Propozycje Filmowe na 9.ENH (konkurs, panorama)

Zachcianki i zapowiedzi filmowe, muzyczne.
psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 17 sie 08, 19:28

Poprosze "Un Lac" Philippe'a Grandrieux w konkursie... ;-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 27 wrz 08, 20:03

psubrat:: widziałem "Un lac" w Wenecji. Siedzialem zauroczony. Staramy się, aby pokazać ten film w konkursie.

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 14 lis 08, 22:58

"A complete history of my sexual failures" Chris Waitt'a mógłby wyglądać zabawnie w Konkursie, a nawet w serii Panorama - Odkrycia, ale to moje subiektywne zdanie.
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 22 lis 08, 21:04

Chętnie zobaczyłbym jakiś film Lav Diaza. Panie Romanie, widział Pan "Melancholię" podczas ostatniego festiwalu w Wenecji? Warto poświęcić prawie 8 godzin?

Z innych propozycji: "Home", reż. Ursula Meier z Isabelle Huppert na hulajnodze.

Czekam na nowego Dumonta, Grandrieux, Angelopoulosa. Żałuję, że nikt w Polsce nie pokazał nowego filmu Zhang Ke Jia, trudno mi uwierzyć, że jest zły.

Roman Gutek
NH-Kreator

Na forum od:
8 gru 04, 9:10

Post 23 lis 08, 21:40

okon: nie widziałem "Melancholii" w Wenecji. Jakoś nie mam odwagi zmierzyć się z tymi monumentalnymi dziełami. Diaza Wydają mi się zbyt ideologiczne i hermetyczne. Muszę jednak spróbować...
"Un luc" Grandrieux będzie w przyszłym roku we Wrocławiu. Pokażemy także jego filmy video. Zaprosiliśmy także rezysera na festiwal.
Czy masz na myśli krótki (19 minut) "Cray Me A River" mowiąc o nowym filmie Zhang Ke Jia?

Pozdrawiam serdecznie,

Roman Gutek

Querelle

Na forum od:
24 gru 04, 4:26

Post 24 lis 08, 0:58

Moja krótka lista filmowych propozycji:

- Je ne suis pas morte, Jean-Charles Fitoussi (jego Nokturny dla króla Rzymu były moim wielkim odkryciem konkursu 6.ENH)

- La mujer sin cabeza, Lucrécia Martel

- Trance (1 - 10), José Luis Torres Leiva (twórcy perełki Niebo, ziemia, deszcz)

- Parque via, Enrique Rivero (zwycięzca ostatniego Locarno + Nagroda FIPRESCI)

- 35 rhums, Claire Denis

- 24 City, Jia Zhang Ke

- Nulle part terre promise, Emmanuel Finkiel (twórcy przejmujących Podróży znanych z ekranów polskich kin)

okon

Na forum od:

Post 24 lis 08, 1:15

Panie Romanie, miałem na myśli pełnometrażowe "24 City" pokazywane w tym roku w Cannes. Wspomniał Pan kiedyś na forum, że Ke Jia tym razem rozczarował. A jak wypadła w konkursie Lucrecia Martel? "Headless Woman" nie zebrała w prasie dobrych recenzji, z drugiej strony dobrze wspominam duszną atmosferę jej debiutanckiego "Bagna".

Z innych propozycji: "Plaże Agnes" Vardy, "35 rhums" Claire Denis, "Parque via" Enrique Rivery, "Bumaznyj soldat" Germana, "Linha de passe" Sallesa.

Pozdrawiam i już nie męczę. : )

Grześ

Post 8 gru 08, 13:32

A ja bym prosił tym razem o
"Aruitemo Aruitemo" Kore-edy Hirokazu oraz "The Photograph" Nan Achnas. Fajnie by też było, gdyby "Pandoras Kutusu" Yesim Ustaoglu się na Nowych Horyzontach pojawiło, choć za bardzo na to nie liczę (było na Filmach świata Ale Kino!, które niestety nie docierają do Wrocławia :-(
No i jeszcze dołożę propozycję (nie tylko moją) z zeszłego roku - mianowicie "Milyang" Lee Chang-donga.

Grześ

Post 8 gru 08, 13:34

... i dołożę się do prośby o "24 City" i "La linha de passe".

okon

Na forum od:

Post 16 lut 09, 14:43

Nowa propozycja:

"Rabioso sol, rabioso cielo", reż. Julián Hernández (Nagroda Teddy w Berlinie)

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 28 mar 09, 17:51

Z filmow, ktore byly w Berlinie, to "Darbareye Elly".

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 6 cze 09, 10:58

Ja się chciałem spytać o filmy z Rotterdamu, takie jak "Turistas" A.Scherson, "Be good" J. Garcias czy "Non puedo..." Leona Dai. Pewnie też było wiele innych ciekawych filmów, ale opisy tych najbardziej mnie zaintrygowały.

Ponadto w kwietniowym "Kinie" pokazał się bardzo ciekawy artykuł na temat Tygodnia Kina Węgierskiego w Budapeszcie. Chętnie bym zobaczył kilka filmów tam zaprezentowanych. Na pierwszy rzut oka bardzo ciekawe wydają się być filmy takich rezyserów jak Nagy, Matyassy, Edelenyi, Kemenyffy... Kompletnie tych nazwisk nie znam.

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 7 cze 09, 11:03

o współczesnym kinie węgierskim i instytucji kina artystycznego "Art mozi" w Budapeszcie czytajcie też w ostatnim felietonie K.Vargi w GW:

http://wyborcza.pl/1,99315,6682483,Czar ... dyche.html

wieckow

Na forum od:
8 cze 09, 17:06

Post 8 cze 09, 17:22

prawdopodobnie tegoroczny program dopiety na ostatni guzik, ale po glowie ciagle chodzi mi jeden tytul, ktory dla mnie jak znalazl pasuje do formuly konkursu. to argentynska bardzo nowohoryzontowa "la risa" ivána fund. film skromny, ale niezwykle wciagajacy, niemalze hipnotyczny w swoim nicniedzianiu sie. argentyna w najczystszym wydaniu...

http://www.bafici.gov.ar/home09/en/film ... d/156.html
pozdr

Powrót do 9. - Przed 9. MFF ENH