Telewizja festiwalowa

Koncerty, wydarzenia artystyczne, imprezy towarzyszące.
kubak

Na forum od:
8 gru 04, 10:49

Post 25 lip 08, 14:30

Jak Wam się podoba tegoroczna telewizja festiwalowa?

Jest dużo skromniejsza od tej młodocionej sprzed dwóch lat, ale przynajmniej nie tak infantylna, według mnie.
10. Festiwal Filmowy Pięć Smaków / listopad 2016 / piecsmakow.pl

peter

Na forum od:
23 sty 05, 23:21

Post 26 lip 08, 1:34

temat owiec bardzo infantylny i naciągany, ale pierwsze odcinki na plus, zdecydowanie lepiej wypada ta nowa formuła, widać jednak z odcinka na odcinake spadek poziomu, oby końcowy nie okazał się klapą

_che_

Na forum od:
28 lip 07, 18:14

Post 27 lip 08, 7:22

Odcinek 4 i 5 to ten sam filmik :) Daliscie chyba link przez przypadek do tego samego filmiku.

animateria

Post 29 lip 08, 14:56

Czesc, jestem, a w zasadzie bylem szefem projektu Telewizja Festiwalowa w tym roku, chcialbym podzielic sie ze wszystkimi zainteresowanymi uwagami na temat telewizji, a także – uwaga – zachecic wszystkich do wspolpracy

Ekipa skladala sie z roznych osob, glownie studentow lub swiezo upieczonych absolwentow wroclawskich uczelni. Laczy nas to, ze jestesmy milosnikami festiwalu, mam nadzieje, ze bylo to widac. Ja osobiscie odwiedzam NH dosc regularnie od drugiej edycji (pierwszej cieszynskiej), pracowalem w Cieszynie przy tworzeniu Gazety Festiwalowej, rok temu wraz z 2 innymi czlonkami ekipy robilismy video-dokumentacje festiwalu.

Temat, z ktorym w tym roku przyszlo sie nam zmierzyc, okazal sie niezwykle ambitny. Mimo, iz codziennie praktycznie non-stop pracowala nas siodemka, zawsze konczylo sie tak samo – stres i pospiech na koniec dnia, by wyrobic się z materialem na projekcje w klubie festiwalowym.

Na nasze usprawiedliwienie musze napisac, ze o tym, ze bedziemy robic telewizje na tegorocznej ENH dowiedzielismy sie na 3 (trzy:) dni przed festiwalem. Pomijajac juz fakt, iz wielu z nas musialo odwolac lub przelozyc swoje zobowiazania, zeby moc uczestniczyc w tym projekcie, dużo większym problemem bylo to, ze wszystko – ekipa, sprzet, siedziba, formula, pomysly itp. powstawaly bardzo szybko, wrecz na 'wariackich papierach'. Dolozmy do tego problemy techniczne, które nas nie ominely, brak doswiadczenia chocby w tak lapidarnych sprawach jak sposob przekazywania materialu do projekcji (bo np. tylko trzy sale w Heliosie mialy projektory cyfrowe i tylko tam moglismy puszczac tv) czy kontaktowanie sie z biurem prasowym itp. itd. wszystko w zasadzie poznawalismy 'w praniu' i w biegu..

Mysle ze tegoroczna telewizja to byla przede wszystkim duza lekcja tego, jak ta telewizja może i powinna wygladac. Mimo wspomnianych problemow mysle, ze jednak udalo nam sie zrobic kilka fajnych relacji, może to wszystko bylo 'niedopieszczone', byly mniejsze lub większe bledy (montazowe, zdjeciowe, dziennikarskie itp.) ale jednak opinie chocby po filmie wienczacym festiwal puszczanym na gali zamkniecia byly pochlebne. Wskazywano na bardzo dobre oddanie atmosfery festiwalu, na energie, dynamike, ciekawy montaz. Bardzo ucieszyly nas te opinie, bo oddalismy sporo zdrowia zeby nasz material mial rece i nogi. Uwazam, odwrotnie niż jedna z (bardzo nielicznych, mam nadzieje ze to sie zmieni) opinii tutaj material był coraz ciekawszy z odcinka na odcinek. Formula telewizji gdzies tam dojrzewala, patrzelismy jakie pomysly sie sprawdzaja, a jakie nie. Inna sprawa jest to, ze troche inny material sprawdzal sie w klubie festiwalowym, a inny na salach kinowych. Ja osobiscie odkrylem to dopiero po gali zamkniecia, gdzie publicznosc bardzo zywiolowo reagowala, przede wszystkim uwaznie sluchala wypowiedzi, smiala sie z nich itp. W klubie, gdzie wlasnie skonczyl sie koncert, polowa ludzi wychodzila, druga polowa rozmawiala, ciezko bylo zainteresowac ludzi jakims powaznym materialem. Dlatego robilismy wiecej materialu w stylu tej owcy w kinie – 'na luzie', z humorem, z muzyka w tle. Nie mozna jednak pogodzic wszystkiego – zrobic zarazem swietny material do klubu, do kina, i jednoczesnie krecic caly czas dokumentacje festiwalu z naciskiem na material który może być wykorzystany do promocji festiwalu. Bylo to zdecydowanie zbyt ambitne zadanie jak na mozliwosci chocby fizyczne siedmiu osob.

Potencjal telewizji festiwalowej jest moim zdaniem bardzo duzy. Może ona stac sie bardzo waznym elementem budowania atmofery festiwalu, animowania spolecznosci festiwalowej, budowania pewnej wiezi miedzy nimi (nami). Ta telewizja jest przede wszystkim dla uczestnikow festiwalu, i to wlasnie zawsze z tej perspektywy staralismy sie robic material. Chcielismy zeby telewizja byla blisko uczestnikow, zeby sluchala ich, ich opinii, reakcji, wrazen. Zeby prezentowala ich punkt widzenia. Mam nadzieje, ze choc troche nam sie to udalo.

Na pewno jesli w przyszlym roku ja albo ktokolwiek z tegorocznej ekipy bedzie zaangazowany w projekt telewizji festiwalowej i bedziemy o tym wiedziec duzo wczesniej przed rozpoczeciem festiwalu, potrzebna bedzie powazna dyskusja na temat formuly telewizji. Mysle, ze ta dyskusja może rozpoczac sie juz dzis, moze od uwag na temat tego co bylo dobre a co zle w tegorocznej telewizji. Mam wiele pomyslow na to, czym wzbogacic w przyszlym roku telewizje i jesli bedzie tu zainteresowanie tematem z checia podziele sie nimi. Mysle, ze moglby to byc rowniez jeden ze sposobow na nabor osob do wspolpracy przy telewizji w przyszlym roku. Mysle, ze optymalnie byloby, gdyby przy projekcie (tak jak w dzialajacej juz dlugo i profesjonalnie Gazecie Fest.) pracowalo kilkanascie osob – w ten sposob uniknelibysmy sytuacji, iz tworcy telewizji pracuja przy niej non stop nie majac czasu chocby na ogladanie filmow, bo w ten sposob jednak zyja troche w oderwaniu od festiwalu.

Wszytkie osoby zainteresowane badz praca przy przyszlorocznej telewizji, badz jej ogladaniem bardzo zachecam do dzielenia się swoimi uwagami (krytyczne mile widziane, byle konstruktywne:), pomyslami odnosnie materialu, projekcji itp. itd. cdn. :)

Piotrek Spigiel

PS. Chcialbym podziekowac w imieniu calej ekipy wszystkim, ktorzy wspolpracowali z nami przy tworzeniu telewizji, oraz wszystkim Wam drodzy pajonaci kina za chec dzielenia sie z nami (a wlasciwie z innymi uczestnikami) swoimi opiniami, wrazeniami, przezyciami :) To dla Was i dzieki Wam powstawal i będzie powstawac ten projekt. Pozdrawiam!

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 29 lip 08, 15:01

Byłem jednym z nagabniętych przez reporterów telewizji festiwalowej. Niestety, nie wyszliśmy poza pytania: na co się nastawiasz?, która to edycja?, czym jest dla ciebie kino?, co polecasz? Na szczęście wątek z moim udziałem nie znalazł się ostatecznie na ekranie, bo moje odpowiedzi wpasowywały się w konwencję.

animateria

Na forum od:
29 lip 08, 16:28

Post 29 lip 08, 17:45

opinie o filmach i festiwalu to oczywiście trzon relacji, ale staraliśmy się wychodzić poza tę konwencję - było np. głupie pytanie dnia (jaki tytuł kojarzy Ci się z pozycją erotyczną, dlaczego nie warto przyjezdzac na ENH itp.) byly pytania o tematy takie jak Nowa Zelandia, erotyka w kinie (gdy zaczelismy juz wprowadzać temat-lajt motif każdego odcinka), na koniec pytaliśmy o sny filmowe

ale z chęcią wysłuchamy propozycji ciekawych pytań ktore nie padly ! :)

Sil

Post 20 sie 08, 20:08

Nie wiem jak reszta festiwalowiczów zareagowała na głupie pytanie dna ale ja uważam pomysł za genialny. Byłam jedną z osób zapytanych o tytuł filmu który kojarzy mi się z pozycją erotyczną. Na początku całkowite zaskoczenie, wręcz szok, później śmiech a następnie wysilanie umysłu, który jak na złość całkowicie się opróżnił :) Myślę że ten pomysł powinien pojawić się ponownie w przyszłym roku, miłe oderwanie od tej powazniejszej czesci telewizji festiwalowej.

Zgadzam się ze stwierdzeniem, że z odcinka na odcinek telewizja festiwalowa stawała się coraz lepsza. Śledziłam ją podczas festiwalu i teraz z przyjemnością obejrzałam odcinki poraz kolejny. Gdybyście poszukiwali ludzi do ekipy w przyszłym roku bardzo chciałabym o tym wiedzieć :)

Pozdrawiam ciepło!

..

Post 25 sie 08, 20:34

Tegoroczna telewizja trzymała jakiś poziom w przeciwieństwie do swojej poprzedniczki. Mieli niezłe poczucie humoru i kilka ciekawych opcji i pomysłów ale nie było to porywające-za dużo gadających głów za mało odjechanych pomysłów na pokazanie tego co się działo -widownia enh ma raczej nieprzeciętne gusta i wymagania a telewizji zabrakło jasnego określenia targetu.
no i mogli eksponować bardziej to do czego zwykli festiwalowicze nie mieli dostępu-wywiady, kulisy, nietypowe sytuacje (qmpel opowiadał że opiekował się jakimś reżyserem z hiszpanii a ten zażyczył sobie zobaczyć "wrocławskie slumsy"-zajebiście chciałbym wiedzieć co ten koleś przeżył zwiedzając śródmieście:)))
jak zauważyłem tu kolega piotr wyłumaczył (stary nie miałem siły przeczytać całego,ten tekst jest troche jak wasza telewizja- dłużyzny, przestoje w akcji i zapchaj dziury bez interesującej treści i oprawy ) że mało czasu mieli na to wszystko więc można w sumie ocenić na plus.
No i całkiem na plus za laseczki od wywiadów-dopadły mnie takie dwie blondyna i czarnulka i jak tu odpowiadać sensownie i patrzeć w kamere?a jeszcze upały były wtedy...:))

animateria

Na forum od:
29 lip 08, 16:28

Post 27 sie 08, 21:54

cieszy mnie (jakikolwiek) odzew w tym wątku, bo zaczynałem myśleć, że tv festiwalowa jest nikomu niepotrzebna :(

dzięki za dobre słowa, tak jak pisałem (może faktycznie zbyt obszernie, ale nie chciałem pominąć żadnego wątku) to był nasz 'pierwszy raz' także również z pokorą przyjmujemy całą krytykę

więcej kulis, wywiadów to dobry pomysł, choć to w dużej mierze też opierający się na motywie 'gadających głów'. po tegorocznych doświadczeniach wydaje mi się, że ciężko jest wymyślić coś pasjonującego, coś co będzie trzymało w napięciu, miało zwartą akcję, a jednocześnie będzie związane z festiwalem, na którym 95% czasu uczestnicy spędzają na oglądaniu filmów...

ale może się mylę, oświećcie mnie, proszę o więcej dobrych pomysłów :)

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 2 wrz 08, 20:02

Nie mogę powiedzieć, żeby tegoroczne wydanie TV ENH położyło mnie na łopatki, a z poprzednich edycji pamiętam odcinki, o których mówiło się przed seansami . Pamiętacie cudowne inscenizacje-parodie filmów "13 twarzy" czy fabułę "Kontenera" przerobioną na cierpienia niewyspanego widza ENH z monologiem wymęczonej (chyba?) Joanny Łapińskiej? Tematem na który liczę najbardziej w TV ENH są opinie, opinie i jeszcze raz opinie o filmach... głównie widzów. Świetnym pomysłem swego czasu były krótkie i treściwie recenzje widzów umieszczane w gazecie festiwalowej otrzymywane sms'em na telefon redaktorski. To samo można by zrobić w formie krótkich wypowiedzi przed kamerą. Ponadto kultowe są rebusy Wolontariuszy Mediateki, nie wiem dlaczego jeszcze nie rysują rebusów konkursowych dla TV. Plusy za "Sen festiwalowicza", charakterystyczną ścieżkę dźwiękową, pytanie o pozycje seksualne i dziadków grających w szachy w Heliosie. A... no i jeszcze pan śpiący na stoliku przy sali nr 1.... miodzio. ;-)
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Powrót do 8. - Miłe dodatki