Dokumenty w konkursie

Wrażenia pofestiwalowe. Podsumowania, poszukiwania.
ali

Post 27 lip 08, 14:01

Zastanawiam się nad zasadnością umieszczania w konkursie dokumentów. Jest to mimo wszystko zupełnie odmienne kino, inna rola reżysera itd. Zasady "rywalizacji" między filmami konkursowymi stają się niejasne - takie dokumenty jak Derek czy Chrystus z Kinskim trudno oceniać, porównać do filmów fabularnych... W drugim z nich reżyser jedynie zmontował istniejące wcześniej materiały - temat interesujacy, ale czy to na pewno nowe horyzonty kina? Chętnie obejrzałabym ten film w innej sekcji, ale czy konkurs to właściwe miejsce? Poodbnie Derek - podejrzewam, że zebrał wysokie noty ze względu na swoją tematykę, ale czy można mówić w tym wypadku o jakimś nowym, ciekawym, poruszającym podejściu do filmu, zachętę do dyskusji?

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 27 lip 08, 15:04

Mam podobne wrażenie. Derek był filmem ciekawym jeśli chodzi o historię- dla mnie zresztą wcześniej nieznaną. Film mi się podobał ale bynajmniej nie ze względu na to że był nowohoryzontowy i nie podoba mi się fakt że znalazł się w konkursie. Równie dobrze i inne świetne dokumenty mogłyby się w tym konkursie znaleźć. Według mnie kolejny spektakl do cyklu pokazy specjalne.

Majeranek

Post 28 lip 08, 16:06

Też taka myśl mnie naszła. W konkursie chciałbym widzieć wyłącznie fabuły. Także fabularyzowane dokumenty, jak Deszcz dzieci czy Potosi (mówię tylko o tych wygranych), również nie. To wypacza charakter konkursu.

em

Na forum od:
1 sie 06, 23:19

Post 28 lip 08, 19:54

zgadzam sie. i chociaz Deszcz Dzieci zrobil na mnie ogramne wrazenie, nie moge temu filmowi nic zarzucic, dla mnie byl kompletny, to jednak uwazam, ze nie powinien byc w konkursie.

goggle

Na forum od:
11 lip 06, 23:17

Post 28 lip 08, 23:08

również jestem przeciwny włączaniu dokumentów do konkursu. trochę się martwię, że na fali super hiper i ogólnie ekstra Potosi, z konkursu może się powoli zrobić doc review. dokumenty mają swoje festiwale i podlegają innej ocenie. fakt ich obecności na zagranicznych festiwalach nie przesądza od razu, że jest to nowy horyzont kina.

Tomassi

Na forum od:
9 sie 05, 9:07

Post 29 lip 08, 10:03

A dla mnie konkurs nie powinien mieć takich ograniczeń. Hal Hartley pytany rok temu jakie kino gatunkowe lubi oglądać odpowiedział, że lubi dobre fimy niezależnie od gatunku. Jeśli są filmy, w których reżyserzy poszukują własnego języka, przekraczają granice gatunków a do tego mocno poruszają widzów, to właśnie one powinny pojawiać się w konkursie. Niezależnie czy to filmy fabularne, dokumenty, czy inne formy. Każde ograniczenie gatunkowe zrodzi problemy z filmami balansującymi na granicy gatunków.

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 29 lip 08, 11:38

Podobnie jak goggle, uważam że nagroda dla tego filmu to jakby powtórka z zeszłego roku, co z tego że film dotyczy Nowej Zelandii, nowy horyzont to na pewno nie był.

Powrót do 8. - Po festiwalu