Wojna polsko-ruska

Kocioł nowohoryzontowych filmów.
michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 30 lip 09, 16:14

Co sądzicie o Wojnie polsko-ruskiej?

Dla mnie to przede wszystkim odważna ekranizacja. Młody Żuławski porwał się z motyką na Słońce. Nieco się poparzył, ale wyszedł z tej rozróby obronną ręką. Film miejscami bardzo wciąga w wykreowany na ekranie świat. Miejscami niestety również nuży. Dobra rola Szyca. Bardzo kiepska Maria Strzelecka jako gothic-girl. Film eksperyment. Oglądać nie trzeba, nic się nie straci.

Oczywiście rozumiem, że wielu z Was oglądało film już dużo wcześniej. Mi udało się dopiero teraz, więc recenzja jest bardzo na świeżo.

floresowa

Na forum od:
21 lip 09, 7:47

Post 31 lip 09, 7:32

Tak, zgodzę się z Toba :) film jest zrobiony odważnie, mówi o polskiej rzeczywistosci która jest pelna sprzecznosci i pozbawiony jest przy tym zafalszowań jak w pieknej TV i jej glupawych teleturniejach. Momentami musiało byc brutalnie i chamsko, co oczywiscie bulwersuje najbardziej "niepokalaną naszą młodzież" spodziewającą się pięknych obrazków jak z Beverly Hills ze swojskimi akcentami ze Złotopolskich. Momentami było też basniowo-poetycko...Gothic girl rzeczywiscie jakaś za stara ale piękna scena jak śpiewa "nie mam marzeń" rzygając po całym pokoju... :) Książkę czytałam i myślę że film idealnie oddaje jej klimat. Niezla byla rola Kacpra, nawiedzonego kolegi Silnego, który, wg książki, miał "oczy jak wypolerowane gałki od meblościanki" czy jakos tak.. :) No i wszechobecna biel i czerwień...eh ta Polska ...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 7 sie 09, 10:24

Najjaśniejszym punktem filmu był Szyc. Zagrał świetnie, chociaż sam film jest strasznie przeciętny i dziwie się, że zwyciężył w tegorocznym konkursie.
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

michuk

Na forum od:
30 lip 06, 0:25

Post 17 sie 09, 17:13

To ja zarzucę jeszcze nową recenzję Wojny polsko-ruskiej autorstwa Daniela Kocia: http://kocio.filmaster.pl/notka/z-ziemi ... slowskiej/

michuk

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 mar 10, 21:57

Dobra ekranizacja, nie spodziewałem się wielu elementów książki, które jednak zekranizowano. Dobre epizody z Masłowską i oczywiście wspaniała Sońka B. jako Nataszka. Ksawery po "Chaosie" w poszedł zdecydowanie dalej, rozwinął się. Mimo zdań, że książka jest "niekonwertowalna" na film, to jednak ekranizacja trzyma poziom. Mnie osobiście brakowało jedynie wielu fraz i połamanych zwrotów, które pojawiają się w książce, ale w filmie musiałyby sunąć jako komentarze z offu, których ekipa starała się chyba wystrzegać.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do 9. - Filmy 9. MFF ENH - wypowiedz się!