!! Wciąż nie mogę uwierzyć w to co widziałem. Strzała Amora celniejsza niż strzała Śmierci! Wzruszające...

Bardzo stanowczo odradzam, chyba że chcecie zobaczyć kicz w najczystszej postaci.

miecznik

Na forum od:
10 mar 08, 13:41

Post 1 sie 09, 16:11

A mi wręcz odwrotnie - niezwykle się podobał. Jak zwykle u Wendersa pulsująca muzyka w każdym kadrze, świetny montaż, zdjęcia i efekty specjalne. Koncówka filmu jest wręcz rewelacyjna. Nie jest to może "Niebo nad Berlinem", ale znacznie lepsze niż "Lisbon Story".

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 1 sie 09, 21:15

a ja nie weszłam, a miasto ładnie pokazał?

moviegoer

Post 1 sie 09, 22:17

Ciekawie zinterpretowany temat... śmierci. Historia fotografa, który osiągnął sukces, ale zagubił się duchowo...
Świetne zdjęcia. Niesamowity był ten fresk XV-wieczny.

A sala była pełna widzów i choć w 2-giej co do wielkości sali Heliosa nie wszyscy mogli się zmieścić!...

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 1 sie 09, 22:19

Ale czy przyleciał reżyser na festiwal ?

moviegoer

Post 1 sie 09, 22:26

Niestety reżysera nie było, powiedziano nam że jest chory. :-(

tereska

Post 2 sie 09, 9:53

Może nie jest to najwybitniejsze dzieło W.W, ale wydaje się, że jak zwykle w jego filmach to nie dialogi są najważniejsze, lecz zdjęcia, obraz, muzyka...a te jak zwykle-piękne! To dla minie raczej film o istocie fotografii niż o śmierci, chociaż ta jak wiadomo ze śmiercią ma wiele wspólnego...

el

Post 3 sie 09, 9:23

Dobry film. Jak zawsze u Wendersa świetna muzyka i wspaniale pokazane miasto

Basik90

Na forum od:
23 kwi 08, 5:32

Post 5 sie 09, 11:29

Ja też się rozczarowałam, na seansie byłam porannym i usilnie musiałam walczyć żeby nie zasnąć. No i gra aktorska głównego bohatera była według mnie okropna.

A najlepszym elementem to była muzyka,plus za nią :)
Don't BUT me! I hate people who BUT me!

http://www.whereisbasia.blogspot.com - Zapraszam, jeśli masz ochotę poczytać o tym jak mi się żyje na drugim końcu świata.

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 5 sie 09, 11:46

Tak, muzyka była świetna, ale płyty Portishead, czy Beirut, to ja mam w domu i nie muszę chodzić do kina, żeby posłuchać po jednym kawałku ;)

Ale fakt, jak bohater chodził po mieście i słuchał muzyki (i nie prowadził żadnych dialogów!!!) to było najlepiej. Sugerujecie, że Wenders powinien zająć się kręceniem reklamówek turystycznych dla miast? :) Mimo wszystko oczekuję od niego więcej...

sywlia

Na forum od:
7 sie 07, 15:34

Post 5 sie 09, 14:06

wydaje mi sie że film jest dla tych co nie mają czasu, zajętych i martwych jak ten bohater, tylko nie wiadomo czy beda mieli szanse i znajdą czas zeby go zobaczyć
bardzo dobry temat i jak dla mnie ciekawy film z zaskakującymi akcjami
no tak główny aktor nie jest zawodowcem, ale też miał byc chyba trochę obok swojej postaci (w jakimś stanie martwoty lub uspienia, często przysypia w przypadkowych miejscach)
może nie ma co za dużo oczekiwać na wyrost po nazwisku, nie każdy film będzie światowym wydarzeniem, mi się bardzo podobał

Powrót do 9. - Filmy 9. MFF ENH - wypowiedz się!