$e11.ou7! - Sell Out!

Kocioł nowohoryzontowych filmów.
MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 29 lip 09, 17:06

a rany... ja nie moge dojsc do siebie chociaz wyszlam po 30 minutach. jakim cudem znalazlo sie TO w konkursie... parodia tez powinna miec jakis poziom, a tu poziomu niestety nie bylo
MK

DL

Post 29 lip 09, 21:26

oj poziom był, był... niebanalny i celny humor, zawiera w sobie więcej niż sam przekaz werbalny.

Mag_online

Post 29 lip 09, 22:21

dla mnie był to wartościowy obraz, może troche za dużo wstawek muzycznych (chociaż motyw karaoke był świetny) ale (don't BUT me:)) przekaz jak najbardziej trafny i dzięki swej prostocie przemawiający do większości.

funia

Post 29 lip 09, 22:29

ja jestem zdecydowanie na tak.
fantastyczny pomysł i realizacja.

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 30 lip 09, 0:42

MK napisał(a): jakim cudem znalazlo sie TO w konkursie... parodia tez powinna miec jakis poziom, a tu poziomu niestety nie bylo

Dokładnie.
Od 2002 roku staram sie sledzić konkurs NH dość dokładnie i muszę stwierdzić, że to najsłabszy film w historii tego cyklu...

Gendo

Na forum od:
26 lip 09, 20:57

Post 30 lip 09, 8:30

Słabszy nawet od wycięczonych?;>

filia

Post 30 lip 09, 8:49

nie, nie jest to film najsłabszy ze wszystkich konkursowych edycji! to chyba jakaś prowokacja :)

mp

Na forum od:
2 sie 05, 10:42

Post 30 lip 09, 8:54

Querelle napisał(a):
MK napisał(a): jakim cudem znalazlo sie TO w konkursie... parodia tez powinna miec jakis poziom, a tu poziomu niestety nie bylo

Dokładnie.
Od 2002 roku staram sie sledzić konkurs NH dość dokładnie i muszę stwierdzić, że to najsłabszy film w historii tego cyklu...

całkowita nie zgoda, jesteście za srodzy. Chyba głosowaliście na praktycznego bohatera. Ten absurd reality show o śmierci, telefon o zapomniany pin, podarty banknot, i jeszcze kilka było wyostrzone do granic. A życie po między tym co serwują media a rzeczywistością bardzo się różni, jest nudne.
W panoramie była Kolekcjonerka, tam reżyserka zadała sobie pytanie: Po co się ludzie filmują i wpuszczają to do internetu.
W tym filmie można znależć, rzeczywiście odpowiedż.

ajnna

Post 30 lip 09, 14:41

a ja uważam, że przerysowanie wielu zdarzeń w tym filmie (właśnie wspomniana już rozmowa tel po PIN), a nawet te kiczowate wstawki muzyczne były bardzo trafionym pomysłem. Jeśli ktoś odebrał to wszystko dosłownie to rzeczywiście mógł być rozczarowany. Mnie film się bardzo podobał, obnażył płytkość wielu współczesnych zachowań i absurdy nas otaczające, a "don't BUT me" - cudo :-)

panna apsarka

Post 30 lip 09, 14:42

Querelle napisał(a):

Dokładnie.

ha! zeszy rok PVC-1 ;P

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 30 lip 09, 16:59

dla mnie ten humor byl ponizej poziomu Leslie Nielsena, realizacja jeszcze gorsza, wyglada jak jakis podrzedny kabaret.
nie wiem czy to byl najgorszy film, bo to oglnie byl jakis wyglup, a sa filmy rownie okropne a za to z pretensjami artystycznymi, to jets moim zdaniem gorsze
MK

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 31 lip 09, 0:21

no comments.... Garrel'a krytykuję, ale oglądam do końca....
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

panikazia

Post 2 sie 09, 8:50

tez sie zgadzam ze podrzedna komedia
szkoda mojego czasu na enh na ogladanie takich filmow
ale obejrzalam do konca
posmialam sie
glowny bohater ciacho sezonu
tzw whatever, gdyby to byl amerykanski film wylaczylabym po 5 minutach (bo napewno nie poszlabym na niego do kina)

marylou

Na forum od:
30 lip 09, 11:17

Post 2 sie 09, 16:43

'Sell - out' jest prosty i wymowny. Trochę kiczowaty i musicalowo wkurzający, ale miejscami zabawny a nawet porusząco smutny! Przecież wszystkie postaci w filmie miały wymiar totalnie karykaturalny, a ich sylwetki wykreowane zostały na żenujące i budzące litość. Czy właśnie nie tak dennie wygląda dzisiaj korporacyjny świat materializmu, braku ludzkich odruchów i sumienia? Wszystko jest parodią, nie rządzi się logiką, a jedyne, czym się kieruje to atawistyczna chęć zysku. Gdzie tu miejsce dla człowieka? No, ale cóż. Ludzie ludziom zgotowali ten los..

DL

Post 2 sie 09, 17:35

człowieczeństwo już dawno zostało wyprzedane. sell out.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 09, 11:39

Mnie akurat bardzo się film podobał. Co prawda w drugiej połowie tracił odrobinę tempo, ale dość szybko zdołał je odzyskać i bawić aż do końca. Humor nie był może specjalnie wysublimowany, ale tak na dobrą sprawę wiele skeczy np. Monty Pythona też nie było specjalnie subtelnych ;) Nie żebym starał się powiedzieć, że Sell Out! to film doskonały, ale z pewnością zabawny i w przystępny sposób zachęcający do zastanowienia się nad pewnymi sprawami.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 6 sie 09, 10:08

A dla mnie to był jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy, obrazów festiwalu. Jeśli przyrównujecie humor z filmu do tego co prezentuje Leslie Nielsen to albo nigdy nie oglądaliście żadnego filmu z tym panem, albo przespaliście (byliście na innym filmie?) Sell Out!

Myślę, że temat został kapitalnie uchwycony, parodia w sosie musicalowym sprawdziła się rewelacyjnie.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Ghost Love Score

Na forum od:
6 paź 08, 14:56

Post 12 sie 09, 20:44

Ja rozumiem, że można wyjść z filmu "Wycieńczeni" czy jak ludzie wychodzili z filmów Ming-Lianga ale żeby wychodzić z "Sell Out" to trzeba bardzo poważnie podejść to tego co widzimy na ekranie ale to naprawdę poważnie.
Parodia Joon Hana wyszła wprost znakomicie i do mnie przemawia :)

Mi osobiście bardzo przypadł do gustu i z chęcią zobaczyłbym go jeszcze ze 3 razy :D

Negrin

Na forum od:
22 lip 09, 19:07

Post 13 sie 09, 9:58

Moje kilkuletnie doświadczenia z ENH nauczyły mnie, że ludzie potrafią wyjść dosłownie ze wszystkiego :) Czasami na pięć minut przed końcem.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 13 sie 09, 16:25

Dla mnie (znów się zgadzam z Thane'em) najlepszy film tegorocznego konkursu. Humor bardzo inteligentny i zaczepnie złośliwy. Mnóstwo znakomitych kwestii (mnie osobiście rozczuliła 5-godzinna wersja reżyserska krótkometrażówki Love Is Love Is Not Something Else na specjalnym, kolekcjonerskim wydaniu DVD, które było do wygrania za znalezienie "momentu poezji" we fragmencie ww. Love Is Love...). Bodaj po raz pierwszy widziałem karaoke w kinie - nie jak bohaterowie się w to bawią, tylko jako propozycję dla widzów: wyświetlany tekst z zaznaczaniem tego, co należy akurat śpiewać, plus podkład muzyczny. Znaczy się: nowe horyzonty ;-)
A co do Leslie Nielsena, to skojarzenie może nie najbardziej trafne, ale jedno krótkie ujęcie z czegoś, chyba Nagiej broni, pasowałoby jak ulał do Sell Out!: Leslie razem z Priscillą Presley wychodzi z kina i oboje zwijają się ze śmiechu, po czym kamera najeżdża na tytuł filmu, z którego para właśnie wyszła: Pluton O. Stone'a ;-)

Powrót do 9. - Filmy 9. MFF ENH - wypowiedz się!