Najdalsza podróż

Co polecasz? Co odradzasz? Podziel się swoimi refleksjami na temat obejrzanych filmów.
Gość

Post 21 lip 08, 20:23

Rewelacyjne klimatyczne, nasycone subtelnymi emocjami kino w stylu Kim Ki Duka. Ten film pokazuje jak należy chłonąć życie,

jimmy

Post 22 lip 08, 10:56

Niezłe, ale niby czemu poza konkursem - w którym wiele słabszych rzeczy ?

Marisa

Post 22 lip 08, 17:27

No tego to ja nie wiem czemu nie ma w konkursie.W każdym razie jest to jeden z piękniejszych filmów o miłości i chłonięciu życia jakie widziałam. Dla tych co nie znają: chłopak przesyła na adres byłej dziewczyny dźwięki lasu, morza, by przypomnieć wspólne chwile. Ona już tam nie mieszka, ale kasety odbiera i przesłuchuje dziewczyna, bardzo zagubiona, która po wysłuchaniu ich zaczyna dostrzegać piękno świata i celebrować chwile. Piękny film. Polecam!

psubrat

Na forum od:
30 cze 05, 15:47

Post 22 lip 08, 22:42

wizjonerski? konkursowy? hm... to ja ide na Teleranek, bo doznałem olśnienia patrząc na zapalony stog siana niczym Mojżesz na płonący krzew i teraz już naprawdę powziąłem postanowienie na rok 2009: będę dobry. ;-) przepraszam, czy jest tu gdzieś może dvd z "Love letter"??
"let's just imitate the real, until we find a better one..."

Gość

Post 23 lip 08, 16:04

Film ma z pewnością klimat, ale jest opowiedziany tak "do końca" jak to tylko możliwe. Nawet w zamykającej film piosence reżyser nie mógł się powstrzymać przed tym by powiedzieć raz jeszcze o czym zrobił swój film. Bohaterowie co rusz nam się spowiadają. Trochę zbyt naiwne, momentami bardzo ładne, ale mnie nie przekonuje.

Marisa

Post 23 lip 08, 20:07

To znaczy piosenka może faktycznie była przesadzona, ale końcowa scena właśnie zostawia wielki znak pytania; nie mówie o co chodzi jakby ktos chciał obejrzeć.

okon

Na forum od:
31 sty 05, 22:00

Post 24 lip 08, 16:53

Komercyjny Tsai Ming Liang?
Zbyt dużo słów, za mało poezji.

Faktycznie to nie ta klasa co "Love Letter" Shunjiego Iwaia.

Marisa

Post 25 lip 08, 14:45

Hm, no szkoda widzę, że tylko mnie jak narazie film tak ujął. Jedynie piosenka na końcu-zbędna i troszkę nachalna, ale sam film piękny!

cze67

Na forum od:
14 cze 06, 10:34

Post 25 lip 08, 14:46

Nie no, mnie też się bardzo podoba. Jeden z najlepszych filmów tego festiwalu.

Marisa

Post 26 lip 08, 8:36

:)

jersey

Post 26 lip 08, 13:02

No, teraz juz można to przyznać bo festiwal zmierza ku końcowi... Pierwsza dziesiątka na pewno...

tangerine

Na forum od:
13 lip 07, 5:38

Post 1 sie 08, 13:39

okon napisał(a):Naprawdę uważasz, że "Najdalsza podróż" była taka dobra?

Mnie się film bardzo podobał. Jedno z większych zaskoczeń festiwalu (pierwsza piątka). Mądry film o głupawce jaką dostajemy żyjąc w samotności. Obrazy zapadające w pamięć. Scena gdy psychiatra przyłącza się do dziewczyny śpiewającej karaoke, a dźwiękowiec to nagrywa siedząc przed barem - rewelacyjna. Oczywiście nie jest to jakieś od razu arcydzieło, ale bardzo satysfakcjonujący w odbiorze i mądry film.

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 08, 19:01

A według mnie jest to arcydzieło, o! :) Na tym festiwalu był tylko jeden film lepszy od "Najdalszej podróży" - "Budda runął ze wstydu". A to świadczy o dwóch rzeczach - kino dalekowschodnie obecnie rządzi i "Najdalsza podróż" jest fantastyczna, zachwycająca i - przede wszystkim - porywająco piękna. Takie jest moje zdanie.
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 3 sie 08, 19:04

Mrozikos667 napisał(a):A według mnie jest to arcydzieło, o! :) Na tym festiwalu był tylko jeden film lepszy od "Najdalszej podróży" - "Budda runął ze wstydu". A to świadczy o dwóch rzeczach - kino dalekowschodnie obecnie rządzi i "Najdalsza podróż" jest fantastyczna, zachwycająca i - przede wszystkim - porywająco piękna. Takie jest moje zdanie.

Zgadzam się niemal ze wszystkim. Ale uogólniając faktycznie kino dalekowschodnie jest przepiękne i z chęcią zobaczyłbym przegląd takowego za kilka lat (może za 2? ;) ).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Mrozikos667

Na forum od:
3 sie 08, 11:11

Post 3 sie 08, 22:18

A może już za rok? :D
Każdy film musi mieć początek, środek i zakończenie. Choć niekoniecznie w tej kolejności. Jean-Luc Godard

Thane

Na forum od:
14 lip 07, 9:51

Post 3 sie 08, 22:20

Z ogromną chęcią, jednak jak wiesz przyszły rok mamy już zaplanowany i będzie wtedy rządzić Kanada i Szwecja ;).
"When I'm alone I don't speak..." Tsai Ming-liang

Powrót do 8. - Filmy 8.ENH - wypowiedz się!