Pełen program 9. MFF ENH dostępny!

Zachcianki i zapowiedzi filmowe, muzyczne.
Seblon
NH-Moderator

Na forum od:
16 lut 07, 14:33

Post 1 lip 09, 11:52

Dziś, tj. 1 lipca, o godzinie 12:00 na stronie http://www.enh.pl opublikowaliśmy pełen program 9. MFF ERA NOWE HORYZONTY z kalendarzem wszystkich projekcji. Dostępne są opisy filmów, zwiastuny, materiały dodatkowe.

:arrow: Program 9.MFF ENH >>>

Za pomocą specjalnego systemu metek można rozpocząć przygotowywanie własnego planu filmowego. Podobnie jak rok temu, swoje metki można upublicznić. Serdecznie polecamy!

Obrazek
kadr z filmu $e11.ou7! – Sell Out!, reż. Yeo Joon Han (Międzynarodowy Konkurs Nowe Horyzonty)

Obrazek
kadr z filmu Gdzie jest gdzie, reż. reż. Eja Liisa Ahtila (Trzecie Oko)

Obrazek
kadr z filmu Ecce Momo!, reż. Anastas Charalampidis (Panorama)

Obrazek
kadr z filmu Drzewa figowe, reż. John Greyson (Kino Kanady).

Festiwal uroczyście otworzy film Michaela Haneke Biała wstążka (MFF Cannes 2009 - Złota Palma dla najlepszego filmu). Drugim filmem otwarcia będzie tajska Nimfa Pen-Eka Ratanaruanga (twórcy Last Life in the Universe, 4.ENH)
Obsypana Cezarami francusko-belgijska Seraphine Martina Provosta uroczyście zamknie festiwal.

Do zobaczenia we Wrocławiu :!:
Ostatnio edytowano 27 lip 09, 23:40 przez Seblon, łącznie edytowano 1 raz
21. MFF Nowe Horyzonty 22 lipca - 1 sierpnia 2021

martynka1601

Post 1 lip 09, 12:12

program w pdf jest z 2008 roku;). kiedy mniej wiecej mozna spodziewac sie zmiany na aktualny?

bonobaby

Post 1 lip 09, 12:30

Co roku ten sam problem...

Gość

Post 1 lip 09, 12:32

Jean Seblon napisał(a):martynka1601: Kliknęłaś najprawdopodobniej na program 8.ENH :)

Niestety nie jak się wybierze plik .pdf do pobrania - dostępny jest program z zaszłego roku.
O ile pamietam w 2008 i 2007 też na .pdf z programem trzeba było czekać kilka dni.

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 1 lip 09, 13:56

A ja mam problem z ometkowaniem filmu 12 kwiatów lotosu - prawdopodobnie dlatego, że na karcie filmu jest tylko termin projekcji na Rynku, a nie ma pozostałych, toteż te pozostałe, ujęte w harmonogramie, się nie zapisują.

Druga uwaga: nie ma w rozpisce uwzględnionych pokazów filmów niemych w Operze. Gdy się zacznie amok metkowania, łatwo zapomnieć, że akurat w danym terminie zaplanowało się już Operę.

Pozdrawiam :-)

wodny

Post 1 lip 09, 14:03

Najwyraźniej ślepnę, ale nie widzę nigdzie na stronie głównej linku do programu. W ogłoszeniu z działu aktualności również brak linku.

W tym wątku pojawił się link, ale prowadzi do wersji online. Wersji PDF nie widzę w ogóle.

Czy mógłby mi ktoś wskazać drogę? (Który dział, który artykuł?)

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 1 lip 09, 14:09

Uwaga, narzekam: eeeeee, nie ma filmów muzycznych :-(

A poza tym super! :-)

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 1 lip 09, 14:41

I ja ponarzekam.

Nie ma "35 rhums" Claire Denis.
Jest za to "Rachel Getting Married", dramacidło, w sam raz do telewizyjnego bloku filmów dla całej rodziny. To naprawdę jedyny film z konkursu weneckiego, który warto pokazać we Wrocławiu?

Przyzwyczaiłem się też do tego, że na Nowych Horyzontach pojawia się sporo filmów z ostatniego festiwalu w Cannes. Na dwóch poprzednich edycjach było po 7 filmów z konkursu głównego i kilka tytułów z pozostałych sekcji. W tym roku są tylko 3 (nie licząc "Antychrysta"), na szczęście jest wśród nich nowy Tsai Ming-Liang, ulubiony film Tadeusza Sobolewskiego.

Cieszą Grandrieux, Rivero i Varda.

Strator
NH-Kreator, Admin

Na forum od:
29 gru 04, 18:36

Post 1 lip 09, 19:21

wodny: po prawej stronie na wszystkich podstronach i na stronie głównej masz kalendarzyk oraz wybór listy cyklów. Ale dodamy na wszelki wypadek tam gdzie piszesz.

Wersja PDF - jeszcze jest przygotowywana, cieczmy się tym co mamy :-)

Jarosz - filmy w Operze pojawią się jeszcze dziś w kalendarzu, jest z nimi trochę zamieszania.

A na metki przy Lotosie zaraz zerknę.

Jak to w ogóle się wszystko prezentuje? Kalendarz jest czytelny? Czegoś Wam brakuje?

ewa t

Post 1 lip 09, 20:55

blagam prosze o info czemu nie moge kupic - zarezerwowac biletu na stronie!!!
boje sie z sie spoznie

ewa t

Post 1 lip 09, 20:58

Kiedy mozna rezerwowac na stronie bilety i jak- moze czegos nie wiem!!!!niech mi ktos napisze!!!!!plisss

ewa t

Post 1 lip 09, 21:00

kalendarz jet czytelny wszystko jest super
ja juz wszytsko wiem na co chce isc!!tylko jak zarezerwowac bilet!
Brawo tak wogole

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 1 lip 09, 21:06

ewa t: uruchomienie sprzedaży pojedynczych biletów filmowych na stronie internetowej nastąpi 6 lipca o godz. 12:00.

ewa t

Post 1 lip 09, 21:10

To Super swietnie!!!!
ciesze sie bardzo!!!pozdrawiam
dziekuje

eliska

Na forum od:
24 cze 07, 7:52

Post 1 lip 09, 22:11

tusz w w drukarce jak na złośc sie skończył i musze sie delektowac czytaniem z ekranu ;(
pierwsze czytanie = sporo zagadek nawet nie zaczynam metkowac ..na spokojnie ....

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 1 lip 09, 22:25

strach zaglądać... na pewno się skończy bólem głowy...

cze67

Na forum od:

Post 1 lip 09, 22:27

A ja w ogóle w necie to nie lubię czytać programu. Poczekam jak będzie na papierze. I już!

tangerine

Na forum od:

Post 1 lip 09, 23:04

Ale już widzę, że brak sekcji Sezon, Mistrzowie, nie ma też filmów latynoamerykańskich... To są dotkliwe straty...

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 2 lip 09, 0:17

tangerine: lista filmów sezonu 2008/2009 jest w programie w zakładce Sezon.

marco

Post 2 lip 09, 6:20

Oczywiście dopiero po zakończeniu festiwalu i obejrzeniu okreslonej puli filmów każdy będzie mógł ocenić w rzetelny sposób program filmowy obecnej edycji ENH. Na pierwszy rzut oka rzeczywiscie brakuje wielu waznych tytułów z najważniejszych festiwali z Cannes, Berlina, Wenecji. Pozostając tylko przy canneńskim festiwalu ja np. z przyjemnoscia obejrzałbym takie obrazy jak Bright Star", reż. Jane Campion ,"A Prophet", reż. Jacques Audiard ,"Vincere", reż. Marco Bellocchio
"Fish Tank", reż. Andrea Arnold ,"Looking for Eric", reż. Ken Loach ,"Taking Woodstock", reż. Ang Lee.
Część z nich ma już polskich dystrybutorów, więc w końcu trafią do Polski, szkoda, że w niektórych przypadkach dopiero po wielu miesiącach. Zastanawia mnie jednak, że wielu polskich dystrybutorów boi się zaryzykować i udostepnić film na festiwal. Analizując program dostrzegłem jednak sporo ciekawych mniejszych obrazów zbierających świetne recenzje np. filmy rumuńskie, serbskie itp.. Wielkim walorem festiwalu bedą w mojej ocenie retrospektywy , ja szczególnie polecam retrospektywę Jana Troella. Bardzo interesująco zapowiada sie również przeglad nowego kina szwedzkiego. Życzę wzystkim wielu wspaniałych wrażeń na festiwalu

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 09, 12:38

a czy ktoś mógłby pokrótce objaśnić jak korzystać z metek?

chinaski

Na forum od:
24 sie 06, 7:06

Post 2 lip 09, 13:03

Każdy kolor oznacza odpowiednio:na pewno, może lub nie obejrzę. W ten sposób najpierw zaznaczasz priorytety, potem w kalendarzu układasz swój program festiwalu; ja już mam1Oczywiście, zastrzegam sobie prawo do zmian;-).

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 09, 13:05

,dziękuję -no ale gdzie są te kolory?

okon

Na forum od:

Post 2 lip 09, 13:18

eliska napisał(a):,dziękuję -no ale gdzie są te kolory?

Jak klikasz na metki, to nie zmieniają kolorów?

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 2 lip 09, 13:34

okon napisał(a):I ja ponarzekam.

Nie ma "35 rhums" Claire Denis.
Jest za to "Rachel Getting Married", dramacidło, w sam raz do telewizyjnego bloku filmów dla całej rodziny. To naprawdę jedyny film z konkursu weneckiego, który warto pokazać we Wrocławiu?

Przyzwyczaiłem się też do tego, że na Nowych Horyzontach pojawia się sporo filmów z ostatniego festiwalu w Cannes. Na dwóch poprzednich edycjach było po 7 filmów z konkursu głównego i kilka tytułów z pozostałych sekcji. W tym roku są tylko 3 (nie licząc "Antychrysta"), na szczęście jest wśród nich nowy Tsai Ming-Liang, ulubiony film Tadeusza Sobolewskiego.

Zgadzam się. Brakuje mi zwłaszcza Claire Denis oraz Fish Tank Andrei Arnold i Vincere Bellocchio. Nie mówiąc o paru filmach z mniejszych festiwali. Naprawde szkoda.

chinaski

Na forum od:

Post 2 lip 09, 14:00

Widocznie były za drogie albo już mają dystrybutorów, którzy nie chcą dać nam obejrzeć wcześniej.Nie narzekajmy, program zapowiada się i tak interesująco. Ja już mam prawie wszystkie dni zabite od rana do Nocy, a z paru rzeczy będę musiał zrezygnować, bo się pokrywają.

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 09, 14:15

okon napisał(a):
eliska napisał(a):,dziękuję -no ale gdzie są te kolory?

Jak klikasz na metki, to nie zmieniają kolorów?

zaraz sprawdzę

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 09, 14:18

a widzisz ..teraz zmieniają ;) :))) ...muszę trochę nad inteligencją popracować :)))

tangerine

Na forum od:

Post 2 lip 09, 17:59

Jean Seblon napisał(a):tangerine: lista filmów sezonu 2008/2009 jest w programie w zakładce Sezon.

Znalazłem, schowała się zakładka, ale i tak jestem rozczarowany... Filmy będą wyświetlane ok. godz. 22... Nie mogę się z tego cieszyć, zawsze ostatni seans planuje na godz. 20...

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 09, 19:15

pierwsze czytanie za sobą -metkowanie jest fajne -czerwonych wogóle nie używam -wiem,ze nie pójde na filmy Zanussiego /niech mi wybaczy/-niestety nie ma filmów muzycznych w zasadzie -za to artystyczne są !!! :))) hurra -ale,najbardziej u mnie zieloną metkę dostał fim.....tu zasługa Cze67 ;) :) -no zgadnij Cze67 jak film :)))--generalnie po pierwszym czytaniu widze,ze w tym roku obejrzę więcej filmów niż w poprzednim

cze67

Na forum od:

Post 2 lip 09, 19:24

Wziąłem i zgadłem :-) Mam nadzieję, że Goodbye, Dragon Inn Ci się spodoba.

eliska

Na forum od:

Post 2 lip 09, 19:33

Bingo ,rzecz jasna :))))...z tych trailerów ,które kiedys wkleiłeś to jestem pewna ...swoją drogą większośc filmów Tsaia sobie zakolorowałam

o szwedzkich muszę poczytać podobnie o Guyu M.

Grzes

Na forum od:
28 mar 09, 0:13

Post 3 lip 09, 13:56

chinaski napisał(a):Widocznie były za drogie albo już mają dystrybutorów, którzy nie chcą dać nam obejrzeć wcześniej.

Co do niektórych wiem, że masz rację. Co do innych mam nadzieję, że masz. A tak poza tym, to zapomniałem dodać jednego braku, którego bardzo żałuję - nie ma sekcji "carte blanche". Mam nadzieję, że w następnych latach wrócą (choć szkoda, że nie będzie już filmów wybranych przez Tsaia albo Guya Maddina - jedne i drugie musiałyby być bardzo interesujące).

tangerine

Na forum od:

Post 3 lip 09, 19:05

Grzes napisał(a): A tak poza tym, to zapomniałem dodać jednego braku, którego bardzo żałuję - nie ma sekcji "carte blanche". Mam nadzieję, że w następnych latach wrócą (choć szkoda, że nie będzie już filmów wybranych przez Tsaia albo Guya Maddina - jedne i drugie musiałyby być bardzo interesujące).

Ach, faktycznie... to byłoby bardzo ciekawe... Tak to jest jak się próbuję ulepszyć coś co jest bardzo dobre, tak jak ENH...

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 5 lip 09, 23:41

Na stronie ENH każdy z artystów biorących udział w tegorocznych wydarzeniach muzycznych w Klubie Festiwalowym doczekał się osobnej strony. Całość znajduje się w zakładce:

:arrow: Wydarzenia muzyczne i koncerty >>>

Na poszczególnych stronach znajdziecie informacje o artystach, linki do ich oficjalnych stron, profili na MySpace Music oraz próbki muzyczne w postaci wideoklipów. Zapraszamy do zwiedzania, słuchania i metkowania.

chinaski

Na forum od:

Post 6 lip 09, 9:10

A czy w tym roku będzie wersja papierowa programu w gazecie?Zawsze to było na ok.2 tygodnie przed..

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:
23 mar 06, 11:51

Post 6 lip 09, 10:51

będzie jako dodatek do wrocławskiej GW, na tydzień przed, no i będzie dostępna w centrum festiwalowym jak zwykle

cze67

Na forum od:

Post 6 lip 09, 10:54

Eeeeeeeeeeeeeeeeeee......................... A tak lubiłem siąść sobie w parku i na spokojnie, tydzień przed, pozakreślać interesujące mnie obrazy. Szkoda, wielka, niepowetowana szkoda...

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 6 lip 09, 23:19

O ile pamiętam rok temu program był dostępny w całej Polsce, dlaczego w tym roku się to zmieniło? (czyżby znów cała wina będzie musiała spaść na kryzys?).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

okon

Na forum od:

Post 6 lip 09, 23:34

E. Przecież dostaniecie te karteluszki we Wrocławiu. Ktoś tu upominał, żeby nie narzekać.

Seblon
NH-Moderator

Na forum od:

Post 7 lip 09, 1:37

Czy jest jakas mozliwosc dowiedzenia sie, ktore filmy beda mialy oprocz polskich, rowniez angielskie napisy?

Od dziś na każdej stronie pod tytułem filmu i nazwiskiem reżysera jest informacja o napisach.

np.: http://www.enh.pl/film.do?id=3720

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lip 09, 6:45

kochani, a ja mam chyba deja vu - rok temu brałam udział w identycznej rozmowie o dodatku do Gw, który był dołączony do gazety tylko we Wrocławiu, było też coś o drzewach i że wypada oszczędzać, bo to fajny pomysł, żeby oszczędzać, a nie pławić się w luksusach (patrz: Cze pod romantycznym drzewem w parku na tydzień przed) kosztem drzew i zostałam obśmiana oczywiście

Thane

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:26

Hmm... Faktycznie coś mi się przypomina o tych drzewach :). No to teraz zgłupiałem, bo byłem przekonany, że rok temu program był "wszędzie", widać pamięć mnie zawodzi ;).

eliska

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:37

było o drzewach ...
program jak mi sie wydaje był w dodatkach do gw lat poprzednich w dużych miastach ,z tymze w Zakopanem tez był-widać ,Zakopane dużym miastem jest-teraz ja zostałam obśmiana :)
takie czytanie papierowego dodatku na czas przed to duza frajda ,choc ze zrozumienim podchodziłam do tego co mówił Roman Gutek ,ze w przyszłym / obecnym / nie bedzie dodatku ,bo można sobie wydrukować ze strony .
No i mam taki wydrukowany dodatek ,jednak to nie to samo ,nie to samo ....

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:38

nie chrzęści tak jak tamten? :)

eliska

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:40

no i nie ma tych wszystkich opisów ,to taka zupa o płaskim smaku ;) ..brak przypraw

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:40

Thane: zmęczenie szaleństwem, i tak już zostanie

aszeffel
NH-Kreator

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:44

no tak, ale za to na stronie dłuższe i piękne opisy (które znajdą się w katalogu), w tym roku - nie wiem, czy zauważyliście - nie ma żadnych przedruków z innych festiwalowych katalogów, tylko żywe pisanie, zobaczyli i napisali, tak było

Thane

Na forum od:

Post 7 lip 09, 8:56

aszeffel: Diagnoza wystawiona ;).

A co do opisów to faktycznie nie ma z innych katalogów i to się chwali :).

pan zupa

Post 7 lip 09, 14:49

kiedy bedzie pdf z kalendarzem i opisem filmow (tzw. gazetka) ??

Następna strona

Powrót do 9. - Przed 9. MFF ENH