Jedzcie, to jest bowiem ciało moje

Co polecasz? Co odradzasz? Podziel się swoimi refleksjami na temat obejrzanych filmów.
psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 21 lip 08, 16:43

gdyby moja babcia z Sieradza postanowiła założyć biały fartuszek i zostać dj-ką, to jestem pewien, że wiedziałaby, że na keyboardzie gra się na poszczególnych klawiszach palcami, a nie całymi dłońmi. Ale to w sumie panie z Haiti, one mają inną technikę normalnie! ;-)
Ostatnio edytowano 22 lip 08, 22:39 przez psubrat, łącznie edytowano 1 raz
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

doktor pueblo

Na forum od:
21 lip 08, 14:29

Post 21 lip 08, 23:02

Heh, to było tak widoczne, że jestem przekonany, że celowe. Skreczowanie też wyglądało dość zabawnie. Ale cała scena wciągająca, nie powiem.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

MK

Na forum od:
26 gru 04, 10:41

Post 22 lip 08, 10:59

Dla mnie na razie najlepszy film konkursowy, jak nie jalepszy w ogole, bardzo trafna alegoria pozostalosci kolonialnych relacji na Karaibach. forma nie przytlacza tresci, konstrukcjaj jest swietna, kadry pieknie skomponowane, Na cos takiego czekam na NH,
MK

doktor pueblo

Na forum od:

Post 22 lip 08, 11:30

No właśnie, mi też się bardzo podobał i jestem nieco zdumiony niskimi notami recenzentów i faktem, że ludzie wychodzili z kina. Bez wątpienia trzeba było mieć pewną wiedzę o tym jakim krajem było kiedyś i jest obecnie Haiti, ale z drugiej strony alegorie były na tyle czytelne, że wiedza ta nie musiała być ogromna. Plus wiele świetnych zdjęć i scen.
I do not care to belong to a club that accepts people like me as members.

córkowska

Post 23 lip 08, 0:24

mnie ten film wessał totalnie, alegoryczny, surrealistyczny, ładny kontrast w formalnym przedstawieniu świata czarnych i białych, zaskakują mnie te niskie oceny...

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 28 lip 08, 10:51

Popieram entuzjastyczne recenzje, mocny, solidny, nowohoryzontowy film, jeden z najlepszych w nienajlepszym niestety, tegorocznym konkursie.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 28 lip 08, 22:40

Ponieważ ten film dostał średnią notę od widzów na poziomie niższym niż "Las Meninas", oznacza to niechybnie, że istnieje sporo osób, które oceniło "Las Meninas" wyżej niż "Jedzcie, to jest ciało moje". Czy mógłbym prosić Was o jakieś uzasadnienie, bo przyznam, że brzmi to dla mnie wprost niedorzecznie?

audrey_horne

Na forum od:
25 lis 05, 22:52

Post 28 lip 08, 23:25

Film zachwycil mnie wizualnie. Jedne metafory czyetlne bardziej, inne mniej, wcisnela mnie w fotel scena z niemowleciem, chyba najlepsza w calym filmie. Nie byl to moj ulubiony film konkursowy, "Las Meninas" nie widzialam, ale dlaczego jest nizej niz nawet ten knot "O wojnie"?! Niezbadane sa wyroki festiwalowej publicznosci...

haz

Post 29 lip 08, 12:40

Kolorowe obrazy i parę ciekawych pomyslów to za malo.
Film nie spelnial najwazniejszej funkcji, jaka byla na niego nalozona - zainteresowania problemem rozliczenia po epoce kolonialnej. Alegorie czytelne, bawiace oko, ale niewyraźny dla mnie kierunek filmu pozbawil ich wartości. Brak spojnosci i nierówne tempo - to tylko odnośnie fundamentów. Niestety, przerost formy nad treścią.
Fajne scenki (np. wspomniane z paniami źle grajacymi na instrumentach - co bylo celowe) zostaly w glowie, problem nie.

doktor pueblo

Na forum od:

Post 29 lip 08, 15:08

Wydaje mi się, choć mogę się mylić, że na odbiór filmu mógł dość istotnie wpływać fakt wiedzy lub braku wiedzy o sytuacji w Haiti.
Haiti, to kraj, który niegdyś prosperował, ale obecnie jest najbiedniejszym krajem na półkuli zachodniej. Powszechny jest głód i wysoka przestępczość. Mimo że od dawna nie jest krajem kolonialnym, wpływy francuskie są tam wciąż obecne - język francuski pozostaje chyba oficjalnym językiem, używanym przez wyższe sfery.

Ponieważ to wszystko wiedziałem, film był dla mnie czytelny, a że nie brakowało w nim fantastycznych scen i ujęć (poczynając już od pierwszego - z lotu ptaka nad Haiti), to mi się bardzo podobał. Rozumiem, że nie każdy musiał się nim zachwycić... no ale żeby znalazł się na przedostatnim miejscu, za, tak krytykowanym na tym forum, Las Meninas??!!

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 29 lip 08, 15:14

A ja nic właściwie o Haiti nie wiedziałem i właśnie z tego filmu wynikało dla mnie wszystko, o czym napisałeś powyżej.

AK

Na forum od:
1 mar 05, 21:01

Post 30 lip 08, 15:28

Miejscami film był dla mnie męczący i były chwile podczas oglądania,kiedy mi się nie podobał. Pojawiło się sporo ciekawych pomysłów, ale całość można było lepiej zmontować.
Został jednak w pamięci i powracał, dlatego mimo tego, co powyżej przyznaję, że jak najbardziej nadawał się na konkurs. Tak niska pozycja na pewno nie zasłużona.

Powrót do 8. - Filmy 8.ENH - wypowiedz się!