"Przeżyć to jeszcze raz"

Wrażenia pofestiwalowe. Podsumowania, poszukiwania.

Ile festiwalowych filmów chciał(a)byś jeszcze raz obejrzeć?

Ani jednego
0
Brak głosów
1
1
5%
2
1
5%
3
2
10%
Więcej niż 3
17
81%

Liczba głosów : 21

V.

Na forum od:
30 lip 08, 18:04

Post 30 lip 08, 18:13

Tak mnie naszło:

Chętnie wróciłbym w wolnej chwili do kilku festiwalowych filmów, zastanowił się jeszcze raz nad paroma scenami, obejrzał w domowym zaciszu mając przepisowe 8h snu za sobą :) I zobaczył ciekawe tytuły, których nie dane mi było, z przyczyn niezależnych, ujrzeć. Może też ktoś ze znajomych wciągnąłby się w nieco ambitniejsze kino, niż Schwarzenegger wyrzucający 10 tysięcy pocisków na minutę.

Po krótkich poszukiwaniach znalazłem 2 dvd, jednak nie udało mi się wyszperać m.in. tytułów:
Delta
Rumba
Vasermil
Cena mleka
Cudowne miasto
Chaotyczna Ana (no co ;) )
Przebacz (to akurat z zeszłego roku)
Ochroniarz (Rodrigo Moreno, sprzed 2 lat)
Funny Ha Ha (też sprzed 2 lat)

W związku z tym nasuwają mi się 2 pomysły:
1. Jeśli dany film można kupić np. w jakimś sklepie internetowym, przydałaby się informacja o tym (obok pełnej stopki, zwiastunu, itp.). Festiwalowa strona i baza filmów, w którą wpisano mnóstwo informacji, stałaby się dzięki temu bardziej przydatna po festiwalu.
2. Zdaję sobie sprawę, że części z tych filmów nie opłaca się wystawiać "po normalnemu" w kinie, czy tłoczyć kilka tysięcy DVD. Nie dałoby się sprzedawać takich tytułów przez internet, w postaci pliku do ściągnięcia?
Biorąc pod uwagę koszty przygotowania strony, transferu danych i bieżącej obsługi, pozwalałoby to chyba na dodatkowy zysk dla twórcy i dystrybutora.

Nie cierpię na nadmiar gotówki, ale odnoszę wrażenie, że w obecnej sytuacji potencjał mojego portfela nie jest do końca wykorzystany ;) Chyba nie jestem jedynym, który płacąc 100 czy 250 zł na bilety/karnet kupiłby w taki sposób jeszcze ze 2 filmy, które mu się najbardziej podobały?

Z punktu widzenia rynku to jest chyba niezagospodarowana nisza. Lubię myśleć pozytywnie i wierzę, że są w Polsce ludzie gotowi kupić ambitny film. Że taka alternatywa dla wszechobecnego piractwa sprawdziłaby się, może nie na skalę empik.com, ale zawsze. Nawet jeśli nikt jeszcze nie działał w ten sposób, to czasem przecież warto zaryzykować?

fuzz

Post 30 lip 08, 20:28

możesz podać, jakie tytuły znalazłeś? ja też chętnie wróciłbym do niektórych filmów...

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 30 lip 08, 20:33

Ja bym chętnie obejrzał filmy z pierwszej mojej edycji, czyli czwartej ogólnie, z Goodbye Dragon In, Sympathy for Mr. Veganance i Tajemnicą Morderstwa (te dwa są akurat na DVD)na czele. Tamte seanse nieco/w dużym stopniu zepsuła mi część ówczesnej publiki...
A z nowszych Ciche Światło (ma być niedługo w kinach) i Dave Chappelles Bloc Party. A co? Acha i Produkując Toma Ze!

Jarosz

Na forum od:
5 cze 07, 7:48

Post 11 sie 08, 10:47

V., Przebacz i Ochroniarz były nie tak dawno w kinach, Chaotyczna Ana będzie niebawem, a i Rumba podobno ma swojego dystrybutora. To oznacza, że przynajmniej te cztery tytuły z Twojej listy mają szansę wyjść w Polsce na DVD.

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 11 sie 08, 11:15

"Funny Ha Ha" leciało wczoraj o 15 na TVP Kultura. Jeśli przegapiłeś to nie przejmuj się, oni to co jakiś czas powtarzają (ja już natknąłem się na to trzeci raz). Swoją droga świetny film :).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 8. - Po festiwalu